KAKO TO FUNKCIONIRA?

Možda zvuči ludo, ali banka u Italiji već desetljećima malim proizvođačima daje zajam ako im ostave kolut sira

Ova gastro vijest iz kategorije ‘Nevjerojatno, ali istinito‘ dolazi iz Italije

Nedavno smo naletjeli na totalno ludu vijest koju smo morali provjeriti na nekoliko izvora prije nego li smo povjerovali da je zbilja istina. Naime, banka Credito Emiliano, koja djeluje u talijanskoj regiji Emilia Romagna, od 1953. kao zalog za pozajmicu uzima, ni manje ni više, već kolutove sira. Takav dogovor imaju s malim proizvođačima koji im, kako bi dobili pozajmicu, donose velike kolutove Parmigiano Reggiano sira. Banka potom te sireve dodatno odležava, čime im cijena dodatno raste.

image
Larabelova/Getty Images

Sireve navodno pohranjuju u klimatiziranim trezorima sve dok traje kredit, a procijenjuje se da jedan kolut od oko 36 kilograma vrijedi između 800 i 1350 eura. Naravno, da bi do svega toga uopće došlo, pri izradi samog sira potrebno je proći dugačak i zahtjevan proces.

Primjerice, za jedan veliki kolut sira ponekad je potrebno i više od 500 litara mlijeka, a nakon što se postigne željeni oblik, on mora odležavati uglavnom od 12 do 36 mjeseci. U tom periodu, sir se rotira i čisti na tjednoj bazi.

image
Muratkoc/Getty Images

S time na umu, jasno je da je u takav posao potrebno uložiti puno vremena i resursa, pa je malim proizvođačima ovaj način poslovanja s Credito Emiliano bankom zapravo i prilično dobra opcija. Također, kako prenose strani mediji, banka se na taj način dodatno povezuje sa svojim klijentima i stvara bolji odnos, što u konačnici ide u korist obje strane. Zadovoljan klijent, a zadovoljna i banka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:54