Jedno bolje od drugog

Kremasto, hrskavo i ukusno: Evo što se krije na novom Esplanadinom à la carte jelovniku

Od gljiva, preko škampa do jelenjeg karea, chefica Ana Grgić Tomić i ove se sezone fokusirala na sezonske i namirnice s domaćih OPG-ova

Domaći rezanci sa sušenim vrganjima, jelenji kare u umaku od klekovih bobica, američki striploin s pinjolima i karameliziranom ljutikom, jadranski škampi u kremi od pečenog celera s tartarom od čičoka, bakalar s prokulicama i gelom od crnog češnjaka, brancin u gustom umaku od naranče i šafrana sa svježom cvjetačom, okrepljujuća krem juha od kestena s marmeladom od vrganja i melasom te nezaobilazna bisque juha od rakova samo su dio nove kolekcije autorskih jela chefice Ane Grgić Tomić na novom Zinfandel‘sovu à la carte jelovniku.

image

Chef Ana Grgić Tomić

Goran Jakus/Press

Ovaj kultni zagrebački restoran visoke gastronomije i prepoznatljive usluge, čiji su gosti nerijetko i poznate zvijezde sa scene svjetskog šoubiznisa, s ponosom nosi zelenu Michelinovu zvjezdicu za svoj održivi koncept, a valja istaknuti da je chefici Ani Grgić Tomić na prestižnoj dodjeli nagrada European Hotel Awards 2023. u Barceloni Svjetska gastronomska organizacija nedavno uručila posebno priznanje Étoile Blanche, dok je Zinfandel‘s proglašen europskim hotelskim restoranom godine. Osim toga, čarobno dotjeran interijer i dani blagdana koji su pred nama svakako pozivaju na druženje i uživanje.

image

Domaća pačja prsa s jabukom i pjenom od pečenih šljiva

Lili Bašić/koridor27
image

Restoran Zinfandel‘s

Lili Bašić/koridor27

U novom sezonskom à la carte jelovniku Ana spaja osobni prepoznatljiv kreativni stil pripreme jela s primamljivim okusima jeseni. Selekcija precizno oblikovanih jela donosi interesantne spojeve u kojima glavnu ulogu imaju plodovi jeseni poput kestena, buče, divljači, pastrnjaka, tartufa, vrganja, lisičarki, korabice, cvjetače, klekovih bobica, maslina, šljiva, naranče i krušaka.

image

Oscietra kavijar i poširana kruška s vaflima od heljde i mousseom od badema

Lili Bašić/koridor27
image

Lagano zapečeni file bakalara s gelom o dcrnog češnjaka s prokulicama i marmeladom od limuna

Lili Bašić/koridor27

Oscietra kavijar u kombinaciji s kruškom poširanom u bijelom vinu uz vafl od heljde i mousse od badema nešto je što svakako valja kušati. Na jelovniku su se i ovaj put našli jadranski škampi, za koje valja istaknuti da se love u Podvelebitskom kanalu vršama kako bi se zaštitio mikroekosustav, ali i potaknuli mali ribari da se bave ovom djelatnošću. "Jedna od mojih omiljenih namirnica i ovaj je put našla svoj status u jelovniku - svježi jadranski škampi odličan su starter, koji sam u ovom jelovniku sljubila s čičokama od kojih sam složila ukusni tartar koji sam kombinirala s kremom od pečenog celera”, istaknula je Ana i dodala: "Ljubiteljima tjestenine svakako preporučujem domaće rezance iz naše vlastite proizvodnje, koji se fantastično spajaju sa sušenim vrganjima, veloutéom od lisičarki, kremom od suncokretovih sjemenki i ušećerenim tartufima uz dodatak posebnog aceta od aronije koji nam dolazi iz domaćeg OPG-a Brolich“.

image

Krem juha od kestena s košaricom s marmeladom od vrganja i melase

Lili Bašić/koridor27
image

Jelenji kare s dimljenim višnajma u umaku od klekovih bobica

Lili Bašić/koridor27

"Kremasto, hrskavo i ukusno tri su komponente kojima se gotovo uvijek vodim pri kreiranju novog jelovnika i pokazale su se odličnom vodiljom. Jedno lagano jelo svakako su školjke sv. Jakova u drukčijem tonu, oplemenjene pestom od bučinih sjemenki uz tri različita okusa buče, dodatak ukusnih krekera i limuna. Nutritivno uravnotežena krem juha od kestena odličan je izbor za sve one koji cijene slatkastu aromu kestena koja dolazi u spoju s domaćom marmeladom od vrganja i melase. Pačja prsa, koja u ovom jelovniku spajam s jabukama, pečenim šljivama, medom i anisom, stižu nam izvorno iz male međimurske farme koja uzgaja patke za našu kuhinju, kao i već godinama popularne božićne purice kojima se gosti osobito raduju. Od domaće patke za à la carte jelovnik izdvajamo sočna prsa, dok od drugog dijela patke pripremamo slasni confit i ukusnu pačju mast, što uglavnom poslužujemo uz blagdanske delicije", kaže chefica i nastavlja:

image

Jelenji kare s dimljenim višnajma u umaku od klekovih bobica

Lili Bašić/koridor27

"Među glavna jela dodala sam i jelenji kare, koji nam stiže izvorno iz Gorskog kotara. Uz ovaj izvrsni komad divljači pripremila sam gusti umak od porta koji pripremam tako da prvo dimim višnje, koje potom iskuhavam, a sve s namjerom da se kare topi u ustima, pri čemu još dodajem umak od klekovih bobica, ulje bora i pastrnjak - za pravu zimsku priču”, objašnjava chefica Grgić Tomić dodajući da je nezaobilazan američki striploin ovog puta predstavila u sasvim drukčijoj varijanti s krunom od parmezana i pinjola uz ragout od crnih truba i karameliziranu ljutiku.

image

Usoljena losos pastrva u marinadi os limete s ukiseljenom korabicom i dimljenom ikrom pastrve

Lili Bašić/koridor27
image

Poširani file brancina u gustom umaku od naranče i šafrana s kremom od cvjetače

Lili Bašić/koridor27

Novi jelovnik stavlja naglasak na svježe domaće namirnice koje, naglasila je, nabavljaju od pomno biranih OPG-ova. "U svakoj prilici nastojala sam upotrijebiti upravo sezonske sastojke i pripremiti velik dio toga u vlastitoj radionici uz specijalne tehnike pripreme. Veseli nas i priprema domaćeg kruha i focaccie s dodacima aromatičnog ružmarina i začinskog bilja s Oleander terase”, ističe chefica.

Na jelovniku se nalaze i vjerni Zinfandel‘sovi klasici kao što su ručno kosani tatarski biftek, zatim divlji brancin pečen u soli, a tu su i istarski fuži s tartufima te kultni Esplanadini štrukli zapečeni u kremastom vrhnju, koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti.

image

Crumble od oraha, mousse od tamne čokolade i kave, marmelada od kumkvata, tuile od oraha

Lili Bašić/koridor27
image

Fondant biskvit od čokolade i lješnjaka

Lili Bašić/koridor27

Slastičarski tim na čelu s glavnom Esplanadinom slastičarkom Mirjanom Špoljar, pripremio je izbor slasnih deserata koji zaokružuju gurmanski doživljaj restorana Zinfandel‘s. Kreativna desertna karta donosi neodoljive kombinacije lješnjaka, badema, masline, ruže i naranče, a jedan od izdvojenih favorita je fondant biskvit od čokolade i lješnjaka s pjenom od lješnjaka, koji je odličan izbor za sve ljubitelje slastica bez glutena. Ako ste skloni intenzivnijim okusima, na popisu slastica posebno se izdvaja sočni kolač od badema s biskvitom od maslinovog ulja i ružine vodice uz dodatak gela od mlijeka i narančine korice.

Pomno kreirana vinska karta nudi vrhunska vina, pjenušce i šampanjce iz Hrvatske i svijeta na kojoj se posebno ističe limitirano izdanje Zinfandela s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker.

image

Restoran Zinfandel‘s

Rajan Milošević/Press

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel‘su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23 sata. Tijekom adventa svake nedjelje poslužuje se specijalno izdanje Adventskog bruncha od 12.30 do 16 sati uz čašu pjenušca dobrodošlice za 115 € (866,46 HRK) po osobi. Ručak za djecu stoji 79 € (595,22 HRK), dok je za djecu mlađu od 3 godine besplatan. Također, restoran svakodnevno poslužuje bife i à la carte doručak od 6:30 do 11 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:12