Kako što je to slučaj kod svakog drugog starinskog jela, vjerujemo, svaka kuća ima svoj recept za čuvenu janjetinu s bižima. Bez obzira kako je pripremali, svibanj je idealno vrijeme da se napokon zaputite do svog mesara, zamolite ga za komad svježeg mesa, a zatim, onako usput, kod kumice kupite i vrećicu mladog graška. Osjećate li se posebno inspirirani, u platnenu vrećicu svakako ubacite i šaku ili dvije boba, vezicu svježeg peršina, a usput svratite i u omiljenu vinariju kako biste se opskrbili tekućim osvježenjem. A onda, kada se napokon vratite u svoju kuhinju, pažljivo pripremite sve komponente i kuhanje može započeti.
Iako ovo jelo obožavaju Dalmatinci, janjac s bižima i "agnello con piselli" ili "agnello con bisi" zapravo je popularni talijanski klasik. Talijani ga rade tako da najprije zapeku komade janjetine, zatim ih pirjaju s lukom i češnjakom, dodaju koncentrat rajčice i peršin, a potom sve zajedno kuhaju na slaboj vatri najmanje sat vremena. Jelo začinjavaju jednostavnim začinima kao što su sol, papar i ružmarin.
U Dalmaciji se priprema na sličan način, no dobro je poznato kako ovom jelu svaki kuhar voli dodati i svoj potpis. Netko će tako u lonac ubaciti malo kuhanih krumpira, a netko šaku ranije spomenutog boba, koji je sada u sezoni i može se pronaći na svakoj tržnici. Dobar dodatak bit će i komorač, ali takve je, intenzivne začine, potrebno pažljivo dozirati kako ne bi preuzeli cijelo jelo. Također, umjesto koncentrata možete koristiti svježe rajčice, a jelo možete podlijevati i bijelim vinom, što kvalitetnijim to boljim.
U nastavku ostavljamo provjereni recept za jednostavnu janjetinu s bižima koju možete napraviti već danas ili ga, pak, sačuvati za vikend guštanje s omiljenom ekipom za stolom.
Trebat će vam:
800 g janjećih rebara i plećke
300 g mladoga graška
300 g luka
100 g mrkve
100 ml maslinova ulja
1 češanj češnjaka
160 g rajčice narezane na kockice ili koncentrata rajčice
100 ml bijelog vina
2 litre janjećeg temeljca
začinsko bilje (ružmarin, lovorov list, majčina dušica, list peršina)
sol i papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju zapecite meso prethodno začinjeno solju i paprom, dodajte češnjak pa izvadite iz posude. U istu posudu dodajte usitnjeni luk i mrkvu. Pirjajte na laganoj vatri dok se sve ne karamelizira, dodajte grašak i nasjeckane rajčice pa kratko popržite. U posudu vratite zapečenu janjetinu, podlijte vinom, dodajte temeljac, začinsko bilje, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi začinite i kuhajte dok meso ne omekša. Janjetinu možete poslužiti s kuhanim krumpirom.