SLASNI HIT

Imamo recept za šareni burek iz jedne od najpopularnijih zagrebačkih buregdžinica

Ovo je ujedno i jedno od naših omiljenih mjesta za dobar burek ili pitu

Na dane kada se ne možemo odlučiti bismo li za gablec odabrali klasični burek s junetinom ili ipak pitu krumpirušu, u posljednje vrijeme na kraju odabir nekako padne na kombinaciju - šareni burek. Jedan od najboljih u gradu pronašli smo u maloj buregdžinici u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici na broju 22, o kojoj smo svojevremeno već pisali i koja nam je omiljena postaja kada se u centru grada zaželimo dobre, slasne pite. Budući da smo prvi slobodan dan odlučili iskoristiti za pripremu šarenog bureka u vlastitoj kuhinji, do Tamam buregdžinice svratili smo po kakav dobar savjet.

image
Darko Tomas/Cropix

Tamo su nas dočekali dobro raspoloženi pita majstorica i burek majstor, Amira Osmić i Bekim Temaj, dopustili nam da nakratko zavirimo iza pulta skromno uređenog lokala i pokupimo kakav dobar trik.

"Nema vam tu puno mudrosti, najvažnije je zamijesiti dobro tijesto od brašna i vode, ono koje se može lijepo razvući, a onda ga napuniti kvalitetnim sastojcima. Mi koristimo 50 posto krumpira i 50 posto sitno sjeckane junetine", rekao nam je Bekim Temaj dok je u manje od dvije minute, s tek nekoliko brzih pokreta kuglu tijesta razvukao u tanku koru.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Izvadio je potom posude s mesom i krumpirom, nadjev brzinski rasporedio po površini pa zarolao burek. Prebacio ga u veliku posudu za pečenje, predao kolegici i odmah se bacio na drugi.

"Mesu i krumpiru dodajemo sol i papar, crveni luk te češnjak u prahu. Krumpir je isto potrebno nasjeckati na sitne kockice, a meso dobro začiniti", dodala je Almira Osmić, koja u Tamamu radi i baklave, hurmašice i štrukle.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

"Ljudi koji vole klasičan burek, njima preporučujemo šareni i oduševe se tako da nam je to jedan od najpopularnijih proizvoda, posebice kako sad ide hladnije vrijeme. Naše pite same po sebi jesu ozbiljniji obrok, ali ono što uvijek naglašavamo gostima je da naši proizvodi ne sjedaju teško, bez aditiva su, nema zadaha, što ih čini idealnima i za gablece tijekom posla i slično. To nas ujedno čini znatno drugačijima od ostalih proizvoda na tržištu", objasnila nam je Anja Grgić iz Tamama, koju smo u lokalu zatekli za pultom, kako strpljivo predaje jednu za drugom narudžbu gladnim, užurbanim kupcima.

"Ovih dana planiramo izbaciti i pitu s jabukama, za koju nas ljudi neprestano pitaju. Prednost te pite je da je ukusna i slasna kada se ohladi. To će nam biti sezonski proizvod", dodala je Anja.

Dobro je dodati i kako je Tamam buregdžinica otvorena prije nešto više od pola godine i, ako je sudeći po broju kupaca koji su u lokal svratili samo za vrijeme naše posjete, ide im više nego dobro. Nedavno su uveli i dostavu pa, ako vam je zagrebačka Tuškanova predaleko, njihov šareni burek ili kakvu drugu, slasnu pitu uvijek možete naručiti i putem dostavnih servisa. Cijena šarenog bureka u lokalu je 3,30 eura za stvarno dobar, slastan, dovoljno velik i dobro punjen zvrk s mesom i krumpirom.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Budući da su recepture u Tamamu tajna i od majstora smo uspjeli izvući samo omjere, u nastavku ostavljamo provjereni recept za tijesto po kojem ga sami radimo već godinama, a punjenje ovog puta radimo prema uputama majstora Bekima. Dobro je dodati i kako je šareni burek ovdje zarolan u zvrk te se ne koristi baš nikakav zaljev.

Trebat će vam:

Za jufku:

500 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
300 ml mlake vode
ulje za premazivanje

Za punjenje:
300 g krumpira
300 g mljevene junetine
sol i papar
češnjak u prahu
sitno sjeckani luk po želji

Priprema:

Brašno stavite u posudu i posolite ga. Mlaku vodu dodajte postupno u brašno rukom sve miješajući.

Kad se tijesto počne formirati, počnite mijesiti energičnije. Mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto nakon deset minuta mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili mora biti potpuno čista.

Ostavite ga da se odmori pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom. Za to vrijeme krumpir i luk, ako ga koristite, nasjeckajte na sitne kockice.

Meso začinite soli, paprom i češnjakom u prahu.

Kada je tijesto odstajalo, stavite ga na čisti stolnjak, spljoštite i premažite s malo ulja. Pustite da odstoji 10-ak minuta, a zatim ga krenite razvlačiti sa svih strana dok ne postane dovoljno tanko. Odrežite krajeve, po tijestu rasporedite otopljeni maslac ili ulje i nadjev te zarolajte. Oblikujte u zvrk, premažite uljem ili maslacem i pecite na 200 stupnjeva 40-50 minuta, ovisno o veličini.

Poslužite toplo uz jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:00