SJAJAN PROJEKT

Građani Novigrada dobili priliku da na besplatnim zemljištima sade voće i povrće, evo kako

 Priscilla Du Preez/Unsplash/
Trenutno je raspisan javni poziv kako bi se utvrdilo postoji li dovoljan broj zainteresiranih za ovaj projekt

Raspisan je javni poziv kojim će se utvrditi interes stanovnika Novigrada za novim projektom u sklopu kojeg bi se građanima na korištenje ustupila obradiva zemljišta za vlastite potrebe, a na kojima bi oni zatim mogli saditi voće, povrće, začinsko bilje i druge poljoprivredne kulture, piše ovih dana Glas Istre.

Cilj je, dodaju, potaknuti lokalno stanovništvo na prirodan način uzgoja hrane za vlastite potrebe te zdraviji način života koju donosi sama obrada zemlje i ostale fizičke aktivnosti. Glas Istre piše i kako su neki od benefita ovog projekta i razvoj ekološke osviještenosti i povezivanje s prirodom te doprinos lokalnoj samoodrživosti. Također, zdravija prehrana i smanjenje troškova dodatni su plusevi ovog projekta.

Javni poziv iz Novigrada objavili su početkom srpnja, a tim potezom pozivaju sve zainteresirane građane Novigrada da iskažu interes za primanje u zakup vrtnih parcela. Površina pojedine parcele je 40 metara četvornih, a zainteresirani se mogu prijaviti putem obrazaca (koji se može preuzeti u pisarnici ili na službenim stranicama Grada). Poziv je otvoren do 31. srpnja, a potom, ovisno o iskazanom interesu, raspisat će se novi javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela u zakup.

S obzirom na to da ovakvi projekti u inozemstvu funkcioniraju više nego dobro, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se i u Novigradu pobuditi interes za uzgojem vlastitog voća i povrća, posebice ako se osvrnemo na poskupljenje namirnica u posljednjih nekoliko mjeseci.

Svakako valja istaknuti i dobar primjer zajedničkih vrtova koji funkcioniraju sjajno u cijelom svijetu, primjerice u Londonu, New Yorku i Rio de Janeiru. U Londonu se tako može naći velik broj zajedničkih vrtova koji, osim za uzgoj voća i povrća, služe i za druženja, razmjenu iskustva o uzgoju pojedinih vrsta, druženje najmlađih, a ponegdje se može naići i na kakav mali koncert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:05