Poznati američki časopis Bon Appetit i njegova prateća online platforma već su dugo pravi rasadnih talentiranih kreativaca koji su pronašli način kako svoje znanje i ideje pretočiti u fizičke kuharice. Jedna od njih je i vrckasta Molly Baz, čiji su zanimljivi recepti ukoričeni u dvije različite kuharice, Cook This Book (2021.) i More is More (2023.), a obje su se našle među bestselerima The New York Timesa.
U obje svoje kuharice, kao i na profilu na društvenim mrežama, Baz uspješno prenosi ideju da je kuhanje doista zabavna aktivnosti koju ne treba shvaćati previše ozbiljno, čime se s njenih pratitelja i kupaca njenih kuharica skida pritisak da sve što skuhaju mora biti i izgledati savršeno. Svakom se problemu prilikom kuhanja na neki način može doskočiti, receptima ne treba slijepo robovati nego se valja igrati i eksperimentirati.
Upravo u svojoj prvoj kuharici Baz donosi i praktičnu checklistu kako nabrzinu popraviti stvar, ako ste prilikom kušanja otkrili da jelu koje spremate još uvijek nešto nedostaje. Kušajte svoje jelo i prođite kroz ova četiri koraka te se pitajte pitanja u nastavku - možda vas neki mali detalj dijeli od toga da svojim gostima poslužite fantastičan obrok koji će dugo pamtiti.
1. KORAK - Provjerite je li sve dovoljno začinjeno
Uzmite žlicu jela koje spremate i malo ga posolite pa kušajte ponovno. Je li to popravilo okus? Ako jest, onda slobodno posolite cijelo jelo - problem je očito bio u tome što ono nije bilo dovoljno začinjeno, a jednostavna prilagodba može potpuno preokrenuti situaciju.
2. KORAK - Kod kušanja tražite uravnoteženost okusa
Koji okus prevladava kada kušate jelo i je li on preintenzivan? Koji biste sastojak željeli više ili čak manje osjetiti u jelu? Razmislite što možete učiniti da pojačate ili pak smanjite učinak tog sastojka - možda je rješenje u tome da povećate udio nečega što se već nalazi u jelu.
Zapitajte se i koji bi drugi okus mogli uvesti u svoje jelo kako biste mu promijenili okus pa da bude što finije. Prođite ponovno popis sastojaka koje ste koristili te provjerite što imate na raspolaganju, a što bi se moglo lijepo slagati s drugim okusima koji su prisutni u jelu.
Ako radite neko jelo koje se dugo kuha ili peče, razmislite možete li dodati nešto svježe u njega kako biste uravnotežili okuse.
3. KORAK - Procijenite teksturu
Čini li vam se da cijelo jelo ima jednaku teksturu? Bi li mu pomoglo malo kontrasta? Kojim biste sastojcima, a koje imate na raspolaganju, mogli jelu dati dodatnu dimenziju? Otvorite smočnicu i potražite oraščiće, sjemenke, krutone, krušne mrvice, krekere i slične elemente koji imaju izraženu teksturu i pomoću njih doradite jelo.
4. KORAK - Prilagodite sve što smatrate da treba i poslužite jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....