Pripremajući gablec za idući dan, prije nekoliko dana otvorili smo posudu u kojoj obično držimo guacamole i primijetili kako je umak poprimio neprivlačnu smeđu boju. Odmah smo se bacili na pretraživanje informacija je li još uvijek jestiv, a zatim naletjeli na malo istraživanje ekipe iz The Kitchn, koja je testirala nekoliko načina čuvanja guacamolea tako da ne poprimi tamniju boju.
Ono što smo već i sami znali jest da je avokado, jednom kada se otvori, dobro premazati kiselinom, primjerice limunovim ili sokom limete kako bi zadržao zelenu boju. Naime, u kontaktu sa zrakom i kada mu se odstrani koštica, meso ploda počinje gubiti boju iako je još uvijek sasvim u redu pojesti ga. U sklopu svog testa, The Kitchn je testirao nekoliko metoda, među ostalim, korištenje maslinova ulja, prekrivanje plastičnom folijom, limunov i sok limete te prekrivanje guacamolea ostacima ploda. Na kraju su zaključili kako je limunov sok i dalje najbolji odabir, a slijedi ga sok limete.
Glavni kriteriji kojima su se vodili bili su izgled guacamole umaka nakon sat vremena, nakon sat i pola te nakon dva sata.
U tekstu navode i kako, iako se premazivanje maslinovim uljem smatra dobrim načinom za sprječavanje da guacamole poprimi smeđu boju, u ovom testiranju je dokazano kako to baš i nije tako. Nakon pola sata, površina umaka bila je smeđa, a i samo ulje promijenilo je okus guacamolea. Gotovo isti učinak, kada je u pitanju boja, imalo je i ostavljanje koštice u umaku, ali i prekrivanje umaka korom avokada. Donekle dobre rezultate postigli su sprejanjem avokada uljem u spreju, ali i dalje nedovoljno dobre, dok je prekrivanje površine guacamolea plastičnom folijom umak ostavilo zelenim prvih pola sata, a onda je počeo poprimati smeđu boju.
Dodavanje vode na umak od avokada, jedan od popularnijih savjeta na internetu, ostavilo je guacamole zelenim prvih sat vremena, a zatim je počeo poprimati smeđu boju. Na kraju, sok limete ostavio je umak zelenim čak i nakon dva sata na sobnoj temperaturi, a isti efekt imao je i limun. Ipak, zaključili su, limun je bio nešto učinkovitiji.
Metodu možete isprobati tako da malo soka navedenih agruma poprskate po površini i ostavite da stoji. Dodali bismo, ovo su dvije metode kojima bismo se i sami najprije priklonili s obzirom na to da u guacamole ionako dodajemo kiselinu u formi limunova soka. Tako pripremljeni guacamole u hladnjaku može stajati do nekoliko dana, a dodati ga možete sendvičima, burgerima, tortiljama, poslužiti uz zdjele s rižom i povrćem ili kao dip uz čips ili tortilje.
Na kraju, sve što nam preostaje jest s vama podijeliti provjereno dobar recept. Potražite ga u nastavku.