Pogoditi savršeno zreli avokado često može biti složenije nego se čini. Iako se ponekad na dodir čini dovoljno mekanim, iznutra još uvijek može biti tvrd, a samim time i neiskoristiv u namazima i dipovima. Prije rezanja, dobro je znati kako nezreli avokado na kuhinjskom pultu obično može stajati četiri do pet dana, no svakako ga je najbolje povremeno provjeriti. U slučaju da je pak dozrio prerano, avokado uvijek možete staviti u hladnjak gdje će takav ostati nekoliko dana. No, imajte na umu da je najbolje potrošiti što prije.
Prerezali ste avokado, a ne možete ga pojesti?
Nakon što ste prerezali avokado i shvatili da još uvijek nije dovoljno dobar za konzumaciju, najbolja opcija bit će premazati avokado limunovim ili sokom limete, umotati ga u prozirnu ili omot od tkanine i pčelinjeg voska i spremiti ga u hladnjak. U slučaju da imate samo jednu polovicu avokada, također je možete premazati limunovim sokom, ali i maslinovim uljem. Avokado zatim umotajte u foliju tako da između ploda i folije nema zraka i spremite ga u hladnjak. Još jedan trik na koji smo naišli jest spremanje avokada u posudu u koju ste dodali malo vode, tek toliko da prekrije dno. Na taj bi se način proces zrenja trebao usporiti, a avokado ostati svjež još malo dulje.
A zamrzivač?
U slučaju da avokado ipak ne želite potrošiti odmah, možete ga smrznuti no dobro je upamtiti kako će smrzavanjem ipak malo promijeniti teksturu te ga je tada najbolje iskoristiti u guacamole umaku ili smoothieju. Želite li ga smrznuti, natrljajte polovicu limunovim sokom, čvrsto umotajte u foliju i stavite u vrećicu sa zatvaračem pa tako spremite u zamrzivač. Osim u komadu, smrznuti ga možete i tako da ga najprije ubacite u blender, pretvorite u pire, dodate žlicu limunova soka i prebacite u vrećicu za zamrzivanje sa zatvaračem. Tako spremljen u zamrzivaču može stajati četiri mjeseca.
Što skuhati?
Kada avokado odlučite iskoristiti, okušajte se u pripremi slasnih polpeta s umakom od avokada, salate s dressingom od avokada, napravite piletinu s avokadom u tortilji, sladoled ili čokoladnu tortu s grahom i avokadom.
POLPETE OD BROKULE S UMAKOM OD AVOKADA
SALATA S DRESSINGOM OD AVOKADA
PILETINA S AVOKADOM U TORTILJI
SLADOLED OD ČOKOLADE, LJEŠNJAKA I AVOKADA
ČOKOLADNA TORTA S GRAHOM, ROGAČEM I AVOKADOM