Express bar, mali lokal na vrhu zagrebačke Petrinjske ulice, u ovaj je utorak navečer bio ispunjen žamorom, zvukovima udaranja leda o šejkere, točenja koktela u čaše i tihog mljackanja. Prstiju zamrljanih kakaom, jedan po jedan uzvanik prinosio je ustima čašu s ledenim pićem, mirisao njen sadržaj, odmjeravao ga pogledom pa kušao: u tijeku je bila edukativna radionica o uparivanju koktela i, sasvim neočekivano, čokolade!
U priču o tom neobičnom gastronomskom spoju okupljeno društvo uvela je Sanja Vladović, međunarodno certificirana kušačica čokolade, koja s partnerom i čokolatijerom Stivom Kahlinom stoji iza brenda Taman Artisan Chocolates, dok je vlasnik Express bara Ivan Leko sa svojim timom prisutnima otkrio kako nastaju izvrsni kokteli koji su brojnim Zagrepčanima obilježili proteklo ljeto.
Zajedno su uzvanicima predstavili novi koncept radionica kojima žele unijeti malo svježine na domaću scenu - nakon brojnih kušanja, spajanja i razdvajanja okusa, kombiniranja i dorađivanja, ovi su kreativci osmislili tri različita slijeda u kojima uparuju čokolade, koktele i truffle čokoladne bombone. U sva tri slijeda elementi su po nekoj logici komplementarni, bilo da je riječ o sličnoj teksturi i osjećaju koji stvaraju u ustima dok ih jedete odnosno pijete, upečatljivosti samih namirnica koje ih obilježavaju i njihovih okusa ili pak kombinaciji aroma koje se isprepliću dok uživate u zalogaju čokolade i gutljaju koktela.
Sanji i Stivu ovo nije prvi izlet u uparivanje alkoholnih pića i čokolade, ispričali su nam, pa su tako jednom prilikom imali zadaću spojiti čokoladu s desertnim tramincem ili pak destilatom od dinje i sušenih smokvi, dok u Express baru, osim što spremaju izrazito popularne vruće čokolade radi kojih se mnogi vesele hladnijem vremenu, domaće čokoladno mlijeko igra ulogu u jednom od koktela koje će sudionici radionice imati prilike probati.
“Nakon svih ovih godina rada s čokoladom i brojnih razgovora s barmenima, shvatili smo da su principi promišljanja receptura u čokolatijerstvu i miksologiji izrazito slični - gradimo svoje proizvode postepeno dok ne dobijemo ono što želimo, a to je da do izražaja dođu sve arome i okusi koje smo zamislili, kao i da postignemo specifičnu teksturu i osjećaj u ustima”, istaknuo je Stiv na radionici.
Suradnja između Sanje Vladović i Stiva Kahline iz Taman Artisan Chocolates i Ivana Leke i njegova tima iz dobro posjećenog Express bara izrasla je, kao su nam objasnili, iz uzajamnog poštovanja. No, tko je imao privilegiju pratiti razvoj tog odnosa, također vrlo dobro zna da je ova suradnja ustvari bila neizbježna, budući da su i jedni i drugi na gastro sceni dobro poznati po svojoj preciznosti i studioznom pristupu svom zanatu, ali i otvorenom umu prema namirnicama s kojima rade. Zato ne čudi da iz zagrebačke manufakture Taman Artisan Chocolates svake godine izađu nagrađivane praline i čokolade s okusnim kombinacijama poput naranče, papra i timijana ili pak spoja mediteranskog bilja i mliječne čokolade, koji se javljaju kao stavke i na ovoj radionici.
S druge strane, kokteli u Express baru također su rezultat pomnog promišljanja, uzimanja klasika i njihova razvijanja u nešto novo i uzbudljivo, kao što je njihova inačica margarite koji su nazvali Margareta i unaprijedili do užitnog pića lijepe teksture i izraženih aroma naranče ili pak kremastog Expresso martinija na kojeg su osobito ponosni.
U trenutku kada je različitih radionica na tržištu sve više, od ozbiljnih vinskih degustacija pa do onih ležernijih koje spajaju ispijanje šarenih pića i slikanje, vezenje ili keramiku, edukacija koja vas na zabavan način pomalo gura izvan zone komfora kada je riječ o istraživanju okusa, ali u isto vrijeme vam približava dva zanimljiva i ustvari srodna svijeta - onaj izrade čokolade i miksologiju, svakako je nešto na što vrijedi obratiti pozornost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....