HIT NA JARUNU

Najbolji sladoled u gradu sada i na štapiću, radi se ručno i zbilja je teško pojesti samo jedan

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Na novom izdanju Food Truck festivala na zagrebačkom Jarunu premijeru imaju ledeni deserti slastičarke Nine Šarić

Prije desetak dana užarile su se društvene mreže slastičarke Nine Šarić i njenog brenda domaćih sladoleda Pri Suncu. Sve što je trebalo učiniti kako bi krenula lavina poruka podrške, upita i oduševljenja bila je objava nekoliko fotografija sladoleda. No, to nisu bile njene klasične kuglice pistacije, lješnjaka i drugih vrhunskih okusa što su prošlo ljeto osvojile Zagrepčane, a usto i pobijedile kao najbolji craft sladoled u gradu prema izboru Dobre hrane. Novost koju je do tada Nina strogo čuvala jest da na novo izdanje jarunskog Food Truck festivala, koje traje od 25. kolovoza do 11. rujna, dolazi sa sladoledima na štapiću!

"Kad sam objavila da radim sladolede na štapiću, pitala sam odmah i kakve bi kombinacije ljudi željeli isprobati. Odaziv je bio ogroman, na ništa do sada nisam dobila ovakve reakcije. Doista me zadivilo koliko su ljudi kreativni, ali za ovo ljeto sam sve kombinacije već više-manje isplanirala", ispričala nam je Nina dok je vadila slatke trokute na štapiću van iz zamrzivača.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

"Pripremila sam tri kategorije sladoleda. Tu su sorbeti, odnosno isključivo voćni sladoledi u kombinacijama kao što su mango i malina. Imamo miks sorbeta i mliječnog sladoleda pa će biti dostupni, primjerice, spoj maline i čokolade, borovnice i okusa fior di latte, limuna i čokolade… Treća kategorija su isključivo mliječni sladoledi poput pistacije, lješnjaka i slično, te njihovih kombinacija, što su meni osobno najdraži okusi", dodala je.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Osim što ćete sladolede Pri Suncu moći isprobati na festivalu, pred prepoznatljivim ružičastim kamiončićem moći ćete promatrati kako ih prema vašim željama uranjaju u mliječnu, bijelu ili pak karameliziranu bijelu čokoladu te posipaju usitnjenim bademima ili pistacijama.

"Na kućici ćemo imati uređaj za temperiranje čokolade pa ćemo pred kupcem moći umakati njegov sladoled u rastopljenu čokoladu, što će, vjerujem, ljudima biti efektno za promatrati. Svatko će moći odabrati svoju kombinaciju okusa, a usto gledati i kako ta čokolada kapa sa sladoleda prije nego li se stisne…", opisala je Nina i istaknula da su mliječni sladoledi najbolji za umakanje, ali da je na posjetiteljima da se poigraju. A upravo je to ona morala učiniti kako bi svoj poznati sladoled dovela do pravog stanja da od njega može izraditi i sladoled na štapiću.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

"Recepture za sladolede je bilo potrebno dosta prilagođavati prije nego sam bila zadovoljna. Kada se rade sladoledi na štapiću, drugačije se balansira okuse jer u samoj smjesi nema toliko zraka kao kod svježeg sladoleda. Niti namirnice niti stroj za izradu sladoleda ne igraju toliku ulogu, kao što to radi zrak jer se ovdje on na drugačiji način dodaje i to u konačnici radi razliku u teksturi. Drugačiji je od svježeg sladoleda, no ovo je i dalje zanatski sladoled i može doći u puno kombinacija okusa", naglasila je Nina, koja i dalje svoje sladolede proizvodi u pogonu podno tržnice na zagrebačkoj Savici.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

No, nada se da će joj se sreća ubrzo osmjehnuti i pomoći joj u potrazi za većim prostorom kako svoja sladoledna čuda ne bi morala još dugo raditi u minijaturnom prostoru prepunom inoksa i golemih hladnjaka, a u kojem sada ima i novi aparat za smrzavanje sladoleda na štapiću.

"Isprva mi je smetalo što mi svi sladoledi na štapiću nisu identični, no onda sam shvatila da je poanta ovakvog rada da budu nesavršeni. Zapravo nam je nametnuto da sve mora izgledati besprijekorno. Zaključila sam da me to nepotrebno opterećuje i da se ne želim više time zamarati. Radim ih ručno, nisam stroj, doziram ih i manipuliram s njima sama te mi nekada možda nešto negdje i kapne ili dobijem sladolede koji nemaju isti udio određenog okusa, barem ne vizualno. Zašto bi morali biti svi isti? Pa to je taj faktor ručnog rada koji doprinosi cijeloj priči. Svi smo različiti i sebe preslikamo u to što radimo, a ovo je ono što ja jesam, to su moji štapići", odlučna je Nina. I puna planova, a sve što je do sada zamislila je i ostvarila.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

"Od iduće sezone će sladoledi na štapiću biti dio stalne ponude, a na ljeto planiramo izbaciti i neke nove proizvode. Želja nam je proširiti se po dućanima u Zagrebu te se općenito fokusirati na širenje poslovanja. Polako, ali promišljeno nadograđujemo svoju priču", ističe i dodaje da sladolede radi cijele godine, a uskoro planira ponovno izbaciti i jesensku "kolekciju" okusa među kojima će se svakako opet naći i kesten, prošlogodišnji favorit među kupcima.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kako biste kušali njene sladolede na štapiću svratite na Jarun gdje se na prostoru uz klub Aquarius smjestio popularni gastro festival koji će biti otvoren za posjetitelje tijekom cijelog tjedna i to radnim danima od 16 sati, dok vikendom od podneva.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Osim kamiončića Pri Suncu, za gastro dio programa pobrinuti će se Fumo Santo, riječki kraljevi street food scene, Cromaris sa svježim ribljim specijalitetima, Picnic, trenutno najslasniji street food kamion u Hrvatskoj, Mrav uz posebno spremljene burgere, Dubrava Food Makers, kojima će ovo biti premijerno festivalsko predstavljanje, kao i INA Fresh Corner uz vrući roštilj, dok će osim sladoleda na Food Truck festivalu biti i popularne Nadine fritule i palačinke.

Ninine sladolede na štapiću moći ćete kupiti i u dva manja kvartovska dućana, odnosno u Lokal market & baru na zagrebačkoj Knežiji te u dućanu Zelena kuća na Vrbiku. Za sve dodatne informacije pratite Pri Suncu na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:07