Ljeto u gradu doista ima svojih prednosti: nakon što izađete s posla, dan još traje satima, nema gužve u prometu i posvuda se može parkirati, a vi se napokon možete uskladiti s prijateljima koji su, baš kao i vi, svoj godišnji isplanirali tek za kraj sezone. Još ako imate i terasu na kojoj se možete okupljati tijekom vrućih ljetnih večeri, rekli bismo čak da imate i razloga za slavlje. S obzirom na to da je ljeto vrijeme kada tržnice vrve raznim voćem i povrćem, nema izgovora da za svoje prijatelje ne spremite pravu gozbu na otvorenom, pogotovo jer se s nekoliko jednostavnih recepata s malim gurmanskim pomakom može postići doista puno.
Kako bismo vam to dokazali, zamolili smo Ivanu Bekavac i Dinu Habulin, kreativni dvojac koji stoji iza catering projekta Prep, da za nas osmisle jelovnik s ukusnim jelima koje nećete morati nakuhavati noćima, a impresionirat će i najzahtjevnije goste.
Nakon jutarnjeg obilaska tržnice i brze nabave, jednog se utorka popodne u kuhinji Ivane Bekavac sjeckalo, miksalo i miješalo, a zatim su, kao čarolijom, ove dvije dame brojne posude i tanjure napunile namazima, salatama i jelima za koje kažu da su u njihovom društvu uvijek pravi hit. Dok smo na terasi uz čašu osvježavajućeg ledenog čaja uživali u bogatim zalogajima, poveo se razgovor o tome kako tko zamišlja svoju idealnu ljetnu večer.
KREMASTI NAMAZ OD PATLIDŽANA ZBOG KOJEG VRIJEDI UPALITI PEĆNICU
"Koliko god bih, praktičnosti radi, voljela reći da je to večer u parku ili na nekoj lijepoj terasi daleko od gradske vreve, moja idealna ljetna večer ipak podrazumijeva blizinu mora i dobar mojito", oglasila se Dina, a Ivana se brzo nadovezala: "Za mene je ona zasigurno provedena u dobrom društvu. Srce mi je puno kada mi svrate prijatelji pa ja ‘sklepam‘ gozbu od sitnica iz frižidera, a nema mi dražeg nego da se ‘čoka‘ i mezi pomalo". Iako nam je najbliže "more" u tom trenutku bio Bundek, Dina ipak nije željela odustati od dobrog ljetnog tuluma na otvorenom: "Ako pretpostavimo da je dobra ekipa uvjet za dobar ljetni tulum, trebaju nam samo još lagani ljetni zalogaji, kvalitetna cuga, povoljan Vakulin report i par prijenosnih zvučnika da se upare", nastavila je pomirljivo. Budući da smo upravo bili u tom "filmu", nije bilo dvojbe da nas čeka odličan provod.
"Ključ je dobrog ljetnog tuluma biti neopterećen i samo se igrati predivnim namirnicama koje nam nudi ljetna sezona. Naš stol obiluje svim sezonskim divotama kojima je potrebna minimalna termička obrada. Na kraju dana želiš biti prisutan u društvu, a ne provoditi sate u kuhinji", naglasila je Ivana. Upravo je to bila glavna ideja i iza svih jela koja su se našla na stolu na Ivaninoj terasi, skrivenoj među zgradama nedaleko od Kvatrića.
ISKORISTITE CRVENU LEĆU ZA PRIPREMU AROMATIČNOG NAMAZA
"Misao vodilja bila mi je da je sve brzo, neopterećeno, a opet vrlo zabavno i razigrano. Volimo se igrati kombinacijama voća i povrća i okusima, a najuspješnije su nam gozbe na kojima nam se uzvanici prepuste, ne pitaju puno i samo uživaju", istaknula je.
"Ovom hranom smo htjele pokazati da, čak i kada vam se nenadano pojave gosti na vratima (iako, budimo realni, milenijalci to stvarno ne rade), s naizgled basic namirnicama iz hladnjaka možete izvući super priču. Ovdje smo, primjerice, iskombinirale lubenicu i feta sir, jer - zašto ne?" odlučno nas je upitala Dina, a zatim istaknula da se jela za koja su nam otkrile recepte ne razlikuju mnogo od njihove ponude u okviru cateringa Prep: "Naša hrana nije teška, ne sadrži previše mesa ni ugljikohidrata. Nastojimo koristiti potentne i nutritivno bogate namirnice koje, naravno, sezonski prilagođavamo. Kod nas ćete uvijek moći probati nešto što možda prije nikad niste pa se začuditi koliko vas je zasitilo, a mesa vidjelo nije."
LJETNA SALATA OD SOČNE LUBENICE
Nije bilo potrebno dugo da Prep bude prepoznat i tražen među svima koji žele malo drugačije gastronomsko iskustvo na uredskim i privatnim proslavama te sličnim događanjima: "Mislim da ljude najviše razveseli taj faktor iznenađenja, jer su cateringzi često nemaštoviti i oslanjaju se na kvantitetu, a nerijetko zbog toga pate i okus i prezentacija. Volimo raditi personalizirane evente, upravo nas to dijeli od klasičnog cateringa. Prvo poslušamo koji je tip eventa u pitanju, a zatim krenemo u kreaciju jelovnika i samu realizaciju. Vrlo smo zadovoljne odazivom. Sve se odvija nekako spontano i mi se prije svega jako dobro zabavimo dok skupa radimo. Negativnih strana zasad nema, osim možda tog momenta u kojem su ljudi vrlo zabrinuti hoće li biti "dovoljno mesa". Još nitko nije ostao gladan!" uz smijeh je objasnila Ivana Bekavac.
BRZA SALATA OD KRASTAVACA S MALIM POMAKOM
"Klijenti nam se obično javljaju mailom, preko Instagrama ili nas zovu, jer su dobili preporuku. Ovisno koja je od nas dvije dobila upit, javlja drugoj pa dalje dogovaramo meni i sve ostale tehnikalije. Iako, moram priznati, komunikacije treba sve manje, već smo toliko uigrane da se zna tko što radi i samo se kreće u akciju", nadovezala se Dina Habulin.
Ivana Bekavac, Hrvatima najpoznatija kao jedna od mentorica u popularnom televizijskom gastronatjecanju, a Zagrepčanima kao vlasnica sada zatvorenog restorana Kut, kreativna je snaga koja stoji iza svakog osmišljenog jela: "Jelovnik se kreira usko sezonski i nerijetko ubacujem neke nove inspiracije koje me ‘drže‘ u tom periodu. Volim neobične kombinacije, šarenilo i comfort. S obzirom na to da imam puno iskustva i kvalitetnu kuharsku bazu, mogu si dozvoliti da puno igre s namirnicama i kreiram svaki put nešto novo", naglasila je. S druge strane Dina oprema cijeli projekt jedinstvenim posuđem, odrađuje organizacijski dio i sve popratne zadatke te pazi da sve bude kako su njihovi klijenti zamislili.
BOGATA SALATA OD KVINOJE I VOĆA
Kako je večer odmicala, opuštene i dobro raspoložene Dina i Ivana pratile su kako naše društvo s užitkom čisti posude sa salatom od krastavaca, rolicama od tikvica i malo drugačijim humusom, uz hvatanje posljednjih zalogaja sočne lubenice i kockica fete po tanjuru. Kako su se ove dvije snažne i ambiciozne žene udružile, za kraj nam je ispričala Dina: "Nas je zapravo spojio Cogito još tamo 2019. godine. Ja sam tada vodila Cogito coffee shopove, a Cogito @ Urania smo tek dizali na noge, u čemu nam je Ivana pomagala s edukacijama kuhara i pomoćnih kuhara. Do tada nisam bila upoznata s njenim radom, ali nakon par dana sam bila kompletno navučena. Ta lakoća kojom je ona kombinirala naizgled nespojive namirnice i brzina kojom bi smislila neko jelo bila mi je fascinantna. Ivana je nedugo nakon toga otvorila Kut, koji je bio sve što je tada Zagrebu nedostajalo, a otkako je zatvoren, ponovno mu nedostaje. Moj je pak establishment, kao i mnoge druge, korona razdrmala pa sam se odlučila za solo vode. Krenula sam sama u outsourcing cateringa - nudila sam personalizirani pristup izboru hrane, bez unaprijed spremnog menija, a glavni saveznik u tome mi je bila, pogađate - Ivana!"
ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM
Ivana je "punila" oko 70 posto Dinine ponude, a ostalih 30 posto bila je veganska hrana Dinine prijateljice Antonije koja drži Falafel Etc., za koju Dina kaže da nudi najbolji falafel u Zagrebu. "Kako je potražnja pokazala da ima prostora za jedan takav šarolik catering, a meni je bilo sve teže to raditi samoj, Ivana i ja smo, nakon zatvaranja Kuta, počele kovati planove da se udružimo, ‘stavimo na internete‘ i krenemo! Možemo čak reći da su te solo akcije bile pilot-projekt onome što smo sada."
Na to se Ivana ubacila, dok je Dina svesrdno kimala glavom, tapšajući po leđima visokog mladića za stolom: "Heroj koji nije spomenut, naš je treći mušketir i ključni igrač Marin Petranović. Marin je moj dugogodišnji kolega s kojim sam radila u 360, Hiši Franko i u Pikulecama. Nas troje fantastično funkcioniramo skupa i počašćena sam što sam dio ovakve ekipe."
Dok se nad terasom spuštao suton, nije nam preostalo ništa drugo nego nazdraviti u ime dobre ekipe uz obećanje da ćemo, idući put kada će nam na rasporedu biti neka proslava, pripremu hrane prepustiti razigranom Prep cateringu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....