Kada god u posljednje dvije godine otvorimo društvene mreže, nekako nas uvijek nađu objave u kojima netko od kreatora sadržaja slaže, a zatim uživa u najsočnijim, bogatim i moćnim sendvičima. Najčešće su to Talijani koji takve sendviče prodaju u malim lokalima, za ponijeti i uživanje s nogu, a budući da nam je Italija trenutno ipak predaleko, mi ih obožavamo napraviti sami, u svojoj kuhinji (ili onoj morskoj), pa se zavaliti u stolicu na terasi i samo guštati.
Da bi baš takvi, sendviči od kojih cure sline, svaki put ispali još bolje od onih s društvenih mreža, jedna od najvažnijih (ako ne i najvažnija, osim dobre volje, naravno) stavka bit će nabavka kvalitetnih sastojaka. Stoga smo odlučili sastaviti malu listu nama omiljenih mjesta za shopping kada nam napamet padne ručak u formi bogatog, slasnog sendviča.
FOCACCIA JE KRUH KOJI ŽELITE ZA OVAJ SENDVIČ
Zaboravite baguette, zaboravite čak i klasičan kruh koji možda radite sami i smatrate ga najboljim na svijetu, jer za najbolje ljetne sendviče trebat će vam samo dobra focaccia. Uvijek je možete napraviti sami, što zapravo smatramo najboljom opcijom i zbog čega vam u nastavku ostavljamo poveznicu na ultimativan vodič kroz pripremu focaccie, ali, naravno, uvijek je možete i kupiti.
KAKO NAPRAVITI FOCACCIU KOD KUĆE
Gdje kupiti focacciu?
U Zagrebu odličnu focacciu kupujemo u zanatskim pekarnicama Kukuriku, u Boogie Labu i Bread Clubu, a dobru klasičnu focacciju nude i pekarnice Kuraž.
Nalazite li se na moru, primjerice u Splitu, svratite u pekarnice La Feta, Zrno ljubavi i Kruv. Prolazite li kroz Rijeku ili tamo stajete, razmislite da se javite ekipi iz Babushke, u Poreču dobru focacciu možete kupiti u pekarnici Bread Point, a u Puli u Kolijevci Kruha.
Kod odabira focaccie, zapravo, nema puno pravila. Za slasne sendviče možete odabrati one bez dodataka, ali i one s dodatkom, primjerice rajčica, začinskog bilja ili maslina.
MORTADELA ILI PRŠUT?
Kada ste nabavili kruh, na redu je mesni dio. Trebat će vam dobra, tanko rezana mortadela, pršut ili šunka po izboru. Mi smo, kada su u pitanju ovakvi sendviči, uvijek više zainteresirani za mortadelu, jer se uglavnom samo otopi u ustima, ali vi, naravno, možete odabrati punjenje po samo svojoj želji. Važno je da su naresci rezani tanko i da ih nije teško žvakati, ali da ih ima dovoljno da se osjete u sendviču i da ih drugi dodaci ne pokriju.
U Zagrebu odličnu mortadelu kupujemo na dvije adrese, obje specijalizirane za talijanske delikatese, a to su Delicatesse O La La i Salumeria Mangia. Na istim mjestima možete kupiti i finu šunku i druge suhomesnate proizvode koji će biti odličan dodatak vašim sendvičima.
Želite li nabaviti dobar pršut, a nalazite se u Zagrebu, dobra opcija mogla bi biti Bura&Sol u zagrebačkoj Krapinskoj ulici, pršuterija koja se nalazi nedaleko Trešnjevačkog placa i jedan je od zicera kada je u pitanju dobar pršut. Među zicere ubrajamo i pršutoreznicu Barba delicije, delikatesnu trgovinu u kvartu Špansko koja nudi drniški pršut, pancetu, pečenicu, suhi vrat, maslinova ulja i različite sireve. Osim toga, na raspolaganju su vam uvijek i delikatese Bonkulović te male mesnice na tržnicama koje, između ostalog, nude i pršut.
A SIR?
Kada se već nađete u trgovinama specijaliziranim za talijanske delikatese, svakako zavirite i u hladnjak sa sirevima. Odaberite dobru mozzarellu, najbolje burratu, a može i kremastu stracciatellu koju ćete namazati na jednu stranu focaccie i to je, zapravo, sve što vam treba. U sendvič uvijek možete naribati i malo parmezana ili grana Padana, za dodatnu dozu slanoće i finu aromu, ali ako vam nije pri ruci, taj korak jednostavno možete i preskočiti.
ŠTO JE S DRUGIM DODACIMA?
Još jedna važna komponenta za dobar sendvič je umak. Zaboravite majonezu ili kečap, čak i maslac (koji u sendvičima inače obožavamo) i okrenite se dobrom pestu. Napravite ga sami od svježeg bosiljka, koji možete kupiti na tržnici, i to u tegli ili buketiću, dodajte orašaste plodove, tvrdi sir po želji, dobro maslinovo ulje i sve zajedno pretvorite u gustu pastu koju zatim možete koristiti i za pripremu toplih i hladnih jela s tjesteninom.
Osim klasičnog pesta Genovese, za ovakve sendviče odličan odabir bit će i pesto od pistacija. Njega također možete napraviti sami, ali ako si želite olakšati posao, dobar i ne preskup pesto možete pronaći u BIPA drogeriji. Riječ je o Campo d‘Oro Pesto Pistacchio pestu s 42 posto pistacije. Cijena mu je 7,70 eura i ima lijepe, konkretne komadiće pistacija, ali je i dosta je slan, pa svakako pripazite na to kod slaganja sendviča.
Također, od umaka u sendvič možete dodati i malo aceta balsamica, koji će cijelu kombinaciju još malo podići i sendviču dati potrebnu svježinu.
A POVRĆE (I DRUGI SVJEŽI DODACI)?
I kada ste već skoro gotovi s pripremom svog slasnog sendviča, između dva komada kruha sjetite se ubaciti i na tanke ploške narezanu slatku rajčicu. No, prije nego je ubacite u sendvič, kratko je potapkajte papirnatim ručnikom kako biste s površine pokupili višak vlage i kako vam rajčica prebrzo ne bi natopila focacciu.
Osim rajčice, dodati možete i malo ukiseljenih kapara, listove bosiljka, svježe smokve i malo rukole, ali zaobiđite kisele krastavce i običnu zelenu salatu. Oni vam u ovom slučaju uopće nisu potrebni. Dobar hrskavi dodatak bit će malo orašastih plodova, posebice pistacija.
I to je to, sve dobro stisnite, narežite na manje komade pa uživajte u najfinijim ljetnim sendvičima. Bolje od ovog, bit ćemo vam iskreni, teško da može.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....