ŠTO JE HANGRY TACO I GDJE KUŠATI?

Poznata lica iza novog street food brenda: "Ne želimo raditi nekakav tipičan fast food gdje je sve isto"

U sklopu festivala Artupunktura odvija se i večernji program koji spaja dobru hranu, glazbu i neformalno druženje

Kad god je u Zagrebu, a i šire, neki urbani festival ili zanimljivo događanje, velike su šanse da ćete tamo naići i na kućicu iz koje se širi miris pečenog mesa i začina, s dva mladića u rukavicama koji užurbano slažu tacose jedan za drugim, stavljaju ih na plitice i izbacuju gladnim posjetiteljima. Tihomira Krkleca - Afriku i Marka Domgjonija prepoznat ćete pod nazivom Hangry Taco, a svoj su koncept osmislili kako bi ponudili nešto novo festivalskoj sceni zasićenoj burgerima i sličnim zalogajima. Uoči idućeg eventa na kojem spremaju hranu, a koji se održava 21. listopada u novootvorenoj galeriji Klet u dvorištu bara Ro&Do u Ilici 75 i to u sklopu programa pod nazivom Artapunkufer, uhvatili smo momke da nam pojasne kako je sve krenulo.

image
Darko Tomas/Cropix

DH: Recite nam, tko stoji iza brenda Hangry Taco?

HT: Volimo reći da je Hangry Taco ljubavni projekt posvećeni raznolikoj i bogatoj meksičkoj kuhinji, pop-up koji se manifestira kroz gastro-kulturnu raznolikost i kulinarsku improvizaciju. Tihomira sigurno poznate kao favorita prošlogodišnje sezone Masterchefa, gdje je oduševljavao svojim idejama i kulinarskim kreacijama žiri i publiku pred malim ekranima. Između ostalog, on je umjetnik i tattoo artist, što mu pomaže da u kuhinji bude još kreativniji. Marko je jedan od osnivača Hook and Cooka i organizator tog fenomenalnog street seafood festivala svako ljeto. Ljubav prema hrani i kuhinji dijeli kroz razne suradnje s vrhunskim kuharima već dugi niz godina. On svoju ljubav, osim kuhanjem, voli širiti kroz promociju hrane i gastronomije na moderniji i drugačiji način. Marko svojim idejama u doprinosi tonu i promociji brenda te zapravo njih dvoje kao cjelina funkcioniraju savršeno. Tihomir je fokusiran na recepte i art, a Marko na izvedbu i marketing Hangry Taco brenda.

image

Tihomir Krklec Afrika i Marko Domgjoni (u pozadini)

Darko Tomas/Cropix

DH: Vaš je koncept posvećen tacosima, zašto ste odabrali baš to jelo kao osnovu svoje ponude?

HT: Tacosi su zapravo u meksičkoj kulturi jedno od najpopularniji i najraširenijih street food jela. Taco je u svojoj srži jednostavan i gledamo na njega kao tanjur na koji slažemo kompleksnu, ali savršenu kombinaciju okusa lokalnih namirnica. Stvarno možete staviti bilo što u taco - meso, povrće, ribu, jaja, umake, sve što vam padne napamet, ali treba, naravno, imati smisla. Samo zato što nešto nije na tanjuru i ne jede se vilicom, ne bi trebalo biti manje kvalitetno i vrijedno. Hrana je kreacija i emocija te dolazi u raznim oblicima. Mi smo se odlučili za taco varijantu.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

DH: Smatrate li da je tacos novi trend u Hrvatskoj?

HT: Pa iskreno nemamo pojma, vani su tacosi već odavno mainstream, dok kod nas, naravno, kao i obično, sve uvijek malo kasni. Teško je reći jesu li tacosi novi trend kod nas. Vrijeme i publika će to pokazati.

DH: Gdje ste jeli najbolje tacose u životu?

Afrika: Probao sam svakakve tacose, kod nas i vani. Teško mi je odrediti najbolji jer svaki ima svoj karakter i priču.

Marko: Probao sam zbilja dosta tacosa, čak sam i u NY jeo po štandovima, ali najbolje tacose koje sam probao bili su od kozica koje je radio naš frend Oliver na Hook and Cook Festivalu. Grilane domaće kozice, avocado i chilli salsa s dimljenom majonezom i kupusom. Savršenstvo.

image
Darko Tomas/Cropix

DH: Što sve imate u ponudi, koje tortilje koristite i kako kombinirate namirnice?

HT: Hangry Taco ponuda se mijenja ovisno o sezoni i našem raspoloženju. Fokusiramo se uvijek na tri jela. Jedna mesna, vege i riblja opcija. Trenutno su na meniju Birria taco inspiriran poznatim taco truckom Birria-Landia iz Queensa. Radi se o sporo kuhanoj junetini koja se priprema u raznim čilijima i s posebnim umakom. Birria je kombinacija bogatih okusa svježe meksičke kuhinje, a naziv "Birria NYC" odaje počast NY taco trucku. Drugi taco na meniju je vege varijanta. Tu koristimo tehniku sous-vide, gdje cvjetaču, koja je marinirana u chimichuriju, poslužujemo s romesco umakom i ružičastom slaw salatom. Treći izbor je riblji tacos od svježe tune, koji spaja mali dašak Meksika i Azije. Grilana tuna koja je obogaćena salsom i salatom uz dodir azijskog satay umaka i sezama s prženim lukom. Koristimo klasične pšenične tortilje, ali svakako najkvalitetnije koje imamo na tržištu. Kako budemo mijenjali menije, sigurno ćemo i razmišljati o tome da uvodimo i druge tipove tortilja.

image
Hangry Taco

image
Hangry Taco

DH: Kako ljudi reagiraju kada probaju vašu hranu?

HT: Iskreno, publika zbilja reagira odlično. Sve što smo do sada odradili je bilo zbilja top. Svatko uvijek ima nekog svog Hangry favorita, što nam je zapravo i cilj. Na taj način širimo i svijest o raznolikosti i o tome da je hrana ipak subjektivna. Neke dane vam više leži meso, neke riba i povrće i kroz našu ponudu uvijek ćete naći favorita. Ne želimo biti nekakav tipičan fast food gdje je sve isto, nego nudimo raznolikost poznatih okusa i mirisa, ali na malo drugačiji način.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

DH: Kako ste odabrali svoj model rada i gdje se sve može probati Hangry Taco?

HT: Hangry Taco ne donosi samo hranu nego potpuno jedan drugačiji pristup pop-up restoraterstvu. Kod nas street food funkcionira samo na food festivalima i ne izlazi iz takvih okvira. Mi želimo biti na eventima na kojima nas ne biste očekivali. Gostovali smo do sada na Velvet festivalu i u Petom Kupeu u pop-up varijanti. Znači, dan-dva kaosa u dinamičnom i energičnom okruženju s odličnom muzikom i fenomenalnim ljudima. To zapravo i je naša publika, mladi i energični ljudi koji žele probati nešto novo. Hangry Taco trenutno nema fiksnu lokaciju već kao brend želimo svima ponuditi tu jednu dodanu vrijednost: to nije samo hrana nego promocija nove vizije gastronomije kroz određene gastro situacije, poput food-festivala, kitchen-takeover kolaboracija s restoranima i slično. Zanima nas taj jedan novi način “ugostiteljstva”, ako to možemo tako i nazvati, gdje kroz par dana gostovanja možemo pomoći u stvaranju novih gastronomskih prilika i trendova.

Pridružite se timu Hangry Taco ovu subotu na Artapunkufer od 18 sati, a na njihovim društvenim mrežama pratite informacije o narednim gostovanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:50