Recentni trendovi u hrani su počeli imati sve više veze s umjetnošću, a za čitanje ovih kuharica neće trebati naoštriti svoj nož već uživati u fotografijama, bojanju i skuhati nešto baš po vašem guštu.
''Salad for President'', Julia Sherman
Neki ljudi limunadu rade od limuna. Julia radi salatu inspiriranu ljudima koje susreće. U pauzama od pisanja kuharica, vodi i svoj blog istoimenog naziva kao i kuharica.
Prije nego što pomislite da se radi o tipičnoj zelenoj salati s malo limuna i maslinova ulja, reći ćemo vam samo da ju ona radi od grillanih srca palme, metvice i citrusa, začinjenog kupusa te hrskavog zapečenog kruha. Kao i umjetnost, salata je jelo s kojim se može beskonačno igrati i eksperimentirati.
''Dalí: Les Dîners de Gala'', Salvador Dalí
O ovoj kuharici smo pisali već nekoliko puta, a zaista se radi o vrhuncu spoja umjetnosti i kulinarstva. Prvu kuharicu naziva ''Les Diners de Gala'' je objavio 1973. godine, a ista je bila prepuna nadrealnih ilustracija i recepata inspiriranih glamuroznim večerama koje su, vrlo često, on i njegova supruga Gala organizirali.
Zabave su bile legendarne zbog obilja koje je na njima prevladavalo, a goste su često molili da se odjenu u kostime i divlje životinje te slobodno lutaju oko stola. Poznati izdavač Taschen odlučio je ponovno izdati kuharicu, budući da je poznato da postoji samo 400 primjeraka iste. Kuharica sadrži 136 recepata koji su podijeljeni na 12 poglavlja te je sortirana po sljedovima – uključujući i afrodizijake. Osim Dalijevih ilustracija, kuharica obiluje njegovim razmišljanjima i filozofijama. Prikazani su bizarni i dekadentni apekti kuhinje.
Na meniju se nalaze ''Tisuću godina stara jaja'', ''Teleći kotleti punjeni puževima'', ''Kolači od žabe''… Oni koji su spremni upustiti se u kuhanje na Dalijev način, će se morati odreći bilo kakve posebne prehrane na kojoj se nalaze. "Želimo jasno reći da, počevši od prvih recepata, ''Les Diners de Gala'', je sa svojim ilustracijama posvećena zadovoljstvima okusa.
''Visual Feast'', Gestalten
Ova zbirka slika uključuje djela najpoznatijih stilista i fotografa hrane. Od fotografija hrane koja je toliko stvarna, a opet toliko lažna do hedonističkih fotografija kojih bi se i Dalí posramio. Na nekim od fotografije se nalaze kolači koji podsjećaju na mramor, a rade se od marcipana i druge ''instalacije'' hrane uhvaćene na filmu.
Izvor fotografije: Gestalten
''The Artists and Writers Cookbook'', Natalie Eve Garrett
Rijetke su knjige koje će vas brzo natjerati da se ustanete iz udobnog naslonjača, uđete u kuhinju i krenete kuhati. Ali ova kuharica je ugodna kolekcija omiljenih recepata slavne američke spisateljice Harper Lee (''Ubiti pticu rugalicu''), književnice Joyce Carol Oates te romanopisca T.C. Boylea. U njoj ćete čak pročitati mišljenje Jamesa Francka o tradicionalnim američkim sendvičima, od sastojaka koje mora imati do kiselih krastavaca koji svakako moraju biti sa strane.
''A Cozy Coloring Cookbook'', Adrianna Adarme
Vrijeme je da vi postanete umjetnici! Kuharica se prodaje s bojicama kojima bojate ilustracije pokraj recepata i na taj način svim receptima ulijevate život. Zabavno, jednostavno, odmara dušu!
Sve kuharice možete naručiti na Amazonu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....