TAMAN CHOCOLATES & MOMENTS

Nakon koktela, svoje čokolade sljubljuju s vinima, njihova radionica mogla bi vam se svidjeti, evo kako je nama bilo

Ljudi obožavaju radionice Sanje Vladović i Stiva Kahline iz Taman Artisan Chocolates, a sada osim s koktelima, svoje čokolade u centru grada, u vinoteci Moments, sljubljuju i s odabranim vinskim etiketama

Nakon inovativnih, više nego zanimljivih i iznimno popularnih radionica sparivanja čokolade i koktela, koje održavaju u suradnji s ekipom iz zagrebačkog Express bara i o kojima smo već pisali, ekipa iz TAMAN Artisan Chocolates pokreće nove. Ovog puta u suradnji s vinotekom Moments, koja se nalazi u Masarykovoj ulici. Upravo tamo će Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade, i Stiv Kahlina, čokolatijer i chocolate-maker, u društvu stručnjaka iz vinskog svijeta zainteresirane voditi kroz degustaciju "Vino i čokolada: izazovi i užici sparivanja".

image
Dinko/Press
image
Dinko/Press

Radionica je zamišljena tako da polaznici kušaju šest sljedova s osam različitih kombinacija vina, čokolada i čokoladnih trufflesa, saznaju više o spojevima koji se pred njima nalaze, razlikama između industrijske i kvalitetne čokolade, ali i upoznaju mnogima omiljenu poslasticu u sasvim novom svjetlu. Radionice sparivanja čokolade i vina bit će uvrštene u redovnu ponudu vinoteke Moments i, sudeći prema onome što smo doživjeli kada smo ovih dana jednoj takvoj i sami prisustvovali, mogle bi biti itekako tražene. Jer, i sami smo zaključili, ovakvo što voljeli bismo ponoviti.

Na prvoj održanoj radionici u vinoteci Moments, koja u svojoj ponudi ima neke od rijetkih i zbilja cijenjenih etiketa, Sanji Vladović i Stivu Kahlini pridružio se i direktor vinarije Podrum Mladina Danijel Šarušić, čija su tri vina bila uvrštena u samu degustaciju.

image

Sanja Vladović

Dinko/Press
image

Stiv Kahlina

Dinko/Press

Nakon kratkog uvoda i opuštenog razgovora o čokoladi i odnosu koji prema njoj njeguju Sanja i Stiv, imali smo prilike kušati njihove bean to bar čokolade, među kojima nam se posebno svidjela čokolada napravljena od kakaovca kontroliranog podrijetla iz regije Ransiki u Zapadnoj Papui, s lijepo naglašenim aromama voća, koju smo kušali uz dvije različite etikete. Također, jedan od favorita bila nam je i mliječna čokolada s kokosom, limunom i limunskom travom, uz koju smo otkrili koliku zapravo moć imaju različite sorte vina na doživljaj same čokolade, i obrnuto. Radionica je bila opuštenog karaktera, a Sanja i Stiv polaznicima su na jednostavan i razumljiv način prenjeli dobivanje svakog od svojih čokoladnih proizvoda.

Osim čokolade, polaznici radionice imaju prilike kušati i TAMAN truffles, među kojima je cremino lješnjak s mješavinom začina bio naš apsolutni favorit i, u kombinaciji s odabranim vinom, slastica koju bismo voljeli dobiti u restoranu umjesto kakvog teškog i kompliciranog kolača. Jednostavno, puno aroma i okusa, orašasto, kremasto, moćno i taman lijepo zaokruženo.

Na našu sreću, njihovi trufflesi od sada se mogu kupiti i u vinoteci Moments pa više ne trebamo čekati ovakve posebne trenutke i kušanja da bismo u njima uživali.

image

Vina Podruma Mladina koja su uvrštena u degustaciju

Dinko/Press
image
Dinko/Press
image
Dinko/Press

Fokus radionice, kako su rekli Sanja i Stiv, nije usmjeren samo na skladna i ukusna sparivanja, nego i na izazove s kojima se sami susreću prilikom sparivanja. Uz to, polaznicima su spremni pojasniti i sličnosti procesa izrade vina i čokolade.

"Izuzetno me vesele sparivanja naših bean-to-bar čokolada, proizvedenih od kakaovca kontroliranog podrijetla, s vrhunskim vinima, a posebno kad to sljubljivanje možemo razviti zajedno s vinarom koji je proizveo vino, kao što smo ovo prigodom imali priliku s vinima vinarije Erdoro. Tada uvijek dođe do razmijene puno informacija i znanja o procesima proizvodnje koji se kod vina i čokolade podudaraju u iznenađujuće mnogo koraka. Sparivanja razvijena na taj način dobivaju jednu novu kvalitetu, ne samo organoleptičku, već i ljudsku", rekao je Stiv Kahlina na prvoj radionici.

image
Dinko/Press
image
Dinko/Press
image
Dinko/Press

"Zaista sam uživao razvijajući ova sljubljivanja zajedno sa Sanjom, Stivom i timom vinoteke Moments. Dojmila me se kompleksnost okusa i aroma bean-to-bar čokolada, kao i sofisticiranost TAMAN Gourmet čokolada i truffles-a te kako različite čokolade ističu različita svojstva naših vina. Jako se veselimo suradnji s TAMAN Artisan Chocolates jer osim zajedničke radionice o sljubljivanju vina i čokolada, u ponudi naše vinoteke Moments ćemo imati i njihove proizvode. Posebno smo ponosni što će se u našoj vinoteci moći se kupiti i TAMAN trufflesi. koji inače nisu prisutni u redovnoj maloprodaji. Veliku pozornost posvećujemo selekciji proizvoda koje uvrštavamo u ponudu vinoteke Moments te nam je uvijek iznimno drago kad u ponudu uvrštavamo domaće proizvođače", dodao je Danijel Šarušić.

image
Dinko/Press

Na kraju, dobro je dodati, radionice će trajati oko 120 minuta, a prvi dostupni termini su 29. veljače u 18:30 te 14. ožujka u 18:0 sati. Za više informacija, posjetite službenu stranicu vinoteke Moments. Budući da je broj ulaznica za svaku radionicu ograničen, preporučuje se rana rezervacija. Cijena kotizacije je 60 eura po osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:28