NOVE MJERE

Kavu napokon možete popiti i unutar kafića, no i danas su zagrebački lokali bili uglavnom prazni

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
U većini zagrebačkih ugostiteljskih objekata unutarnji prostori ostali su potpuno prazni, piše Jutarnji list

Nakon mjeseci ispijanja kave na terasama, ugostiteljima je danas,odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, napokon omogućen rad u zatvorenim prostorima. Posebno je to dobra vijest za kafiće s malim terasama, a još bolja za kafiće koji terase uopće nemaju pa su tako proteklih mjeseci ovisili o državnim potporama ili su bili prisiljeni zatvoriti vrata svojih lokala.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Kako piše Tomislav Kukec za Jutarnji list, goste hrvatskih kafića jutros su dočekali uredni lijepo posloženi stolovi, na ponekom i pepeljara za pušače, a na ulazu ponuđeno dezinfekcijsko sredstvo no u većini zagrebačkih ugostiteljskih objekata unutarnji prostori ostali su potpuno prazni.

"Ma kakvi. Od jutra nitko nije ušao, osim na toalet. Lijepo je vrijeme, ljudi žele uživati na terasama, sunčati se i piti kavu, porazgovarati. Nema potrebe da budu unutra. Ali, svejedno nam je drago da možemo raditi i unutra. To će se vidjeti dolaskom lošijeg vremena. Kada padne kiša i zahladi, svi će htjeti sjediti u unutarnjem dijelu", novinaru Jutarnjeg lista rekao je mladi konobar kafića Bloom na zagrebačkoj Trešnjevci, Marko Turčić

"Nakon devet mjeseci nerada u zatvorenim prostorima dočekali smo i taj dan, eto, malo razloga za radost. Mjera je trebala biti donesena i ranije, kao i naši kolege iz restorana bili smo spremni otvoriti ranije i poštovati sve propise. Ne znam zašto nama rad prije nije omogućen. Ali, idemo biti pozitivni, idemo raditi", rekao je vlasnik franšize Egoist bar i dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba Dražen Biljan.

Biljan je rekao kako niti u njegovom lokalu prvog dana otkada su na snagu stupile nove mjere vezane za lokale nije bilo previše gostiju u unutrašnjem prostoru, no nada se, kaže, boljoj situaciji s dolaskom hladnijih dana.

"Jako puno mojih kolega moralo je zatvoriti svoje objekte, narušeno je mentalno zdravlje ugostitelja, a to je jako velik problem. Svi se trudimo ispoštovati sve mjere i apeliram i na svoje kolege da ih maksimalno poštuju jer to je sad pitanje opstanka."

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Na što se točno odnose nove mjere?

Stožer je za rad u unutarnjim prostorima propisao stroge mjere. Tako svakom gostu na ulazu mora biti ponuđeno dezinfekcijsko sredstvo, a smiju se zadržavati samo na sjedalicama, nema zadržavanja na šanku. Kada ulaze u prostor moraju nositi masku koju smiju skinuti samo kad sjednu, a moraju je opet staviti kada krenu platiti račun ili, primjerice, na toalet.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Konobar jednog trešnjevačkog kafića unezvjereno nam je rekao kako je čuo da za jednim stolom smiju sjediti samo članovi istog kućanstva. Ohrabrili smo ga rekavši kako se radi o dezinformaciji koja se proširila nekim medijima. No, jasno je da ugostitelji nisu na čistu i 'pušu na hladno' jer se nitko ne želi dovesti u situaciju da zbog kršenja ijedne mjere plaća visoke kazne za koje, nakon toliko mjeseci pandemije, nemaju novca. Nakon što su 30. studenog prošle godine zatvoreni caffe barovi, novost je da od 1. rujna uz posebne epidemiološke mjere mogu ponovno primati goste u zatvorenim dijelovima svojih objekata. Radno vrijeme barova i disko klubova ostalo je do ponoći.

Direktna posljedica zatvaranja ugostiteljskih objekata uz velike poteškoće i pada prometa, najviše se očitava kroz brojku od 1100 trajno zatvorenih ugostiteljskih objekta. Pretpostavlja se da se radi uglavnom o obrtnicima koji su zatvorili svoje objekte u strahu da im ne bi došle ovrhe na imovinu zato što obrtnici poslovanje jamče svojom imovinom, piše Jutarnji list.

Cijelu priču pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:22