Postoji li bolji klasik na žlicu od tanjura dobrog graha s kobasicama? Iako će vam kuhanje oduzeti nešto više vremena, napravite li veći lonac, može potrajati i nekoliko dana, a ovo jelo vrlo lako možete i smrznuti pa ga vaditi po potrebi na posebno užurbane dane. Naravno, samo ako vam na prvomajsko druženje ne dolazi veća ekipa. U tom slučaju, vjerujemo, lonac će se isprazniti u trenu.
Naime, grah na žlicu uvijek radimo na ovaj način i baš uvijek se svi tanjuri isprazne rekordnom brzinom pa, u slučaju da već nemate svoju provjerenu formulu i još vas uvijek u ekipi nisu prozvali grah majstorom, danas se okušajte u pripremi i uživajte u predobrom, zasitnom ručku. Poslužiti ga možete i uz domaći kruh, recept za koji također ostavljamo u nastavku.
Za grah će vam trebati:
500 g smrznutog mladog graha ili suhog
1 veći luk
manji komad celerova korijena
2 mrkve
1 korijen peršina i list
2-3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
2 lovorova lista
sol
crni papar i malo kajenskog
maslinovo ili suncokretovo ulje
suha rebra i slanina
kobasice
Priprema:
U lonac staviti suho meso, uliti vode da ga prekrije i kuhati dok ne bude mekano. Na ulju zažutiti luk pa mu dodati mljevenu papriku i pola nasjeckanog češnjaka samo na par sekundi, paziti da ne zagori. U lonac potom ubaciti nasjeckano korjenasto povrće i kobasicu nasjeckanu na kolutiće, kratko popržiti, dodati rajčicu, lovor pa podliti vodom da se lagano pirja. Nakon desetak minuta dodati smrznuti grah (ili suhi koji ste dan prije namočili), uliti vode i malo tekućine u kojoj se kuha meso. Pustiti da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati ostatak nasjeckanog češnjaka i peršinov list, posoliti i popapriti. Ako želite, kobasice možete skuhati zasebno te ih naknadno dodati u grah.