ŠTO JE Pét-Nat?

Isprobali smo istarski pjenušac od terana dobiven drevnom metodom iz 16. stoljeća

 Neven Jurjak Aka Merlo De Graia
Zanimljiv novitet stiže iz istarske Brtonigle, obitelj Veralda još je jednom odlučila iznenaditi ljubitelje terana

Ovo je najrustikalniji pjenušac. U njemu je apsolutno sve prirodno - pohvalio se Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda, točeći nam prve kapi iz boce koju je ručno degoržirao. S velikom smo znatiželjom prvi put u životu probali Pét-nat od sorte teran. Oduševljeni izgledom, jer ovo je pjenušavo vino predivne ružičaste boje, a potpuno mutno (takvo će i ostati dokle god je u boci), s gustom bogatom pjenom, poput šlaga na vrhu čaše. Zamolili smo Luciana Visintina da nam objasni što to zapravo pijemo.

"Pét-Nat metoda poznata je kao najstarija inačica pjenušavih vina, a koristila se još u 16. stoljeću na jugu Francuske. Pét-nat je skraćenica francuske fraze pétillant naturel, što u prijevodu znači prirodna pjenušavost. Šampanjci, odnosno pjenušci prolaze dvije fermentacije, dok se ovaj radi drevnom metodom (methode acestrale) pa se vino tijekom prve fermentacije prebacuje u boce u kojima dalje fermentirata stvarajući bare, odnosno pritisak i mjehuriće koji pak stvaraju ovu divnu pjenu. To je vrlo škakljiva metoda i lako se možeš zeznuti", nastavio je Luciano.

image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia

"Naime, stalno se mora mjeriti količina šećera. Ona ne smije biti više od 30 grama, jer zna se da 4 grama šećera u litri vina proizvodi 1 bar, a u boci ne smije biti više od 6 bara, inače bi eksplodirala. Također, u vinu ne smije biti manje od 24 grama šećera po litri, jer ono neće fermentirati. A, znate li kad je nama šećer bio u idealnoj količini? U nedjelju, 13. rujna u 19 sati. Nikad to i moja obitelj nećemo zaboraviti. Digli smo uzbunu, pokrenuli stroj i što brže krenuli puniti boce na koje se, kako to mora biti, stavlja krunski čep. Napunili smo ih 1500 i to je to", oduševljeno je priču dovršio Luciano Visintin koji sa svojom obitelji, suprugom Marinom, sestrom Keti i kćerkom Olgom koja samo što nije završila agronomski fakultet u Italiji, proizvodi divna vina u vinariji u mjestašcu Brtonigla gdje imaju i vinograde.

image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia

Jedva čekamo da u vinariju Veralda stignu etikete za njihov Pét-Nat pa da ih plasiraju na tržište i vjerujemo u njegov uspjeh, jer ova je vinarija uvijek pokazivala da može drukčije i bolje: 2008. su prvi napravili rose od terana i pokrenuli taj trend u Istri, a 2012. godine kreirali su pjenušac od terana. Tko zna kakva nas još iznenađenja čekaju iz ove istarske vinarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:23