ĆEVAPI ZA VIKEND

Napravila sam najbolje lepinje i, srećom, zapisala recept! Neće vam trebati niti jedan drugi

 Lidija Lončarić/
Najbolja stvar kod ovih lepinja je da su odlične i drugi dan pa od ostataka možete napraviti i dobar sendvič

U našoj se redakciji u posljednje vrijeme puno priča o ćevapima. Gdje su najbolji i kojima ćemo se iduće počastiti, najčešće su teme, no s obzirom na intenzitet posla koji obavljamo, ručak van redakcije rijetko se zbilja i dogodi. Od silne priče o najslasnijem fast foodu u Hrvata, prošlog sam vikenda odlučila pustiti priče i napraviti ćevape sama. Pregledavajući recept za receptom, a i s obzirom na "previše stvari, a premalo vremena" problem koji me zadesi svakog vikenda, na kraju sam ćevape kupila u omiljenoj mesnici na tržnici. Da ne bi baš sve propalo, pomislila sam, barem lepinje mogu napraviti sama.

image
Lidija Lončarić/

I tako sam, nakon do sada već iskušanih nekoliko recepata i propalih pokušaja da dobijem lijepa, šupljikava peciva s puno rupica, konačno pronašla pravu formulu. Ćevapi u ovim lepinjama bili su totalni hit, a idućeg dana od njih sam napravila i sendviče s piletinom i špinatom. Znači, provjereno su dobre čak dva dana.

image
Lidija Lončarić/

Najbolji recept za lepinje

Trebat će vam:

500 g brašna

375 ml vode

15 g svježeg kvasca

1 žličica šećera

1,5 žličica soli

3 žlice maslinova ili drugog ulja

Priprema:

Pripremite mlaku vodu pa u nju dodajte kvasac, šećer i žlicu brašna. Pustite da se diže na toplom mjestu. U veću posudu stavite brašno i dodajte uzdigli kvasac. Počnite mijesiti tijesto, a kada se svi sastojci sjedine, dodajte sol. Mijesite još kratko pa dodajte ulje i zatim tijesto zamijesite do kraja. Trebate dobiti glatku kuglu. Premažite je s malo ulja i prekrijte posudu plastičnom folijom ili kapom za tuširanje. Dižite pola sata na toplom mjestu, a zatim tijesto uhvatite za jedan kraj, rastegnite i preklopite prema sredini. Okrenite zdjelu i ponavljajte postupak sa sve četiri strane. Pustite da se diže još 30 minuta, a zatim opet preklopite. Preklapanje ponovite četiri puta. Nakon zadnjeg dizanja od 30 minuta, tijesto podijelite u 6 kuglica. S tijestom postupajte nježno i kuglice stavite na dobro pobrašnjenu podlogu. Posipte ih s malo brašna i po vrhu. Prekrijte čistom krpom i pustite da se dižu pola sata. Nakon toga prstima ih lagano spljoštite, nemojte koristiti cijeli dlan već to radite nježnim pokretima vrhovima prstiju. Stavite ih na papir za pečenje i dižite još 20-ak minuta. Tijesto će se još dići pa ga prije pečenja možete još malo raširiti. Pecite na kamenu za pizzu ili na preokrenutom limu za pečenje koji ste stavili na dno pećnice. Temperatura neka bude maksimalna i lim ili kamen najprije dobro zagrijte. Ubacite lepinje i pecite 5-7 minuta ili dok se ne napušu i poprime boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:36