U novoj epizodi video serijala Kuhaj bolje pripremili smo wok. Zapravo ga je pripremio Pantelija Pekić poznatiji kao Pane iz Gastronomada koji nam je otkrio sve svoje trikove kako napraviti baš dobar wok. Najdosadniji komad piletine pretvorite u bombu okusa koju ćete željeti jesti (i pripremati) svaki dan.
Za one koje smo inspirirali na zatvaranje u kuhinju i isprobavanje recepata; donosimo još provjerenih recepata za domaće kobasice bez dimljenja i sušenja ili predobru pileću paštetu.
Sastojci:
2 pileća filea
1 mrkva
1 paprika
1 poriluk
1 vezica mladog luka
3-4 režnja češnjaka
1 glavica crvenog luka
50 g oštrog ili rižinog brašna
maslinovo ulje (mi smo radili na ulju od kikirikija, ali možete i na suncokretovom ulju)
sjemenke sezama
soja sos umak
sol i papar
koromač
Priprema:
Piletinu narežite na tanke ploške i marinirajte u soja sosu oko pola sata.
Potom izvadite meso na tanjur, ali nemojte bacati soja sos. Komadiće piletine uvaljajte u brašno. Povrće operite, očistite narežite na tanke trakice, a češnjak na listiće.
U wok tavu stavite malo maslinovog ulja, kratko popržite pileće filee da se meso zatvori sa svih strana, a zatim meso izvadite na tanjur.
U wok dodajte još malo ulja ako vam nije dovoljno ostalo u tavi pa kratko popržite češnjak do smeđe boje, nakon čega dodajte mrkvu i luk, a zatim i ostao povrće pa sotirajte između 4 i 5 minuta.
Povrće vam nakon termičke obrade mora ostati hrskavo (krokantno), pareno-prženo. Kad ste to postigli, vratite meso u wok tavu i sotirajte sve zajedno još dvije-tri minute. U posebnoj tavici bez dodatne masnoće kratko prepržite sjemenke sezama.
Narežite mladi luk na ploškice pa ga dodajte gotovom jelu zajedno sa sjemenkama sezama, začinite soja sosom i mi smo dodali još malo sezamovog ulja.