PLUS DOBRI SAVJETI

Konačno recepti s medvjeđim lukom, a nisu varijante pesta! Napravite juhu, gužvaru i jetrica

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Ako već nemamo svoje nalazište, izgledno je da ćemo šećući šumom nabasati na zeleno more srijemuša, divljeg rođaka češnjaka...

Jednom kad naiđete na polje srijemuša dok šećete šumom, to ćete mjesto zapamtiti i vraćati mu se idućih godina. Jer srijemuš raste u velikim skupinama i lako je za samo desetak minuta nabrati punu košaru lišća krasne zelene boje. Svake godine u ožujku, kad se pojavi na tržnicama, znam da imam još barem tjedan ili dva za berbu jer naše je nalazište na nešto višoj nadmorskoj visini, na zapadnoj Medvednici, i opet ćemo brati još sasvim mlade listove, kakvi su i najbolji.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Odaje ga jak miris po češnjaku, što je velika sreća jer ga to bitno razlikuje od nekih drugih biljaka vrlo sličnog lišća, poput đurđica i mrazovca, koje je otrovno. Stoga je potreban velik oprez pri branju.

Srijemuš raste od ožujka do svibnja na vlažnim mjestima u listopadnim šumama, najčešće bukovim (smrtonosni mrazovac uvijek je na sunčanim livadama ili uz rub šume), a svoje drugo narodno ime, medvjeđi luk (Allium ursinum), dobio je po tome što su njegove lukovice omiljena hrana medvjedima nakon zimskog sna, jer niču među prvima, a i snažan su detoksikant, pa čak i medvjeđi organizam čiste od nakupljenih toksina. Srijemuš je divlji, samonikli rođak luka i češnjaka, ali još bogatiji zdravim nutrijentima, vitaminima, mineralima i elementima u tragovima. Samo vitamina C ima 14 puta više od limuna. I, naravno, s obzirom na stanište, nije izložen pesticidima.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Može ga se jesti sirova, samog ili, ako vam je takav prejak, pomiješanog s drugim salatama. Može ga se umiješati u rižota, dodavati umacima za tjestenine, pečenom ili kuhanom mesu, juhama ili od njega napraviti pesto koji se, dobro zatvoren, u hladnjaku može čuvati dulje vrijeme. Treba imati na umu da će nakon dulje termičke obrade ipak izgubiti okus i miris.

Dobra je ideja nasjeckani srijemuš pomiješati s maslinovim uljem i maslacem te formirati kuglice koje možete smrznuti pa po potrebi pojedinačno vaditi iz zamrzivača i ubacivati da se rastopi u npr. rižotu.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Srijemuš raste u listopadnim šumama diljem Europe i u nekim dijelovima Azije. Ovog je proljeća točno 30 godina otkako ga je Društvo za zaštitu i istraživanje europskih ljekovitih biljaka (Association for the Protection and Research on European Medicinal Plants) proglasilo europskom biljkom godine. Jubilej ovog više nego zasluženog naslova, jer srijemuš je i vrlo ukusna biljka, obilježili smo uz nekoliko jela koja smo pripremili odmah nakon berbe - iz šume ravno u kuhinju.

JUHA OD SRIJEMUŠA I GRAHA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

ZELENI ORZOTO

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

MEDVJEĐA GUŽVARA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

JETRICA S MEDVJEĐIM LUKOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:11