Malo što se može mjeriti s mirisom prve sarme sezone ili pečenih krvavica s nezaobilaznim dinstanim kupusom i krumpirom, a užitak postaje još veći ako kod pripreme koristimo domaće proizvode. Meso iz mesnice koje se melje pred nama, krumpir koji je još koji dan ranije bio u zemlji i, najvažnije, svima nam omiljeni - domaći kiseli kupus.
Iako smo s godinama pronašli štand na tržnici gdje kupujemo provjereno dobar kupus, ove smo se na vrijeme odlučili opskrbiti glavicama svježeg varaždinskog kupusa pa ih ukiseliti sami. Budući da u redakciji imamo majstora za kiseljenje, imamo i nekog od kog ćemo pokupiti najbolje savjete i to je zapravo sve što nam je, uz dobru volju i još koji komad opreme, i potrebno.
ŠTO VAM TREBA ZA KISELJENJE?
Možda i niste znali, ali osim u kaci, kako se kupus inače kiseli, napraviti ga možete i u plastičnoj vreći. Dovoljno je obići trgovine s poljoprivrednim materijalom i opskrbiti se potrebnom količinom vreća. Osim toga, trebat će vam još i vrećica soli od kilograma, lovorov list, papar u zrnu, ribež i oštar nož.
KAKO UKISELITI KUPUS?
Najprije odstranite oštećene listove na svoj glavici pa proberite one koje ćete ostaviti cijele i one koje ćete naribati. Na cijelim glavicama bit će potrebno izvaditi srce, a na to mjesto staviti veću količinu soli, dok je ostale dovoljno naribati ili narezati na tanke rezance.
Na dno vreće najprije stavite prvo ribani kupus, a onda glavice. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez materijala. Ostatak soli rastopite u vodi i dobivenom tekućinom prelijte kupu u vreći pa dodajte i začine. Kupus mora biti u potpunosti potopljen u vodi. Vreću zatvorite i stavite na tamno mjesto. Upamtite također, u toj fazi vreća ne treba biti čvrsto zatvorena. Dobro je zatvorite tek nakon što je provela dva tjedna na sobnoj temperaturi i sve zajedno premjestite na hladnije mjesto. Kiseli kupus za konzumaciju će biti spreman nakon otprilike mjesec dana. Cijeli postupak kiseljenja detaljnije je opisan ovdje.
Anđelka Trdić, koja kupus prodaje na tržnici Dolac, rekla nam je kako ona u svoj kiseli kupus dodaje i kukuruz, koji je tu zbog boje, a osim toga, dodaje još samo papar u zrnu i lovorov list. Njezin kiseli kupus kupiti možete u donjem, zatvorenom dijelu tržnice Dolac, a štand na kojem se prodaje prepoznat ćete je po dugačkom redu koji se oko njezine klupe stvara čim se sezona otvori.
ŠTO KUHATI S KISELIM KUPUSOM?
A kada ste ukiselili ili kupili kiseli kupus, od njega možete napraviti čitav niz zasitnih, moćnih, a cjenovno pristupačnih jela. Od dinstanog zelja za koje će vam trebati samo luk, crvena paprika i kupus i koji možete poslužiti uz kobasice i krvavice, kao prilog odrescima ili povrtnim jelima, pa sve do omiljenog klasika - dobre sarme. Tu je i sekeli gulaš, bez kojeg ne možemo zamisliti sve hladnije dane te jota kakvu smo svojevremeno jeli u Istri i oduševili se.