Na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana jučer, u četvrtak, počelo je još jedno izdanje popularnog Zagreb Burger Festivala. Već na prvi pogled jasno je kako je ovogodišnja ponuda proširena pa se tako burgeri, krumpirići, slastice i napici nude na čak 19 različitih kućica, od čega je 13 posvećenih isključivo pripremi burgera. Kako su nam rekli organizatori, u ponudi je ove godine čak 40 varijanti različitih slasnih sendviča. Prošetali smo festivalom i zavirili u ponudu, provjerili cijene i u nastavku donosimo detalje.
NOVI IGRAČI
Flying Pig je ekipa s Hvara, zagrebačkoj publici poznata iz sve popularnijeg Plant Punka o kojem smo već pisali. Na njihovoj kućici možete isprobati Barbie Q burger s junetinom, cheddarom, pečenom drniškom pancetom i marmeladom od kapule koji će vas koštati 59 kuna, zatim juneći Fatty Supreme s kremom od parmezana (57 kn), Hot Honey s istoimenim pestom, a nude i jednu Plant Punk biljnu varijantu.
S Cresa u Zagreb stigla je i ekipa s kućice Plavica. Nude otočke specijalitete koje su nazvali Juncić, Jancić, Prasec i Shpaolin. Jucić će vas koštati 60 kuna, a dobit ćete 200 g domaće junetine, ljutkastog umaka i dimljene pancete u, kako ga nazivaju, creskom briošu, dok je za avanturiste tu vepar burger u kojem ćete dobiti 200 g mesa od vepra i slavonske svinje, chutney od crvenog luka, namaz od kupine, ribizla i borovnice i kupus i koštat će vas 75 kuna. Shpaolin burger je kombinacija junetine, pečene paprike, bučinog ulja, umaka od sira, vrhnja, hrena i vlasca.
Kućica 4burgers možda je poznata onima koji su Burger Festival posjetili u Puli, ali ovo im je prvi put pred zagrebačkom publikom. Nude nešto drugačiju vrstu burgera, poznatiju kao smash burger i to u četiri varijante - klasičan s cocktail umakom, zatim s pancetom i karameliziranim i hrskavim lukom, burger s jalapeño papričicama i chilly majonezom te pileći burger. Cijene svih burgera na ovoj kućici iznose 50 kuna.
Jedno od ugodnih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja festivala je i Toster iz Novog Sada. Simpatična ekipa s kućice ponudit će vam na odabir četiri opcije; Bacon burger, Extra Cheese s pohanim sirom i umakom od plavog sira, zatim Local One s duvan čvarcima, kajmakom i ajvarom te Smokey s dimljenim sirom. Želite li isprobati burgere jednog od najpopularnijih burger barova u Novom Sadu, morat ćete izdvojiti između 66 i 84 kuna.
Doomsday, ekipa koja stoji iza istoimenog bistroa u Novom Zagrebu, ove je godine također prvi puta na Burger Festivalu i predstavlja se s četiri različite kombinacije - Doomsday, BBQ Smokey Jack, Cheeeeeezy i OldShool. Kako su nam otkrili, meso, peciva i umake rade sami, a cijene na njihovoj kućici kreću se od 64 kune za klasičan burger do 99 kuna za njihov Doomsday s dva komada mesa, špekom, cheddarom i ljutim umakom.
EKIPA S MORA
Na kućici Galuso ekipe iz Dubrovnika kušati možete, između ostalog, Pometa i Negromanta, burger s junetinom, kozicama i umakom od tartufa (85 kn), odnosno burger od 100 posto junetine s maslacem s koricom naranče i umakom od majoneze i reduciranog dubrovačkog vina Crvik Merlot Negromant koji će vas koštati 80 kuna.
Na kućici Picnic za vrijeme Pizza Festivala isprobali smo pizzu koja nas je tada osvojila već na prvu, a ovog puta nastupaju s četiri potpuno različita burgera pa tako na njihovoj kućici svatko može pronaći nešto za sebe. Nude Blackie Burger s cheddarom i crumbleom od pancete, zatim Snow Burger s umakom od tartufa, Bacon Avocado Burger s guacamoleom te Smokey burger s prženim lukom i BBQ mayo umakom. Cijene na Picnic kućici kreću se od 59 do 66 kuna.
POZNATA EKIPA
Osim pobrojanih, na Zagreb Burger Festivalu možete kušati i već provjerene kombinacije ekipe iz Instituta za burgere by Mate Janković kao što su Classic Smokey burger, Pepper Jack Burger i BBQ Bacon jalapeño Burger, cijene kojih se kreću od 57 do 59 kuna. Tu je i Ivan Pažanin sa svojim Chef‘s burgerima. Cheesy Cheeseburger, Crispy Kapula burger i Truffle panceta burger opcije su između kojih možete birati na ovoj kućici. Cijene se kreću od 57 do 59 kuna.
Među posjetiteljima festivala dobro poznati El Toro također nudi tri različite varijante burgera, sve su napravljene s Black Angus mesom, a koštat će vas između 69 i 79 kuna. Beg’s Plant Based, čiji su burgeri spravljeni od biljnih proteina, namijenjeni baš svima, osmislio je Double Decker i Fish burger.
Na ovom izdanju festivala svojim mini burgerima predstavlja se i ekipa iz mesnice The Meat, poznata posjetiteljima Burger Festivala na ovogodišnjem izdanju Špancirfesta. Birati možete između zasebnih manjih burgera (35 kuna) ili pak kombinacije od tri, koja će vas koštati 90 kuna. Osim toga, nude i burger od junetine odležane 60 dana, coleslaw salate i rajčica po cijeni od 130 kuna. Ovo je ujedno i najskuplji burger festivala.
SLASTICE I TEKUĆA PITANJA
Na kućici Roberta Hromalića i ekipe iz Le Kolača jučer smo isprobali i odličnu štrudlu sa sladoledom od vanilije i lješnjacima, a nude i ice coffee koja dolazi u tri različita okusa. Kada je pak u pitanju tekuća okrjepa, tu je već dobro poznata ekipa iz Gingle Bells te Aperol kokteli, domaće mirisne rakije i vina na središnjem baru. Radno vrijeme Zagreb Burger Festivala je od 12 do 01, ulaz na festival je besplatan, a više informacija možete pronaći na službenoj Facebook stranici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....