"Mmm, kako je ovo dobro!", komentirali su kolege u redakciji dok im je vilica klizila kroz kremasti desert od bijelog moussea s čokoladnom kremom i likerom od naranče u sredini. Na stolu se nalazila torta Nine Šarić iz brenda Pri Suncu, upravo stigla sa snimanja. "Dobit ćemo recept za ovo, zar ne? Odlično!", čulo se u jednom trenutku, uz osjetno veselje zbog nove ideje što spremiti za nadolazeće blagdane.
Nasmijanu Ninu Šarić upoznali smo prije nešto više od dvije godine, dok je u minijaturnom prostoru skrivenom u unutrašnjosti tržnice Savica izrađivala pravi talijanski gelato, kremasti sladoled s okusom čokolade, pistacije, lješnjaka i sličnih klasika. Pritom bi on na vaš prag stigao u termo-posudi od stiropora, po uzoru na prave talijanske slastičarnice, a sam bi vam sladoled zasladio dan i barem nakratko dočarao taj slavni "dolce vita".
S vremenom je iz njene manufakture izašla i linija sladoleda na štapiću koje su mnogi, uz brojne okuse gelata i sorbeta, imali prilike kušati tijekom ljeta na brojnim festivalima. Nakon što završi festivalska sezona, osim izravno u pogonu, njeni sladoledi na štapiću mogu se za sada naći samo na nekoliko lokacija.
OMILJENI SLADOLED
"Svi nas pitaju kad će gelaterija, kad će neki shop. Prije je to bila ideja, ali sada sve manje o tome razmišljamo. Zato smo se fokusirali na pakiranja za sladolede da možemo biti u raznim dućanima. Trenutačno smo u centru Aquae Vivae u Krapinskim toplicama, tamo je uvijek toplo, ima puno djece i sladoled ide odlično tijekom cijele godine. Veseli me i da je od prije nekoliko dana naša mala škrinja i u dućanu Mrkvica na Središću. S tim smo krenuli, a sada dogovaramo još dućana da možemo negdje i uputiti ljude kad nas pitaju gdje po sladoled", objasnila nam je Nina.
Nakon što sa svojim timom i dopadljivim, jarko ružičastim kamionetom junački odradi ljeto na festivalima diljem Hrvatske, Nina svaku jesen provodi razvijajući zimske okuse sladoleda, ali i druge slastice i torte. Iako ističe da njene sladolede vjerni kupci jedu doista tijekom cijele godine, kremaste torte su osobito popularne upravo kada malo zahladi, kada se počnu održavati brojni domjenci, okupljanja i druženja u zatvorenom, kao i kad se približe blagdani.
Upravo je zato i osmislila nekoliko različitih blagdanskih inačica svojih torti, po koje sada ljudi dolaze u novi prostor u Sesvetama. Nakon dvije i pol godine stiskanja, ovo ljeto proizvodnja sladoleda Pri Suncu napokon se preselila u novi prostor, a poziv Nine Šarić da dođemo vidjeti gdje se smjestila nismo mogli odbiti. Realno udaljena tek deset minuta vožnje od starog pogona, s novom adresom u Sopničkoj 1/1 u Sesvetama, Nina je sa suradnicom Klarom napokon prodisala, a kupci joj svako malo pokucaju na vrata pogona kako bi pokupili svoje narudžbe.
"Ljudi nas već prepoznaju, a kad probaju sladoled, javljaju nam se i za torte. Pogledaju Instagram i našu web stranicu pa se povežu s nama. Torte prodajemo kupcima direktno iz proizvodnje, a kada dođu na novu lokaciju, vide da je riječ o pravom pogonu. A meni je ovo sve samo još dodatna motivacija za rad i napredak", odlučna je.
Torte nudi u nekoliko oblika, za koje koristi različite meke kalupe, a svaki oblik nađe svog kupca. Slastice radi za različita događanja, od korporativnih zbivanja do privatnih slavlja, a cijene se kreću od 45 do 100 eura, ovisno o veličini torte i željama kupaca.
EFEKTAN POKLON
"Kroz cijelu godinu je najpopularnija torta srca, ljudima se taj oblik jako sviđa i to je prvo za što se zainteresiraju, osobito za onu crne boje. I ovi borovi su stvarno popularni jer su jako efektni i prepoznatljivi. Dosta ih firmi naručuje kao poklone za druge firme. Uzmu deset borova, dogovorimo termin isporuke i onda ih šalju partnerima. Ljudi se oduševe! Ostanu iznenađeni koliko je okusom fina torta jer nisu u pitanju samo osnovne kreme, nego se trudimo da zbilja bude raskošno", kaže nam.
U duguljastom kolaču u obliku jednostavnih borića skrivaju se biskvit s koricom naranče i cimetom, hrskavi element s lješnjak pastom, čokoladna krema s likerom od naranče i mousse od bijele karamelizirane čokolade.
"Za izradu ovog kolača koristim poseban kalup, no za ovu priliku sam ga napravila u klasičnom okruglom koji se lako može nabaviti", ispričala nam je dok je ulijevala mousse od bijele čokolade u spomenuti kalup.
RECEPT ZA NININ KOLAČ S NARANČOM I CIMETOM
"Volim raditi ovakve deserte. Za njih me nadahnuo klasični francuski božićni kolač Bûche de Noël, odnosno božićni panj, samo ga ja spremam u modificiranim i modernijim varijantama. Osim borića i bûchea s uzorkom, imamo i tiramisu bûche. To nije klasični tiramisu, ali ima sve osnovne sastavnice koje treba imati jedan takav kolač. Tu je i kombinacija s kestenom, cimetom, narančom i čokoladom, to su božićni okusi koje većina voli, a kad to još i vizualno zaokružimo, nema bolje!", nasmijala se.
Dok nam je diktirala recept za tortu s početka priče, upozorila nas je i da bi ovakve torte trebale svakako biti na sobnoj temperaturi oko pola sata prije posluživanja, kako bi se opustile i bile kremaste. A upravo takve želite na svom slavlju!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....