PRAVO OSVJEŽENJE

Gostima su htjeli ponuditi kvalitetniji kruh pa su u Istri otvorili zanatsku pekarnicu: ‘Ovo je teži, ali ispravan put‘

Kako su nam rekli u porečkoj pekarnici Bread Point, ne pristaju na ništa manje od najkvalitetnijih sastojaka i sve vrste kruha rade po svojim originalnim recepturama

Kao i kod većine onih koji su se odlučili na otvaranje pekarnice s kruhom napravljenim od kiselog tijesta, ista je priča i s obitelji Blažević iz Kaštelira pokraj Poreča, koja je prije dvije godine otvorila šarmantnu malu pekarnicu u centru Poreča pod nazivom Bread Point. Ona je samo neka vrsta showrooma svega što njihov craft pogon u Novigradu radi punom parom.

image
Goran Sebelic/Cropix

Lana i Dražen Blažević veliki su ljubitelji sourdough kruha, pa ne čudi što je zapravo čitava priča krenula iz njihove kuhinje. Posebno je dobar kruh za kojim je uvijek žudio veliki ljubitelj hrane Dražen Blažević, koji u svom poslu ništa ne prepušta slučaju, pa tako ni kada se radi o Bread Pointu, pravom gastronomskom osvježenju u centru istarske turističke perjanice.

Naime, obitelj Blažević, koja je u domaćim gastronomskim krugovima dosta samozatajna, u zadnjih je 25 godina u ugostiteljstvu stvorila pravo malo carstvo, a osnovni moto njihova posla je beskompromisna kvaliteta. Zato ne čudi da su se i u ovom segmentu posla odlučili za teži način. Uspješno vode dva restorana pod nazivom Tuna Bay u Funtani i Vabrigi. Osim ova dva restorana, imaju i street food, beach bar... I to sve u kampu Lanterna.

image
Goran Sebelic/Cropix

Pekara sa slastičarskim pogonom u Novigradu bila je za njih logičan izbor jer su htjeli domaći kruh za svoje restorane. Koliko je ozbiljna njihova obiteljska ugostiteljska priča dovoljno govori i činjenica da u špici sezone zapošljavaju 50 ljudi u svim svojim objektima. No, bez obzira na to što se radi o nešto većem obiteljskom biznisu, koji doduše još uvijek ne prelazi granice boutique i craft proizvodnje, kvaliteta je fokus. Ni milimetra se ne odmiču od nje. Ma koliko god to bilo teži način, tim više što se radi o poslu u srcu turizma koji "guta" velike količine. Blaževićima to nije bitno. Ustraju mukotrpno na svojoj filozofiji rada bez obzira na velik obim posla, kupaca i gostiju, posebno ljeti.

- Odlučili smo se na teži način, ali vjerujemo da je to ispravan način. Nama je kvaliteta iznad svega. I zato smo se odlučili i kada je u pitanju pekara na beskompromisnu kvalitetu. No, to je jednostavno naš život. Posvećeni smo poslu u potpunosti. Baš kao što u našim restoranima koristimo naše maslinovo ulje iz naših maslinika, sami radimo svoje umake, kiselimo povrće, koristimo svježu ribu naših ribara, htjeli smo napraviti istu priču oko kruha. Na kraju krajeva, zar nije kruh jedna od najbitnijih stvari koje konzumiramo?! Možemo u restoranu dobiti izvrsno jelo, ali ako kruh nije domaći i dobar, sve drugo pada u drugi plan. Zato nam je jako bitno da pekarski dio našeg posla bude na nivou - objašnjava nam Dražen.

image
Goran Sebelic/Cropix

Naravno, sve je počelo od kuće.

- Mene je jako interesirao kruh od kiselog tijesta i sam sam još prije 10 godina napravio starter od kojega danas radimo sve naše proizvode - priznaje nam ovaj poduzetnik koji je temeljit oko svih stvari, pa tako i kruha. Kaže nam da je toliko bio zaljubljen u kruh od kiselog tijesta da su ga najprije počeli kupovati u Italiji. A onda ga je poželio sam napraviti. I tako je počeo raditi na svom Grizliju, starteru koji je danas baza za sve vrste kruha i peciva koje prodaju u svom Bread Pointu.

image
Goran Sebelic/Cropix

- U principu prema njemu se ponašate kao da je živi organizam. Morate ga hraniti i paziti na njega konstantno. Neki čak starter nose sa sobom i na godišnji odmor i ne prepuštaju ništa slučaju - priča nam kroz smijeh Dražen.

Kako su čitavoj priči pristupili na vrlo razrađen i detaljan način, znali su odmah da žele imati domaće brašno od istarskih žitarica, osim manitobe.

- Sve brašno uzimamo od obližnjeg mlina u Vižinadi. Jako smo zadovoljni jer znamo sastav, znamo o kakvim se žitaricama radi i kako mlin funkcionira. Osim što želimo pružati iznimnu kvalitetu, želimo i da svi oko nas rade i da sve skupa bude lokalna priča. Zato nam je drago da se krug zatvara u lokalnim okvirima i da svi imamo posla i potičemo jedni druge - ističe dalje Blažević.

image
Goran Sebelic/Cropix

Svakako je dobro spomenuti i da u proizvodnji svojih pekarskih proizvoda koriste vlastito maslinovo ulje iz obiteljskih maslinika.

- Imamo mali maslinik koji pokriva naše obiteljske potrebe. Naše maslinovo ulje ne prodajemo, nego ga koristimo kako u pekari, tako i u restoranima. Nisu to neke velike količine, ali je lijepa priča koja nam puno znači - ističe dalje.

Njihov pogon u Novigradu, koji je počeo s radom 2022. godine, trenutačno šire, a sada godišnje proizvode 10 tisuća komada kruha. U špici sezone u pekari i pekarnicama zapošljavaju čak 17 ljudi. Osim toga, stalno rade na razvoju novih proizvoda.

RECEPT ZA NJIHOV INTEGRALNI KRUH PRONAĐITE OVDJE

image
Goran Sebelic/Cropix

Sve vrste kruha njihova su originalna receptura. A u Bread Pointu možete probati integralni kruh, ciabattu, brioche pecivo, baguette, baguette s makom, focacciu, pirov kruh, raženi kruh, multicereale kruh, bijeli kruh, Bread Point kruh koji se radi od manitobe, raži i integralnog brašna, te kukuruzni kruh. A uz to svatko tko uđe u pekarnicu neće moći odoljeti i slasnim zalogajčićima. Svi mame da ih uzmete - od cruffina punjenog kremom od pistacija, eclaira s pistacijama i malinama do financiera, kolačića od bjelanjka i badema. Na licu mjesta rade i pizze, a tu je pinsa romana, vrsta focaccie s tijestom koje je lakše probavljivo i ima niži glikemijski indeks.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Blažević kaže da Porečani polako otkrivaju drukčije proizvode koji su u startu nešto skuplji, no u konačnici su zdraviji i ukusniji.

- Kada krenete u ovaj posao, naravno da čujete različite komentare, posebno u vezi s cijenama koje sada nisu pretjerano skuplje nego one u pekarnicama s klasičnim pekarskim proizvodima. No svi koji su probali naše proizvode priznali su da je to ipak neka sasvim drukčija priča i drugi okus - zaključio je Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:10