Mlijeko i vino

Okusi tradicije: Što je bikla i zašto svi ovih dana idu u Vrgorac?

 Ivo Ravlic/Cropix
Riječ je o tradicionalnom piću vrgoračkog kraja, poznato po svijetlo ljubičastoj boji i trpkom okusu

Tradicionalna pučka fešta Biklijada, posvećena stoljetnoj tradiciji ispijanja bikle održava se u petak 29. rujna na vrgoračkom Gradskom korzu. Za one koji ne znaju što je to bikla, riječ je o napitku koji se priprema od mladog crnog vina i kozjeg mlijeka. Ovo neobično piće poznato je i po svojoj svijetlo ljubičastoj boji i trpkom okusu, a u vrgoračkom kraju i danas se tradicionalno ispija nakon berbe grožđa. Inače, bikla je nekada imala važno mjesto u ishrani unutrašnjeg dijela Dalmacije, naročito u teškim životnim uvjetima kada je njeno krepko svojstvo bilo važno za preživljavanje. Ispijala se tijekom radova u polju, pa i u opuštajućim večernjim satima uz ognjište.

image

Tradicionalno piće bikla

Press TZ Vrgorac

Odnos vina i mlijeka u ovom napitku ovisit će o osobnom ukusu, a priprema se tako da se istovremeno u posudu ulijevaju vino i mlijeko uz žustro miješanje kako se mlijeko ne bi "prosirilo" i kako bi piće ostalo koherentno. U ovom napitku važan je dobar omjer vina i mlijeka, a znalci ga prepoznaju po karakterističnoj svijetlo ljubičastoj boji. Zanimljivo je i da se bikla nekada ispijala i na Hvaru, Braču i Korčuli, ali je bila poznata pod drugim nazivima poput mućkalice, hmutice, mlika i vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 08:11