Kuhaj bolje

Volite avokado, ali brzo vam se osuši, potamni ili postane gumast? Izbjegnite to uz ove trikove

 Getty Images
Glavni krivac za smeđe mrlje na avokadu je kisik, ali postoji rješenje - vrlo jednostanvno i praktično

Bilo da želite napraviti avokado tost ili se spremate za druženje pa želite spremiti guacamole od preostalog avokada, postoji nekoliko korisnih trikova kako ga sačuvati prije nego što postane siv, gumast ili se osuši. Ove trikove možete primijeniti i prije same konzumacije, neposredno nakon kupovine.

"Krivac" za sve one smeđe mrlje kada ostavimo avokado na otvorenom dulje od nekoliko minuta jest - kisik. Kada narežete avokado (ili neku voćku), oštećujete njegove stanice. Enzimi koji su obično zarobljeni unutar tih stanica sada će međusobno "komunicirati" s kisikom u zraku. Prema Haroldu McGeeju, autoru knjige On Food and Cooking, obrambeni mehanizam im nalaže da promijene boju.

Za učinkovito skladištenje avokada važno je zato smanjiti njegovo izlaganje zraku. Svakako biste mogli nabaviti silikonsku navlaku za čuvanje avokada, koja čvrsto prianja uz prerezanu stranu avokada kako biste to izbjegli. A možete biti i praktični. Uklonite košticu, ostavite kožu, a zatim je prerezanom stranom prema dolje stavite na tanjur. Provjerite je li površina avokada u ravnini s tanjurom kako biste smanjili oksidaciju. Sad ovako pripremljenu polovicu avokada možete čvrsto zamotati u prozirnu kuhinjsku foliju.

No, s kisikom se možete boriti i primjenom kiselina i niske temperature, piše McGee. Enzimi zbog kojih avokado brže promijeni boju ne mogu djelovati tako brzo u kiselom okruženju, a niske temperature također usporavaju njihovu aktivnost. U praksi - pošpricajte malo limuna ili limete preko prerezane strane polovice avokada i pohranite ga u hladnjak.

Iako je na TikToku trend čuvanje avokada potopljenog u vodu, izbjegnite to jer kora avokada sadrži bakterije koje se mogu brzo razmnožiti i proširiti na jestivi dio ploda, kažu stručnjaci.

Bez obzira na to što radite, ne možete izbjeći neizbježno. Iako ove metode mogu pomoći da avokado ne propadne odmah, najbolji bi savjet bio da kupujete one količine koje možete i hoćete brzo potrošiti.

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata s avokadom, baš za onu polovicu koja vas čeka u hladnjaku da je potrošite.

image
Getty Images

GUACAMOLE

image
Getty Images

HLADNA JUHA OD AVOKADA I KRASTAVACA

image
Getty Images

KREMASTA SALATA S AVOKADOM

Za koji god da se recept odlučite, nemojte zaboraviti dobro skladištiti ostatak avokada!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50