Sigurni smo kako ste do sada, ako ne isprobali, tada barem čuli za slavni baskijski cheesecake. Ubrajamo ga među omiljene deserte sa sirom, a zbog specifičnog, zagorenog izgleda česta je tema razgovora kada jednom stigne za stol. Ljubitelji cheesecakea vole ga zbog kremoznosti, a posebno je drag onima koji inače izbjegavaju hrskavu podlogu ili biskvit kada su u pitanju kolači i torte od sira.
Baskijski cheesecake nema dugačku povijest, ali je ona itekako zanimljiva. Nastao je u San Sebastijanu, gdje su nastali i popularni pintxos, mali zalogaji koji se često poslužuju u barovima i koji su u Španjolskoj prilično popularni (mi smo ih, primjerice, jeli u Valenciji). Prvi ga je na meniju imao mali, među lokalcima popularan restoran La Viña, koji je otvoren još 1959. godine i za koji ga je osmislio chef i vlasnik Santiago Rivera.
Navodno je Rivera tijekom 1990-ih imao period kada je odlučio svojim gostima svakoga dana poslužiti drugi desert pa je tako jednog dana sasvim neplanirano napravio kremasti kolač od sira bez podloge i stvorio jednu od najpopularnijih slastica na svijetu - baskijski cheesecake. Nazvao ga je tarta de queso ili, u prijevodu, torta od sira, i zbog više nego pozitivnih reakcija, odlučio je ostaviti na meniju.
Kako je kroz njegov restoran prošao velik broj gostiju, mnogi su Riveru pitali za recept, a on ga je, navode brojni izvori, vrlo rado u svakoj prilici podijelio. Kako se recept prenosio, tako se svakim novim pečenjem mrvicu izmijenio pa tako danas postoji nebrojeno mnogo varijacija recepata za ovaj slavni kolač od sira.
"Santi vodi La Viña restoran preko 30 godina i daje svoj recept za cheesecake svima koji ga pitaju. Negdje početkom 2000-ih, dao je recept jednoj ženi iz Australije. Ona se vratila kući i napravila ga, ponudila prijateljicama koje su joj se potom narugale. Naime, kolač izgleda kao da je izgoren, a kada im je objasnila da tako mora izgledati, mislile su da laže. U to vrijeme recept još nije bio toliko popularan na internetu", ispričala je jednom prilikom za Taste Gabriella Renelli, vlasnica španjolske turističke agencije.
Zahvaljujući upravo cheesecakeu, La Viña je postao jedan od najpopularnijih španjolskih restorana uopće i ispred njihovih vrata s vremenom su se počeli stvarati redovi. Oni koji su ga uspjeli uhvatiti prije nego su se dnevne količine rasprodale, rekli su da je kolač savršeno kremast i definitivno vrijedan čekanja.
Zanimljivo je dodati i kako je ovaj "izgoreni cheesecake", kako ga često nazivaju, postao toliko popularan da su recept preuzeli pa vlastitom stilu prilagodili i brojni poznati chefovi. Primjerice, slavni Grant Achatz, chef restorana Alinea, jednom je prilikom posjetio La Vine restoran sa svojim sous-chefom, zaljubio se u ovu slasticu i na temelju Riverinog recepta napravio svoju verziju.
Lokali diljem svijeta također su na menije uveli svoje interpretacije baskijskog slatkog hita pa tako u jednom kafiću u Sydneyu prodaju ovaj kolač napravljen tako da se u svakoj kriški dobije i komadić tartufa, a iznimno je popularan i sladoled s okusom baskijskog cheesecakea.
PA DOBRO, ŠTO JE TO TOLIKO DOBRO U TOM KOLAČU?
Kako je baskijski cheesecake jednom prilikom opisala naša suradnica Slavica Šagolj, baskijski cheesecake je zapravo jednostavna kombinacija klasičnih sastojaka kao što su krem sir, masno vrhnje, jaja i šećer, ali za razliku od ostalih torti od sira, ova nema nikakvu koricu. Dodala je i kako se peče se na vrlo visokoj temperaturi u kalupu obloženim papirom za pečenje, te izvana ostaje čvrsta i tamnije boje.
"Čak bi netko pomislio i da je zagorena, ali bi se iznenadio jer je iznutra zapravo kremasta, sočna i bogatog okusa", zaključila je Slavica pa s nama podijelila svoj provjereni recept.
Ostavljamo ga u nastavku i toplo preporučujemo da se već ovog vikenda okušate u pripremi ove predobre slastice. Poslužiti je možete samu ili uz voćni preljev po želji. Napravite ga od malina, kupina, borovnica ili drugog bobičastog voća, dok je još u sezoni, ohladite i prelijte po svakoj kriški koju poslužujete.