Svestrani začin

Ima okus vanilije, badema, cimeta i karamele, a podignut će svaku vašu kremu, kolač ili sladoled

Mnogi su kuhari diljem svijeta, u potrazi za savršenom kombinacijom okusa, eksperimentirali s tonkom dodajući je u razne glazure, umake i koktele

Vjerojatno ste u nekom trenutku probali ili čuli za slasticu, sladoled ili čokoladu s tonkom, a ako ste se zapitali što je to, riječ je o aromatičnom začinu intenzivnog mirisa koji izvorno potječe iz tropskih šuma Južne Amerike. Iako izgledom podsjeća na smežuranu smeđu mahunu vanilije, znatno je gušća i tvrđa, a riba se poput muškatnog oraščića. Osim u gastronomiji, zbog ugodnog mirisa koristi se i kao baza u parfemima, a ponekad se ubacuje i u duhan zbog finijeg okusa.

image
Olgakr/Getty Images/istockphoto

Naime, ovaj sve popularniji začin podsjeća na mješavinu vanilije, badema, cimeta i karamele, a najčešće se koristi u desertima. Među klasicima u kojima možete pronaći ovu aromatičnu mahunu su sladoledi, crème brûlée ili čokoladni mousse, ali lista tu ne staje. Mnogi su kuhari diljem svijeta, u potrazi za savršenom kombinacijom okusa, eksperimentirali s ovim začinom dodajući ga u razne glazure, umake i koktele. Tonka se, naime, odlično nadopunjuje i s voćem, posebno kruškam, jagodama i bananama, pa se često koristi i u voćnim salatama, pekmezima i pitama s voćem. Također se iznimno dobro slaže s tamnom čokoladom, likerima, pa i određenim vrstama ribe i mesa, poput patke, čineći jelo posebnijim.

Iako se tonka prvi puta koristila u južnoameričkim kuhinjama, posebno u Brazilu, Venezueli i Kolumbiji, kroz godine je pronašla svoj put do Francuske gdje je postala sastavni dio visoke kuhinje. Zanimljivo je da je tonka, unatoč svom statusu u svijetu visoke gastronomije, svojevremeno bila zabranjena u SAD-u. Naime, vjerovalo se da oštećuje jetra jer u sebi sadrži kumarin. No, kasnije se dokazalo da u malenim količinama koje su potrebne u pripremi jela nije opasna za zdravlje, te se može sigurno koristiti.

Na kraju krajeva, tonka pruža poseban okus koji se ne može lako zamijeniti i, bilo da ste početnik u svijetu začina ili iskusni gurman, vjerujemo da je trebate dodati u svoj ormarić sa začinima. Želite li je isprobati, donosimo vam recept za odličnu pitu od jabuka u koju je možete ubaciti. Sjemenku naribajte na ribežu za muškatni oraščić ili jednostavno zdrobite u mužaru i ubacite u nadjev.

Prhka pita od jabuka

image
Cropix

Ako ste u potrazi za ovim zanimljivim začinom možete ga pronaći u bolje opremljenim prodavaonicama začina i u većim trgovačkim centrima. Iako postoji u prahu i ekstraktu, tonku se preporuča kupovati kao cijelo sjeme veličine badema. Prilikom kupovine sjemenka treba biti mirisna, crna i smežurana izvana i svijetlo smeđa iznutra, a najbolje će zadržati svojstva ako je držite u dobro zatvorenoj posudi, udaljenoj od izvora topline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:18