OD BADEMOVOG DO MASLINOVOG

OSAM RAZLIČITIH VRSTA ULJA: Saznajte koja su najbolja za kuhanje!

 Getty Images/iStockphoto
Proširite svoje horizonte!

Ako ste primjetili da uporno koristite istu vrstu ulja u svom kuhanju, odlučite se isprobati nešto novo! Donosimo vam popis različitih vrsta ulja i njihovu primjenu, možda pronađete novo ulje za sebe!

Bademovo ulje

Almond oil in a small jar of almonds and nuts on an old wooden background, selective focus
Getty Images/iStockphoto

Iako ovo ulje podnosi velike temperature, najbolje ga je koristiti za završavanje jela. Popularno je u azijskoj kuhinji, a u smočnici vam može stajati tri mjeseca, premda je najbolje držati ga u hladnjaku.

Kokosovo ulje

Coconut oil in a bowl
Getty Images/iStockphoto

Kokosovo ulje je najbolje koristiti u desertima, kao zamjenu biljnom ulju te za sotiranje povrća. Držite ga na sobnoj temperaturi, a u smočnici vam može potrajati i do dvije godine.

Laneno ulje

Linseed oil and bowl of linseeds on white wooden background. Top view
Getty Images/iStockphoto

Laneno ulje nikada ne biste smjeli zagrijavati, na taj način se gube sve hranjive tvari, čak štoviše, pri visokim temperaturama njegove zdrave masnoće postaju loše. Držite ga u hladnjaku te ga koristite za završavanje jela.

Maslinovo ulje

Raw olive and olive oil in wood plate.
Getty Images

Naše najdraže! Koristite ga u kuhanju, za završavanje jela, dressinzima za salatu, u marinadama, za pečenje. Držite ga na sobnoj temperaturi te izbjegavajte zagrijavati ekstra djevičansko maslinovo ulje, njega je najbolje jesti u izvornom stanju.

Ulje od kikirikija

Peanut oil with raw peanuts on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Jako dobro ulje za duboka prženja. Ovo orašasto ulje držite na sobnoj temperaturi gdje vam može potrajati i do tri godine.

Suncokretovo ulje

bottle of Sunflower oil with fresh blooming on dark wooden background
Getty Images/iStockphoto

Suncokretovo ulje ima raznovrsnu primjenu, a možete ga koristiti u kuhanju, prženju, dubokom prženju, dressinzima za salatu. Držite ga na sobnoj temperaturi gdje vam može potrajati i do dvije godine.

Sezamovo ulje

Sesame paste and molasses
Getty Images/iStockphoto

Najčešće se koristi u azijskoj kuhinji, a pogodno je za kuhanje, u dressinzima za salate i za završavanje jela. Držite ga u hladnjaku gdje vam može potrajati i do godine dana.

Biljno ulje

fresh olive oil in a spoon against vegetables
Getty Images/iStockphoto

Biljno ulje jako dobro podnosi visoke temperature, a koristi se za kuhanje, prženje na ne jako velikim temperaturama (za razliku od suncokretovog ulja) te u dressinzima za salatu. Držite ga na sobnoj temperaturi gdje će vam izdržati i do godine dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:30