Nakon inovativnih, više nego zanimljivih i iznimno popularnih radionica sparivanja čokolade i koktela, koje održavaju u suradnji s ekipom iz zagrebačkog Express bara i o kojima smo već pisali, ekipa iz TAMAN Artisan Chocolates pokreće nove. Ovog puta u suradnji s vinotekom Moments, koja se nalazi u Masarykovoj ulici. Upravo tamo će Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade, i Stiv Kahlina, čokolatijer i chocolate-maker, u društvu stručnjaka iz vinskog svijeta zainteresirane voditi kroz degustaciju "Vino i čokolada: izazovi i užici sparivanja".
Radionica je zamišljena tako da polaznici kušaju šest sljedova s osam različitih kombinacija vina, čokolada i čokoladnih trufflesa, saznaju više o spojevima koji se pred njima nalaze, razlikama između industrijske i kvalitetne čokolade, ali i upoznaju mnogima omiljenu poslasticu u sasvim novom svjetlu. Radionice sparivanja čokolade i vina bit će uvrštene u redovnu ponudu vinoteke Moments i, sudeći prema onome što smo doživjeli kada smo ovih dana jednoj takvoj i sami prisustvovali, mogle bi biti itekako tražene. Jer, i sami smo zaključili, ovakvo što voljeli bismo ponoviti.
Na prvoj održanoj radionici u vinoteci Moments, koja u svojoj ponudi ima neke od rijetkih i zbilja cijenjenih etiketa, Sanji Vladović i Stivu Kahlini pridružio se i direktor vinarije Podrum Mladina Danijel Šarušić, čija su tri vina bila uvrštena u samu degustaciju.
Nakon kratkog uvoda i opuštenog razgovora o čokoladi i odnosu koji prema njoj njeguju Sanja i Stiv, imali smo prilike kušati njihove bean to bar čokolade, među kojima nam se posebno svidjela čokolada napravljena od kakaovca kontroliranog podrijetla iz regije Ransiki u Zapadnoj Papui, s lijepo naglašenim aromama voća, koju smo kušali uz dvije različite etikete. Također, jedan od favorita bila nam je i mliječna čokolada s kokosom, limunom i limunskom travom, uz koju smo otkrili koliku zapravo moć imaju različite sorte vina na doživljaj same čokolade, i obrnuto. Radionica je bila opuštenog karaktera, a Sanja i Stiv polaznicima su na jednostavan i razumljiv način prenjeli dobivanje svakog od svojih čokoladnih proizvoda.
Osim čokolade, polaznici radionice imaju prilike kušati i TAMAN truffles, među kojima je cremino lješnjak s mješavinom začina bio naš apsolutni favorit i, u kombinaciji s odabranim vinom, slastica koju bismo voljeli dobiti u restoranu umjesto kakvog teškog i kompliciranog kolača. Jednostavno, puno aroma i okusa, orašasto, kremasto, moćno i taman lijepo zaokruženo.
Na našu sreću, njihovi trufflesi od sada se mogu kupiti i u vinoteci Moments pa više ne trebamo čekati ovakve posebne trenutke i kušanja da bismo u njima uživali.
Fokus radionice, kako su rekli Sanja i Stiv, nije usmjeren samo na skladna i ukusna sparivanja, nego i na izazove s kojima se sami susreću prilikom sparivanja. Uz to, polaznicima su spremni pojasniti i sličnosti procesa izrade vina i čokolade.
"Izuzetno me vesele sparivanja naših bean-to-bar čokolada, proizvedenih od kakaovca kontroliranog podrijetla, s vrhunskim vinima, a posebno kad to sljubljivanje možemo razviti zajedno s vinarom koji je proizveo vino, kao što smo ovo prigodom imali priliku s vinima vinarije Erdoro. Tada uvijek dođe do razmijene puno informacija i znanja o procesima proizvodnje koji se kod vina i čokolade podudaraju u iznenađujuće mnogo koraka. Sparivanja razvijena na taj način dobivaju jednu novu kvalitetu, ne samo organoleptičku, već i ljudsku", rekao je Stiv Kahlina na prvoj radionici.
"Zaista sam uživao razvijajući ova sljubljivanja zajedno sa Sanjom, Stivom i timom vinoteke Moments. Dojmila me se kompleksnost okusa i aroma bean-to-bar čokolada, kao i sofisticiranost TAMAN Gourmet čokolada i truffles-a te kako različite čokolade ističu različita svojstva naših vina. Jako se veselimo suradnji s TAMAN Artisan Chocolates jer osim zajedničke radionice o sljubljivanju vina i čokolada, u ponudi naše vinoteke Moments ćemo imati i njihove proizvode. Posebno smo ponosni što će se u našoj vinoteci moći se kupiti i TAMAN trufflesi. koji inače nisu prisutni u redovnoj maloprodaji. Veliku pozornost posvećujemo selekciji proizvoda koje uvrštavamo u ponudu vinoteke Moments te nam je uvijek iznimno drago kad u ponudu uvrštavamo domaće proizvođače", dodao je Danijel Šarušić.
Na kraju, dobro je dodati, radionice će trajati oko 120 minuta, a prvi dostupni termini su 29. veljače u 18:30 te 14. ožujka u 18:0 sati. Za više informacija, posjetite službenu stranicu vinoteke Moments. Budući da je broj ulaznica za svaku radionicu ograničen, preporučuje se rana rezervacija. Cijena kotizacije je 60 eura po osobi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....