Pripreme za novogodišnju noć već su krenule, a dok razmišljamo o posljednjim detaljima, u jedno smo itekako sigurni. Na našem novogodišnjem stolu, između ostalog, naći će se i sočan, slastan odojak poslužen uz krumpir, grah i nezaobilaznu francuski salatu te hrskavi pečeni krumpir. Kada je u pitanju priprema, uvijek se držimo nekoliko provjerenih savjeta, a kako bi i vama odojak baš uvijek ispao kako treba, odlučili smo ih zapisati i podijeliti s vama.
SVJEŽINA I SOL SU NAJBITNIJI
Odojak je najbolje kupiti kod svog provjerenog mesara kako biste bili sigurni da baš uvijek dobivate najsvježije meso. Koža odojka treba biti svjetlije boje i mekana na dodir.
Nakon što ste nabavili odojak, pripremite sol i masnoću, u kombinaciju ubacite i pokoji dodatak po želji pa krenite s pečenjem. Na početku, svaki kućni kuhar dobro zna kako se sol i svinjetina vole pa je tako i odojak dan ranije dobro kvalitetno natrljati soli. Također, posudu u kojoj ga pripremate dobro premažite masti ili uljem, a prije samog pečenja meso osušite papirnatim ručnicima i barem pola sata držite na sobnoj temperaturi.
VRIJEDNI SAVJETI
Kako bismo ove godine pripremili odojak bez greške, za dodatne savjete upitali smo i ekipu iz zagrebačkog Odojak to go, koja ovih dana ima više nego pune ruke posla. Ipak, uspjeli smo im ukrasti nekoliko minuta vremena pa je tako vlasnik Neven Husinec s nama podijelio nekoliko dobrih trikova.
"Mi odojak pečemo na ražnju, no kod kućne pripreme postupak prije samog pečenja je sličan. Odojak se mora dobro nasoliti izvana i iznutra i takav mora stajati nekoliko sati, što dulje to bolje. Kada se stavi u pećnicu može se premazivati svinjskom masti ili pivom, a ljudi ga često znaju prekriti i folijom kako ne bi izgorio. Odojak se peče 2-3 sata, ovisno o veličini, a znam da ga neki ljudi na kraju preliju mješavinom vode i soli kako bi kožica postala tvrđa i hrskavija. Mi ga poslužujemo uz grah salatu s bučinim uljem, to nam je nekako u tradiciji, a ljudi ga vole i uz krumpir salatu i, naravno, francusku", rekao nam je Neven Husinec.
Dobro je dodati i kako, za hrskavu kožicu, odojak pred sam kraj pečenja možete preliti i dobro zagrijanim uljem pa ga kratko vratiti u pećnicu.
KOMAD SVINJETINE U SOLI
Pripremate li samo jedan komad svinjetine umjesto cijelog odojka, razmislite i o tome da ga pečete prekrivenog soli. Jednostavno pomiješajte bjelanjak, sok i malo rižinog octa, dodajte i začine kao što je, primjerice, komorač, a zatim dobivenom smjesom prekrijte meso. Pecite dva do tri sata, ovisno o veličini komada mesa, razbijte sol, meso premažite uljem pa vratite u pećnicu na višu temperaturu kako biste dobili hrskaviju koricu.
ŠTO KAŽETE NA ROLANI ODOJAK?
Volite li se pak zaigrati, sočna rolada također može biti dobra ideja za novogodišnji stol. Jedan od naših vječnih favorita je i rolani odojak s čvarcima i pistacijama po receptu chefa Tvrtka Šakote, a upravo je ovo raskošno jelo idealno za isti takav doček nove 2022. godine. Recept potražite u nastavku.