LEDENA LJETNA LISTA

Jedan od najboljih naših sladoleda proizvodi se na - placu! Jedva smo ga pronašli i nije preskup

 Tomislav Kristo/Cropix
Za razliku od onih iz supermarketa, ponuda craft sladoleda domaćih proizvođača nešto je skromnija, ali i maštovitija

Uživanje u kvalitetnim sladoledima odavno nije rezervirano samo za slastičarnice te kako je tome posljednjih godina uvelike doprinijelo i naglo buđenje domaće craft scene. Tako su nam omiljeni okusi sada dostupni i u pakiranjima za van, posebno praktičnim kada su terase krcate i vrućina gradskog asfalta postane nepodnošljiva, a sve što preostaje jest pronalazak debelog hlada u jednom od gradskih parkova. Pri našem smo posljednjem velikom testiranju sladoleda iz supermarketa tako uočili pravu malu sladolednu revoluciju kada su u pitanju domaći crafteri pa smo se odlučili baciti na istraživanje. Pronašli smo desetak primjeraka ručno rađenih sladoleda domaćih proizvođača koji se mogu naručiti putem aplikacija za dostavu, kupiti u supermarketima i specijaliziranim trgovinama ili pak podići na licu mjesta, baš tamo gdje i nastaju, kušali ih i, na naše veliko iznenađenje, pronašli nove favorite kojima ćemo se ovog ljeta zasigurno još vratiti.

image
Tomislav Kristo/Cropix


No, krenimo redom. Zajedničkim smo dogovorom najprije odlučili kako ćemo birati okuse sladoleda specifične za pojedinog proizvođača pa smo tako, na mjestima na kojima je to bilo moguće, osoblje zamolili za onaj koji je među potrošačima najpopularniji ili onaj koji preporučuju sami proizvođači. Nakon obavljenog shoppinga shvatili smo kako su se u našim košaricama pronašle i veganske varijante, jedan smrznuti jogurt i jedan sorbet, što se tradicionalistima među nama nikako nije svidjelo s obzirom na to da smatraju kako je pravi sladoled samo onaj na tragu talijanskog gelata, bogatog i punog mliječnog okusa pa smo, odmah u početku kušanja, upravo takve sladolede ubacili u zasebnu kategoriju.

Prije samog kušanja bilo je važno razjasniti i kako je gelato talijanski tip sladoleda koji se najlakše prepoznaje po kremastoj teksturi za koju je zaslužan točno određen udio utučenog zraka u sladoled, kod pripreme se u najvećem postotku koristi mlijeko, mekše je i kremastije teksture kojoj doprinosi i nešto viša temperatura posluživanja nego je to slučaj kod klasičnog sladoleda. S druge strane, klasični sladoled kakav možemo pronaći u svakoj trgovini sadrži najmanje 10% mliječnih masti i poslužuje se na višoj temperaturi pa je nešto grublje teksture, dok je sorbet zapravo zaleđeni desert baziran na vodi za pripremu kojeg se koristi šećerni sirup ili pire od voća i svrstavamo ga u skupinu veganskih sladoleda. Smrznuti jogurt je pak ledena slastica koja ima manje masnoća od sladoleda, kiselkastijeg je okusa i sadrži neki oblik kultura koja se nalaze i u jogurtu. Smrznutom jogurtu često se dodaju dodaci poput svježeg voća, džemova i voćnih preljeva, a sve su popularniji i samoposlužni aparati pomoću kojih na sladoled možete dodati najrazličitije dodatke poput orašastih plodova i slatkiša.

Među sladoledima koje smo kušali bio je smrznuti jogurt od maline koji proizvodi Milk Bar, zatim veganski sladoled od šumskog voća krčkog proizvođača Gelati d'Oro te dva sladoleda samoborskog proizvođača Medenko, veganski sladoled od karamele s bademima i kakaovcem te sorbet od maline.

Kod ostalih testiranih sladoleda, birali smo različite okuse pa su se na našoj listi za kušanje našle pistacija, slana karamela, lješnjak, pa čak i kombinacija kikiriki maslaca i džema te okus Schwarzwald torte. Posebnu pažnju obratili smo na kremoznost i teksturu općenito, slatkoću, bogatstvo okusa, topivost i omjer količine, kvalitete i cijene.

M&M

Okusi: pistacija, badem i limun te keks
Cijena: 50 kuna za 300 ml
Gdje kupiti: Slastičarnica M&M i dostavni servisi


Iz M&M, male obiteljske slastičarnice sa zagrebačkog Rudeša isprobali smo dva okusa. Dok je kod Green fit sladoleda posebno primamljiv bogat posip od pistacije, sam sladoled je slatkast, badem se ne osjeti u prevelikoj mjeri, tek povremeno poneki komadić, limun daje svježinu, ali sladoled nije pretjerano kiselkast. Sveukupni dojam je dobar, sladoled je osvježavajuć, ali bio bi još bolji da je kiseliji.

Sladoled s okusom keksa podsjeća na klasične kekse s komadićima čokolade kakvi se mogu pronaći u supermarketima, a sam keks i čokolada lijepo hrskaju. I ovaj je sladoled prilično sladak, ali zasigurno ima svoju publiku.

U ponudi M&M slastičarnice pronaći ćete još i sladoled s bananama, rumom, karamelom i čokoladom, onaj od vanilije s trešnjama te crnu i bezglutensku varijantu čokolade. Osim sladoleda, nude i klasične kolače poput sacherice, kremšnita i cheesecakea.

image
Tomislav Kristo/Cropix

BEST BUY SLADOLED

Torterie Macaron

Okus: slana karamela
Cijena: 39, 99 kuna za 500 ml
Gdje kupiti: Konzum i Kaufland, Torterie Macaron slastičarnice


Već na prvu osvaja primamljivom bojom tamnog preljeva od karamele, a zatim i bogatim okusom. Osvježavajuć, podsjeća na bombone od karamele, ali nije previše sladak. Jako dobar sladoled, baš ono što tražiš kad kupuješ sladoled od karamele.

Dobro je dodati kako se, osim u slastičarnicama Torterie Macaron, od nedavno njihovi sladoledi mogu pronaći i u Konzumu i Kauflandu, a osim slane karamele, koju smo isprobali na ovom kušanju, na nedavnom velikom testu sladoleda iz supermarketa, dobro je prošla i vanilija.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Vedrine

Okus: Splitska torta
Cijena: 58, 90 kn za 500 ml
Gdje kupiti: specijalizirane trgovine Mrkvica, Grga Čvarak i Vedrine prodajna mjesta na tržnicama


Odličan sladoled! Nije previše kremast, ali u svakom zalogaju se nalazi puno okusa i tekstura. Malo vuče i na alkohol, baš osjećaj kao da jedeš ledenu tortu, lijepo miriše. Nije jeftin, ali isplati se.

Ovaj sladoled dio je prve linije sladoleda sirana Vedrine u suradnji sa samoborskim proizvođačem sladoleda Medenko i tržištu su ga predstavili tek prije mjesec dana. U pitanju su sladoledi napravljeni od ličke base, varenika (ekstra punomasnog mlijeka) te kiselog mlijeka. Osim okusa Splitske torte, u ponudi su još i sladoled od osvježavajućeg yuzua, zatim od višnje i čokolade, od čvrstog jogurta s jagodom ili čokoladom i lješnjacima te čvrstog jogurta s čokoladom i malinom. Kako su nam rekli u Mrkvici, gdje smo Vedrine sladoled i pronašli, među njihovim su kupcima prilično popularni, a prve iz škrinje uglavnom nestaju kombinacije s čokoladom.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Le Kolač

Okus: pijemontski lješnjak i slana karamela
Cijena: 74, 90 kn za 500 ml
Gdje kupiti: Le kolač, Mrkvica, dostavni servisi


Lješnjak se lijepo osjeti, sam sladoled je dosta sladak, ali ostavlja fini okus u ustima. Bio bi odličan da ima više karamele. S obzirom na cijenu i činjenicu da je u pitanju najskuplji sladoled na cijelom kušanju, očekivanja su bila ipak nešto viša.

Osim isprobanog lješnjaka sa slanom karamelom, iz kreativne radionice pastry chefa Roberta Hromalića izašle su još i kombinacija mascarpone sira i malina, yuzua i limuna, karamele i cvijeta soli, okus matcha zelenog čaja te nekoliko varijanti sorbeta.

image
Tomislav Kristo/Cropix

NAJBOLJI NA KUŠANJU

Pri suncu

Okus: pistacija, badem s medom, breskva
Cijena: 67, 49 kuna za 650 ml
Gdje kupiti: potrebna narudžba putem telefona, preuzimanje na adresi Lastovska ulica 2A, Zagreb


Kremast, izbalansiran, gust i ne presladak, pravo otkriće. Fantastičan sladoled. Breskva je jako osvježavajuća, pistacija bogata, svi okusi su sjajni, ali favorit je definitivno badem s medom. Ma senzacija. "Ovaj sladoled svakako bismo ponovili", složili smo se jednoglasno.

Pri suncu je inače mala proizvodnja ručno rađenog talijanskog gelata, torti i kolača po narudžbi. Nalazi se na zagrebačkoj Savici i, u slučaju sladoleda, funkcionira na principu narudžbi dan ranije. Dovoljno je tek telefonski dogovoriti količinu koju želite, odabrati okuse i idućeg dana pokupiti svoj paket od 650 ili 1350 ml (116,99 kn). Osim klasičnih voćnih okusa poput borovnice i breskve, Pri suncu nudi i gelato od pistacije, badema s medom, tiramisu ili Pavlova gelato, čokoladu s malinom te gelato od dinje. Gelato slastičarke Nine Šarić povremeno možete pronaći i ispred trgovačkog centra Westgate Shopping City.

image
Privatna Arhiva

Orijent

Okus: Schwarzwald torta
Cijena: 18 kuna za 120 g
Gdje kupiti: Orijent slastičarnice (Petrinjska i Maksimirska)


Dolazi u slojevima i podsjeća na nekad superpopularne ledene torte. Sladoled nije presladak i teksture slojeva su zanimljive no u samom sladoledu osjete se kristalići, kao da je smrznut, odmrznut pa ponovno zamrznut.

Također, uz njihov već prepoznatljivo dobar sladoled na kuglice, u Orijentu ćete u unaprijed pripremljenim čašicama različite gramaže pronaći i okuse Fred&Ginger i Mozart te klasiku kao što su vanilija, lješnjak i čokolada.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Cremme

Okus: Peanut butter&Jelly
Cijena: 35 kuna za 350 ml
Gdje kupiti: Cremme slastičarnice i dostavni servisi


Sam sladoled je okusa kikiriki maslaca i prošaran je džemom od maline. Bogatog je i intenzivnog okusa i kombinacija je prilično dobra. Nije jako sladak pa se dobro nadopunjuje s prilično slatkim džemom. Odličan odabir za one koji i inače vole ovu kombinaciju.

Dobro je dodati i kako su, zbog velike potražnje prošlogodišnjih favorita u čašicama za van, pistaciji s limetom, lješnjaku s karamelom i cheesecake sladoledu sa smokvom, u slastičarnici Cremme ove godine pridodali i ranije spomenuti sladoled s kikiriki maslacem te onaj od čokolade i keksa i klasičnu vaniliju.

image
Tomislav Kristo/Cropix


NEKLASIČNI SLADOLEDI

Gelati D'oro

Okus: Šumsko voće
Cijena: 45 kn za 500 ml
Gdje kupiti: Mrkvica, Špeceraj, Voćarna.hr...


Kao hladni parfe, neočekivano zanimljiva tekstura, nije presladak, pjenast je i intenzivnog okusa. Jako dobar sladoled, a cjenovno prilično pristupačan. S obzirom na to da nema nikakvih proizvoda životinjskog podrijetla, jako bogatog okusa i teksture. Zanimljiv.

Ovi veganski, bezglutenski sladoledi bez šećera i laktoze na Krku se proizvode već gotovo dva desetljeća, a u ponudi trenutno imaju pet okusa; čokoladu, lješnjak, matcha zeleni čaj, šumsko voće i mango i mogu se pronaći u specijaliziranim te trgovinama zdrave hrane diljem zemlje.

image
Tomislav Kristo/Cropix

APSOLUTNI POBJEDNIK U KATEGORIJI NETIPIČNIH SLADOLEDA

Slatka Tvornica Medenko

Okus: Karamela s bademima i kakaovcem i sorbet
Cijena: 28 kuna za 170 ml
Gdje kupiti: RougeMarin doma, Veronika delikatese, Grga Čvarak...


Zanimljiv, pri svakom zalogaju se pod zubima osjete drugačije teksture, jako bogat, a s obzirom na to da nema nikakvih mliječnih dodataka, prilično je kremast i bogatog okusa. Komadići kakaovca čine ga još zanimljivijim, no tvrdi su pa u trenucima mogu i zasmetati.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Iako smo Medenkov sorbet odmah odlučili isključiti iz testiranja zbog činjenice da u pitanju zapravo sasvim drugi tip ledene slastice, ipak smo ga isprobali i oduševili se eksplozijom okusa maline u ustima. Sjajan sorbet, idealan za ljetne vrućine! Oba Medenkova ledena deserta prozvali smo apsolutnim favoritima u kategoriji sladoleda koji to nisu.

U slučaju da ste fan neobičnih okusa iz Medenko slatke tvornice, dobro je znati kako njihove sladolede, nakon zatvaranja slastičarnice u Samoboru, možete potražiti na velikom broju lokacija diljem zemlje, a popis možete pronaći na njihovim društvenim mrežama.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Milk bar froyo

Okus: smrznuti jogurt s malinom
Cijena: 29 kn za 200 g
Gdje kupiti: Proljeće, Lokal i direktnom narudžbom


Dobar ledeni desert, kiselkast i prošaran dobrom količinom džema od maline. Slatkast, lagan, ne pretjerano kremast i općenito netipičan, ali osvježavajuć. Od maline, još je bolja borovnica koju smo već imali prilike isprobati.

Uz jogurte, kefire i sireve, Mario Krog iz Milk bara s proizvodnjom smrznutih jogurta počeo je početkom godine i danas u ponudi ima nekoliko okusa. Uz malinu, tu su i jagoda te borovnica, zatim čokolada, vanilija, stracciatella, klasični smrznuti jogurt te onaj s karamelom.

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:35