PLUS DOBAR RECEPT

Ovo je jedini način pomoću kojeg će umak od avokada zadržati boju dulje vrijeme

 Tessa Ramersad/Unsplash
Mala nezgoda u kuhinji natjerala nas je na pretraživanje, a zatim smo otkrili i kako guacamole održati zelenim još dulje

Pripremajući gablec za idući dan, prije nekoliko dana otvorili smo posudu u kojoj obično držimo guacamole i primijetili kako je umak poprimio neprivlačnu smeđu boju. Odmah smo se bacili na pretraživanje informacija je li još uvijek jestiv, a zatim naletjeli na malo istraživanje ekipe iz The Kitchn, koja je testirala nekoliko načina čuvanja guacamolea tako da ne poprimi tamniju boju.

Ono što smo već i sami znali jest da je avokado, jednom kada se otvori, dobro premazati kiselinom, primjerice limunovim ili sokom limete kako bi zadržao zelenu boju. Naime, u kontaktu sa zrakom i kada mu se odstrani koštica, meso ploda počinje gubiti boju iako je još uvijek sasvim u redu pojesti ga. U sklopu svog testa, The Kitchn je testirao nekoliko metoda, među ostalim, korištenje maslinova ulja, prekrivanje plastičnom folijom, limunov i sok limete te prekrivanje guacamolea ostacima ploda. Na kraju su zaključili kako je limunov sok i dalje najbolji odabir, a slijedi ga sok limete.

image
Mario Kucera

Glavni kriteriji kojima su se vodili bili su izgled guacamole umaka nakon sat vremena, nakon sat i pola te nakon dva sata.

U tekstu navode i kako, iako se premazivanje maslinovim uljem smatra dobrim načinom za sprječavanje da guacamole poprimi smeđu boju, u ovom testiranju je dokazano kako to baš i nije tako. Nakon pola sata, površina umaka bila je smeđa, a i samo ulje promijenilo je okus guacamolea. Gotovo isti učinak, kada je u pitanju boja, imalo je i ostavljanje koštice u umaku, ali i prekrivanje umaka korom avokada. Donekle dobre rezultate postigli su sprejanjem avokada uljem u spreju, ali i dalje nedovoljno dobre, dok je prekrivanje površine guacamolea plastičnom folijom umak ostavilo zelenim prvih pola sata, a onda je počeo poprimati smeđu boju.

image
Yakshi Virmani/Unsplash

Dodavanje vode na umak od avokada, jedan od popularnijih savjeta na internetu, ostavilo je guacamole zelenim prvih sat vremena, a zatim je počeo poprimati smeđu boju. Na kraju, sok limete ostavio je umak zelenim čak i nakon dva sata na sobnoj temperaturi, a isti efekt imao je i limun. Ipak, zaključili su, limun je bio nešto učinkovitiji.

Metodu možete isprobati tako da malo soka navedenih agruma poprskate po površini i ostavite da stoji. Dodali bismo, ovo su dvije metode kojima bismo se i sami najprije priklonili s obzirom na to da u guacamole ionako dodajemo kiselinu u formi limunova soka. Tako pripremljeni guacamole u hladnjaku može stajati do nekoliko dana, a dodati ga možete sendvičima, burgerima, tortiljama, poslužiti uz zdjele s rižom i povrćem ili kao dip uz čips ili tortilje.

Na kraju, sve što nam preostaje jest s vama podijeliti provjereno dobar recept. Potražite ga u nastavku.

Trebat će vam:

1 avokado

2 žlice limunova soka

1 mladi luk

sol i papar

Priprema:

Avokado izdubite i meso usitnite vilicom. Dodajte sol i papar te limunov sok. Sve dobro promiješajte. Na kraju ubacite i sitno sjeckani mladi luk, a kada je u sezoni, dodati možete i sitno sjeckanu rajčicu. U sendvičima, burgerima, tortiljama ili kao dip guacamole poslužite odmah ili ga kratko ohladite.

image
Mario Kucera
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:23