IZBJEGAVAJTE OVU NAVIKU

Zašto ne smijete dopustiti da ista voda za kavu ili čaj prokuha dva puta?

 ALENAPAULUS/GETTY IMAGES

Jutarnje ispijanje kave ili čaja uobičajeni je ritual mnogim ljudima. Dok jedni vole tom ritualu posvetiti čak i nekoliko sati na posebnom mjestu, drugi koji nemaju taj luksuz samo u brzini pripreme svoj omiljeni napitak i obično ga piju na putu do posla, hodajući ili u automobilu.

Ako ste jedni od tih kojima ujutro uvijek nedostaje vremena vjerojatno vam se često puta dogodilo da u žurbi stavite vodu za kavu i čaj da prokuha i dok ste obavili niz drugih stvari shvatili ste da je voda već odavno došla do točke kuhanja, a ako ju prokuhavate na štednjaku već je onda vjerojatno i većim dijelom isparila. U tom slučaju većina nas samo ulije novu vodu u onu već prokuhanu ili samo ponovno upali kuhalo kako bi voda iznova prokuhala.

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo riješiti što prije. Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcija koji na ovaj način stvara kamenac.

Istraživanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam, prenosi Agrosvijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:50