RITAM SCENE

Izašao je Michelinov vodič za Sloveniju, ukupno 10 restorana sada nosi zvjezdice, na listi i jedno novo ime

Hiša Franko zadržala je tri zvjezdice, restoran Milka dvije, a sedam restorana s po jednom zvjezdicom pridružila se i ekipa iz restorana Pavus iz Laškog. Slovenija tako sada ima 10 restorana sa sveukupno 13 zvjezdica

Samo devet mjeseci nakon prošlogodišnjeg izdanja Michelin vodiča za Sloveniju, izašao je novi. Kako je bilo i očekivano, Hiša Franko Ane Roš zadržala je svoje tri zvjezdice, Milka restoran u Kranjskoj Gori dvije zvjezdice, a osam drugih restorana imaju po jednu zvjezdicu. Ekipama iz Griča (imaju i zelenu zvjezdicu), Dama, Restavracije Strelec, Gostilne pri Lojzetu, Hiše Denk, restorana COB i Hiše Linhart (koja ima i zelenu zvjezdicu), ove godine pridružila se i ekipa iz restorana Pavus.

image
Arhiv Hiša Franko/

Pavus se nalazi u Laškom, u istoimenom dvorcu iz 13. stoljeća. Kako poručuju iz Michelina, ovdje je najbolji odabir njihov tasting meni, jer se kroz sljedove jela koja priprema chef Marko Pavčnik, jasno i s poštovanjem može doživjeti stil koji njeguje. Pavčnik, naime, puno pažnje posvećuje održivosti, koristi lokalne sastojke s eko farmi i maksimalno iskorištava sastojke. Iz Michelina su posebno nahvalili njegovu dimljenu pastrvu u umaku od bazge te dodali kako svako jelo koje Pavčnik priprema ima jak karakter. Pohvalili su i široku vinsku kartu, s velikim izborom slovenskih vina. Pavus je od Zagreba udaljen otprilike sat i 30 minuta vožnje.

Dobro je spomenuti i kako je ove godine, što kroz zvjezdice, što kroz preporuke, čak 63 restorana našlo svoje mjesto u najpoznatijem gastronomskom vodiču na svijetu, što je četiri više nego prošle godine. Među preporukama nalazi se i JB Restavracija u Ljubljani, restoran Janeza Bratovža, kojemu su brojni gurmani i stručnjaci ove godine predviđali prvu zvjezdicu. Cijelu listu možete vidjeti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 07:19