U KUHINJI S DEČKIMA IZ VARIONICE

PET NEOČEKIVANIH RECEPATA S PIVOM: Osim što rade super pivo, dečki iz Varionice i odlično kuhaju. Ukradite nam njihove sočne recepte!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Iako pivo, za razliku od vina, češće konzumiramo kao piće uz dobro društvo ili nakon ukusnog roštilja, i ono može biti ne samo odličan dodatak jelima nego i njihov temeljni sastojak

Osim poznatog irskog gulaša s tamnim pivom, u današnje vrijeme na krilima craft scene brojni ljubitelji dobrih okusa razvili su pregršt recepata u kojima upravo vrhunsko pivo igra glavnu ulogu. Pivo u kuhinji nije nikakva novost, riječ je o tradiciji koja seže stoljećima unatrag. A i ne razlikuje se previše od kuhanja s vinom. Tamnija piva intenzivnijih okusa koriste za neka malo teža jela, a ona svjetlija bolje odgovaraju rižotima, tjestenini i ribi.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

No, pivo se dobro slaže i sa slasticama, pa tako može biti odličan dodatak čokoladnim tortama, laganim ljetnim kremama, poznatim macaronsima ili, pak, u našem slučaju, tiramisuu i svima omiljenoj zimskoj poslastici, fritulama. S ciljem testiranja teorije simbioze hrane i piva, krenuli smo u potragu za craft majstorom s kojim bismo skuhali neka od tih jela. I tako smo, na preporuku, došli do zanimljive ekipe iz Varionice. Prije otprilike mjesec dana, kada smo pokrenuli dogovore, na naš poziv jedan od vlasnika Varionice, Davor Simičić, prvo se dobro nasmijao.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Da, uvijek smo zainteresirani za kuhanje. Obožavamo kuhati i uvijek eksperimentiramo s hranom. Ali, trenutno smo malo u gužvi. Znate, selimo se u novi pogon - rekao nam je. - Ma da, gradite i novi pogon? Htjeli bismo priču imati za idući broj, što je otprilike za mjesec dana - rekli smo. - Da, stari pogon nam je jednostavno postao premalen. Možete slobodno doći k nama jer smo upravo u procesu izrade kuhinje, tako da jela možemo kuhati u pivovari - odgovorio nam je Davor te nas pozvao da petak popodne provedemo s njima.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

I tako, mjesec dana kasnije, ne znajući što nas očekuje, uputili smo se prema Pisarovini kako bismo s dečkima iz Varionice pripremili pet jela. Ondje nas je, prema dogovoru, srdačno dočekao Davor, čija se vesela družina u tom trenutku skrivala u kuhinji iznad pogona. Matiju Mrazeka, glavnog majstora pivara, zatekli smo - a gdje drugdje nego za štednjakom.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- S obzirom na to da sam ja taj koji se igra s receptima za pivo, a i konstantno isprobavam neke nove recepte, dečki su zaključili da bih mogao biti glavni i večeras - u šali je dodao Matija.

Nakon malo boljeg upoznavanja i čaše piva, krenuli smo s pripremom. Naravno, prvo su na red došla goveđa rebra i juha od luka, jela koja su zahtijevala i najdulju pripremu. Uz nekoliko proplakanih suza nad lukom i nakon pripreme terena, prostorijom su se počeli širiti ugodniji mirisi.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Iako ovo nije prvi put da ovdje kuhamo, vi ste prvi koji su došli kuhati s nama na ovaj način. Do sada smo obično mi išli nekome u posjet - objasnio nam je Davor.

U razgovoru smo otkrili da ovi samouki pivski eksperti svakodnevno istražuju neka nova jela te da im je kulinarstvo postalo druga strast.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Uvijek kupujemo one najskuplje i najbolje kuharice jer se upravo u njima kriju i najveće tajne velikih majstora. Ponekad savjete pročitamo u njima, a ponekad, kao i s pivom, učimo metodom pokušaja i pogrešaka. Tako smo otkrili i tajnu dobrog fish and chipsa. Da biste dobili najbolje pržene krumpiriće, krumpir prvo morate skuhati, a potom dvaput pržiti. Što se tiče ribe, tajna je u votki koja se stavlja u tijesto, zbog koje ona na kraju ne bude masna, a dok je pržite, najbolje je lagano vilicom dodavati slojeve tijesta kako biste dobili hrskavu koricu - pohvalio nam se Davor.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

I dok je Davor otkrivao svoje tajne dobrog fish and chipsa, Matija je bio zadužen za pripremu juhe od luka.

- Svidjet će vam se, ovo je recept moje mame. Ona bi to uvijek pripremala kada bismo imali goste. To je najbolje jelo - uvjeravao nas je Matija Mrazek.

I taman kad smo pomislili da sve ide prema planu - meso se lagano krčka, juha s baguetteom i sirom finalizira se u pećnici, riba i krumpirići samo što nisu gotovi, preostali su nam još jedino jednostavni deserti - eto problema. Prijeko potreban mikser koji je trebao poslužiti za izradu snijega od bjelanjaka odlučio je otkazati poslušnost. Naravno, bio je to povod da se odmah okupe sve pametne glave i što ćemo drugo kao vrsni majstori nego rastaviti stroj. Koliko komplicirano može biti popraviti jedan obični samostojeći mikser, pa nije to space shuttle!?

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

To nam je, pogađate, bila najveća pogreška. Naravno da ga nismo popravili i naravno da smo napravili još veću štetu. No, nismo se dali smesti. Nakon ponovnog mozganja, planiranja i kukanja zbog toga što ćemo sada taj nesretni snijeg morati raditi ručno, sinula nam je genijalna ideja. Zašto pokvareni mikser ne bismo zamijenili akubušilicom? U tom trenutku ostavili smo sve i krenuli u potragu za odgovarajućim nastavkom na koji bismo mogli nataknuti metlicu miksera.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Iako zvuči potpuno suludo, u kratkom vremenu bušilica je postala prilično dobar mikser koji je bjelanjke pretvorio u najbolji snijeg na svijetu. Tako sada, bez lažne skromnosti, sa sigurnošću možemo reći da je za pripremu pivskih jela, uz dobro pivo i još bolje društvo, prije svega potrebna kvalitetna akubušilica koja vas, za razliku od miksera i svih kuhinjskih pomagala, nikada neće iznevjeriti.

Goveđi mišić sa stoutom

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Fish & chips

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Juha od luka

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Mango IPA fritule

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Beeramisu

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 17:30