To se zove uspjeh

Pekar koji radi najbolji baguette u Parizu uopće ne dolazi iz Francuske, a štruca košta samo 1,35 eura

 Alain Jocard/Afp
Na strogo i utjecajno natjecanje je ove godine bilo prijavljeno 176 baguettea, a 40 ih je odmah izbačeno jer su bili prekratki, predugi, preteški, prelagani ili su koristili pogrešno brašno

Uz croissant, baguette je oličenje francuskog pekarstva. Ta savršena štruca, nježne, ali hrskave korice, koja je nadasve mekana i prozračna iznutra, reći će oni koji su je probali - sama po sebi vrijedi avionske karte za Pariz. No dok su njegovi sastojci možda jednostavni, njegova priprema može se svrstati u oblik umjetnosti - nešto što se prepoznaje svake godine kada se suci okupe kako bi proglasili najbolji primjerak francuske prijestolnice na natjecanju "Grand Prix de la Baguette de Tradition Francaise de la Ville De Paris", piše CNN.

Na ovogodišnjem, 30. izdanju natjecanja, pekari su rano došli iz cijeloga grada predati svoje baguette. Nagrada je bila čast da najbolji među njima godinu dana baguetteima opskrbljuje Elizejsku palaču, službeni dom francuskog predsjednika, te dodatno 4000 eura.

image
Alain Jocard/Afp
image
Alain Jocard/Afp

Natjecanje, najstarije te vrste u Francuskoj, "za nas je pravi ponos", istaknuo je Franck Thomasse, predsjednik sindikata pekara Syndicat des Boulangers du Grand Paris uoči svečane dodjele nagrada. Na natjecanju se pekari ocjenjuju prema kriteriju "baguette de tradition", oznaka je to koja razlikuje kvalitetne štruce kruha od industrijskih.

"To je iznimno važno natjecanje za pariške pekare i pekarnice", rekla je za CNN Olivia Polski, zamjenica gradonačelnika, koja je i sama veteran pariškog natjecanja, s obzirom na to da natjecanjem predsjeda gotovo cijelo desetljeće.

image
Alain Jocard/Afp
image
Alain Jocard/Afp

Ocjenjivanje je vođeno strogim pravilima. Od 176 bageta prijavljenih za natjecanje ove godine, 40 je odmah izbačeno jer su bili prekratki, predugi, preteški, prelagani ili su koristili pogrešno brašno.

Kruh vrijedan ocjenjivanja zatim je dobio numerirani papirnati omotač te je anonimno izložen pred žiri od 18 članova koji čine prethodni pobjednici, dužnosnici sindikata pekara, food blogeri i šest Parižana, nasumično odabranih između više od 1200 prijavljenih građana.

U obzir se uzimaju izgled, miris, tehnika pečenja i okus. Ali postoji li doista tolika razlika između svake štruce?

"Oh, da, oh, nema sumnje", tvrdi Polski, zatečena sugestijom da bi pojedinačni baguetti mogli imati isti okus kao drugi.

Dapače, Polski kaže da bi gotovo odmah mogla reći tko će biti pobjednik.

image
Alain Jocard/Afp
image
Alain Jocard/Afp

Ove je godine tako pobijedio baguette pod brojem 142, koji je ispekao Tharshan Selvarajah iz Šri Lanke. Njegova pekara Au Levain des Pyrénées nalazi se u neupadljivom dijelu četvrti istočnog Pariza, daleko od palača koje čine središte javnog života glavnog grada Francuske.

Je li to bilo iznenađenje? Ne baš, kaže Selvarajah. "2018. bili smo treći. Nakon toga uvijek smo mislili da ćemo sljedeći put sigurno pobijediti, biti drugi ili prvi", rekao je Selvarajah za CNN. Posrećilo mu se tek ove godine i to zato što je njegov baguette prema ocjeni žirija "bio posebno lijep i vrlo, vrlo dobar".

Selvarajah kaže da je tajna njegove pekarnice u tome da ispeče jednu seriju baguetta svakih 20 minuta kako bi kruh uvijek bio vruć i svjež. Unatoč slavi koju je osvojio, njegov kruh još uvijek košta samo 1,35 eura.

Polski kaže da su takve visokokvalitetne štruce dostupne po niskim cijenama, dijelom zbog toga što Grand Prix natjecanje slavi domaću stručnost u proizvodnji kruha u odnosu na industrijsku konkurenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:37