SANTA ELISABETTA

Blend za ponajbolji istarski teran tradicionalno je demokratičnim glasanjem odabran na slijepom kušanju

Santa Elisabetta 2020 vinarije Benvenuti ovih se dana puni u butelje, a na tržište će najesen

U četvrtak, 1. veljače, šesti put zaredom odabran je blend kojim će se napuniti oko 5000 butelja Santa Elisabette 2020, premium etikete vinarije Benvenuti iz Kaldira, ponajboljeg istarskog terana. Domaćin i ovog kušanja već je tradicionalno bila poznata sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom Danijela Kramarić. Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici poznate vinarije, ponovno su u njezinu restoranu uz more okupili odabrani tim sommeliera, vinskih stručnjaka i novinara koji su im kroz slijepo kušanje pomogli odabrati finalnu kupažu za to njihovo najplemenitije vino.

image
Vinart/

Taj u nas jedinstven proces konačnog odabira ponavlja se od 2019. godine, kada je odabrano vino za prvu Santa Elisabettu 2015. Iako je tada odlučeno da se butelje Santa Elisabette pune samo najboljim teranom s istoimenog položaja, što znači da berba mora ispuniti visoka očekivanja vinara, odnosno najstrože kriterije kvalitete grožđa, još nijedna berba na tom najvišem i najboljem položaju u vinariji Benvenuti nisu propustili.

image
Vinart/

Riječ je o, vjerojatno, stilski najuglađenijem i najpromišljenijem teranu hrvatske Istre, kojemu bijela zemlja koja prevladava u tom kaldirskom vinogradu kao i cijeloj Motovunštini daje više elegancije od onog koji dolazi s crvene zemlje i koji je obično nešto robusniji.

Ove su godine u odabiru konačnog blenda Santa Elisabette 2020, uz braću Benvenuti, sudjelovali: Rene Bakalović, Davor Butković, Zoran Gregorović, Kristijan Harjač, Danijela Kramarić, Siniša Lasan, Tomislav Mikinac, Sandi Paris, Emil Perdec, Marko Rundek, Sanja Simić, Saša Špiranec, Filip Veselovac i Gordan Zečić.

Berbe 2020. prisjetio se Nikola Benvenuti.

- 2020. bila je berba s dosta kiše, u Kaldiru i svuda oko Motovuna više od prosjeka, ali u pravo vrijeme, tijekom vegetacije kad lozi i treba najviše kiše. No bilo je i dosta sunca što je omogućilo ujednačenu zriobu grožđa. Teran najbrže dozrije kad ima idealne uvjete, tako da smo Santa Elisabettu 2020. brali 5. listopada, tjedan do desetak dana ranije nego obično. Radi se o vinu koje je dosta potentno - točne alkohole još ne znamo, ali govorimo o 15 do 15,5 posto ukupnih alkohola - rekao je Nikola Benvenuti.

image
Vinart/
image
Vinart/
image
Vinart/

Pred "izbornom komisijom" našla su se dva uzorka blenda vina iz istoga vinograda, koji su se razlikovali po različitim udjelima vina iz različitih bačava, iako je ukupna količina i jednog i drugog blenda jednaka - po 4200 litara. Dio Santa Elisabette odležavao je u bačvi od slavonskog hrasta zapremine 2500 litara, a dio u različitim 500-litrenim bačvama od francuskog hrasta iz šuma Allier i Tronçais. Prije nego što su nakon kušanja izbrojeni glasovi, braća Benvenuti nisu otkrila omjere u blendovima, a uzorci A i B su pred svakim kušačem bili različito razmješteni, tako da je odabir vina bio u najvećoj mogućoj mjeri bez predrasuda i drugih utjecaja te prepušten samo ukusu svakog pojedinog selektora.

image
Vinart/
image
Vinart/

Uzorak A naposljetku je dobio pet glasova, a uzorak B jedanaest.

- Kod uzorka A imamo punu bačvu od 2500 litara od slavonskog hrasta, dvije bačve od 500 litara od francuskog hrasta iz Alliera i 700 litara iz francuskog hrasta iz Tronçaisa - otkrili su nakon kušanja Benvenuti. - Uzorak B, koji je pobijedio, blend je 2000 litara iz slavonskog hrasta i 2200 litara iz 500-litrenih bačava od francuskog hrasta Allier - dakle u uzorku B nema Tronçaisa i ima 500 litara manje vina iz velike bačve od slavonskog hrasta.

image
Vinart/
image
Vinart/

Kao i svake godine dosad, odabrani blend sad će se napuniti u boce u kojima će odležavati do jeseni kad će biti pušteni na tržište.

Nakon odabira blenda za Santa Elisabettu 2020, pred kušače su došla - kako je na početku i najavio Albert Benvenuti - još tri uzorka terana s istog položaja iz berbe 2021. kako bi se vidjelo u kojoj je fazi to vino koje na red dolazi iduće godine. Iako još premlad, opći je zaključak bio da bi Santa Elisabetta koja će se u butelje puniti iduće godine mogla nadmašiti sve prethodne koje ionako predstavljaju najviši standard što se tiče ove sorte u nas.

image
Vinart/

Inače, uz izvrstan ručak koji je pripremio tim Danijele Kramarić, uz goleme kvarnerske škampe i grdobinu od 11 kilograma, pila su se i druga vina Benvenuti, a posebno je zbuđenje izazvao jeroboam Anno Domini 2015 (ta je linija lani zamijenjena nazivom Livio, po njihovu pokojnom ocu), teran iz trolitrene boce, koji je svojom mladošću - još, naime, uopće nije dosegnuo vrhunac -dokazao kako je teran vino koji može trajati godinama i desetljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:56