INSPIRATIVNO

Ova obiteljska oštarija podno Učke slavi 111 godina. Koja je tajna njihovog uspjeha?

Terasa oštarije Kinkela Bregi snimljena u ljeto 1958.

 Instagram/@retrokvarner
Popularna oštarija smještena u malom mjestu podno Učke radi već više od stoljeća, a obavezno je mjesto za razna slavlja lokalaca

Ugostiteljskom tradicijom dugom čak 111 godina pohvaliti se mogu doista rijetki, a taj veliki jubilej ove godine obilježava obiteljski restoran Kinkela Bregi, nekadašnja oštarija, koji do danas vode generacije obitelji Kinkela. Nezaobilazno je to mjesto u Bregima u općini Matulji u kojem, prema riječima njihovih vjernih gostiju i lokalnog stanovništva, svatko osjeća toplu dobrodošlicu i pravu domaću atmosferu, piše Novi list.

Iz tog razloga mnogi ovaj restoran rado odabiru za važne životne trenutke - proslave krštenja, vjenčanja, rođendanske, dočeke Nove godine. Restoran, koji danas vode sestre Ines Kinkela i Mirjana Radetić s obiteljima, svoju je priču započeo davnog 12. travnja 1912. godine, kada su ga osnovali Vice i Mila Kinkela, rođena Šepić - Tometovom z Rukavca, a koji su imali četiri sina i kćer. Oštariju je naslijedio njihov sin Miloš koji je 1962. preuzeo poslovanje od oca. I danas njegovi nasljednici kažu kako je uz sve izazove i nedaće, upravo on uspio očuvati oštariju i stvoriti od nje sada već legendarno mjesto. Miloš je oštariju vodio dvadeset godina, do mirovine, no i tada je držao konce u svojim rukama.

Kako kažu njegove kćeri Ines i Mirjana, u poslu je njihovom ocu puno pomagala i majka Ankica. Otac je ostao zapamćen kao odličan domaćin i dobar, odnosno "velik čovek". Njegovu ženu Ankicu, koja je u oštariji kuhala od 1952., ljudi pamte po tome što je uvijek bila nasmijana i brinula da nitko u oštariji ne ostane gladan. A uz nju se veže i zanimljiva priča koja se prepričava već desetljećima. Krajem šezdesetih godina u restoranu Kinkela počeli su peći piliće, pričaju nasljednice restorana. Kako je potražnja za pilićima rasla, obitelj je po dodatne zalihe robe morala ići u peradarnik na Pehlin. Auta tada obitelj nije imala, pa je šefica kuhinje Ankica u nabavku pilića morala autobusom. Naravno, vozači autobusa nisu baš blagonaklono gledali na putnicu koja sa sobom nosila dvije vreće živih kokoši. Ipak, pečeni pilići postali su hit, a znalo se reći kako "diše do Frančić", a čak se i za oštariju znalo reći da je "štacion od pilići".

Kroz sve te godine restoran je polako rastao i razvijao svoju ponudu. Naime, u prostoru današnjeg restorana, prvo su bili poštanski ured i butiga u vlasništvu obitelji Kinkela, a nakon što je pošta ukinuta, obitelj je odlučila otvoriti oštariju u tadašnjoj prizemnici koja je jednim dijelom bila i njihov obiteljski dom. Nepunih pet desetljeća od otvorenja, obitelj proširuje kuću i diže kat, a poznata uzrečica "gremo Vicetu va Bregi" održala se od samog otvorenja.

Prije točno četrdeset godina oštariju preuzimaju Ines i Mirjana s obiteljima i vode je do danas. I ponosno kažu kako već i unuci i unučice, od kojih najmlađa ima tek tri godine, pomažu u restoranu jer, dodaju "budućnost restorana nose nove generacije". Tu su Mirjanine kćeri Martina, Marina, Patricija i Đuliana, zetovi, ali i unuci. U restoranu imaju i osam zaposlenih djelatnika.

Novo doba zahtjeva nova rješenja, pa je posljednjih 15 godina restoran Kinkela napravio iskorak uvevši vikend menije po popularnim cijenama koji su se zadržali do danas, ali su ostali vjerni i tradiciji - petkom se tako ovdje igraju karte, ali i boća.

Među gostima koji su dolazili u restoran Kinkela kroz protekle su godine bili i mnogi poznati, od glumaca, sportaša, liječnika, pa i do legendarnog chefa Steve Karapandže.

Nanese li i vas put ovih dana prema Kvarneru, ne žalite skrenuti do restorana Kinkela Bregi, pogotovo sad u vrijeme manifestacije Matuljišs Pust+ edition!

Adresa: Frlići 54, Bregi

Radno vrijeme: 12 do 20 sati

Kontakti i rezervacije: 051 711 177, 098 257 797

Meni od 20 € vrijedi u nedjelju 22. i 29. siječnja te 5., 12., 19. i 26. veljače

MENI 1

  • Maneštra od bobića
  • Njoki od divljači
  • Domaća kobasica sa kiselim kupusom, zarebrnik
  • Kolač

MENI 2

  • Pršut, sir i pohani sir
  • Gljive na žaru i goveđa juha sa rezancima
  • Svinjska koljenica sa kiselim kupusom, pečeni krumpir
  • Zapečena palačinka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:12