Kad u društvu spomenete otok Lošinj ili, nedajbože, Mali Lošinj u kontekstu ljetovanja, mnogi vas gledaju zavidno. I to bez suzdržavanja. Nerijetko će vas na tu informaciju i odmjeriti od glave do pete, jer Lošinj si posljednjih godina tek rijetki mogu priuštiti. Barem je takvo opće mišljenje u javnosti. Nije nepoznato da su cijene u hotelima već neko vrijeme više od 200 eura za noć, da je u privatnom smještaju teško pronaći apartman ispod 150 eura, a da se cijene vila kreću od 350 eura na više. Pritom, naravno, ne mislimo na one lokalne turističke kuće koje se penju i na par desetaka tisuća eura, jer uz bazen i parking, uključuju i privatnu poslugu 24 sata na dan, svakodnevno mijenjanje posteljine, vrtlara, kuhanje po želji turista, transfer do željenih lokacija na otoku i slično. Samo za ilustraciju, cijena noćenja u jednoj od takvih vila stoji 26.061 eura za noć ili 182.414 eura za tjedan dana. Kapacitet joj je 16 osoba. Međutim, vjerojatno tek rijetkima nije jasno kako takav smještaj, koji spada u kategoriju luksuza, i nije za "obične" ljude.
No i propaganda, pogotovo iz susjednih nam i konkurentskih zemalja, kojoj smo posljednjih godina izloženi u turističkom segmentu, nije baš u potpunosti istinita i opravdana. Jer, čak i ako se odlučite ljetovati na Lošinju možete to unutar budžeta koji ne mora imati četiri nule. Trikove kako rezervirati povoljniji smještaj, vjerojatno već i sami znate - od onoga da to učinite ovu za iduću sezonu ili, pak, da zamolite poznanika da vam na licu mjesta "pronjuška" ili otkrije neke povoljnije opcije smještaja. No, povoljno možete proći i kad je hrana u pitanju. Naime, premda na Lošinju postoji nekoliko adresa na kojima ćete ručak ili večeru doista pošteno platiti, postoje i mjesta koja su povoljn(ij)a, a i u njima možete jesti dobro i dovoljno.
Ipak, najzanimljivije od svega što smo vam do sad naveli jest da na Lošinju još uvijek možete doživjeti i Mediteran kakav je nekad bio. Samo se trebate odmaknuti od ušminkanih plaža i hotela na stranu otoka koja gleda prema Velebitu, otocima Pagu i Rabu i najbližoj točki - kraju otoka Cresa na kojem je poznati nudistički kamp u mjestu Punta Križa. Ondje se, naime, nalazi uvala Sveti Martin, iza nje Valdarke, a u nastavku i šarmantni Veli Lošinj. Upravo je iz uvale Sveti Martin, ribarske lučice u kojoj se nalazi i gradsko groblje, nastao grad Mali Lošinj. Živopisna je to uvala omeđena s jedne strane šumom i stjenovitim kupalištem Bojčić, a s druge mulom sa svjetionikom. U njoj su i dva restorana - konoba Lanterna, među gostima popularna zbog obilnih porcija po fer cijenama te konoba Porto bračnog para Jagnjić poznata, posebno među talijanskim turistima, po dobrim jelima od ribe i plodova mora. Za primjer, upravo su ovdje prvi počeli pripremati jela od morskih ježinaca.
No, ono što ovoj uvali daje posebnu draž jesu ribari. Samo ovdje, baš kao nekad, ribu možete kupiti direktno na koći. Zanimljiv igrokaz nerijetko počinje prije 7 sati ujutro kad ribarice stižu u lučicu. Polako se prema rivi, jedan po jedan, spuštaju s brda i okolnih ulica lokalci i turisti upoznati s ovom tradicijom, noseći u rukama vrećice i novčanike. Baš kao galebovi u zraku koji ispuštaju krikove od uzbuđenja, tako i mala vojska ljudi kojih je nekad i više od 30, čeka na rivi vezivanje koće i prvi pogled na dnevni ulov.
Arbuni, trlje, oslići, raže, škampi, srdele, sipe, školjke... unatoč glasinama o sve manjem ribljem fondu, svatko može pronaći nešto za sebe. I to po povoljnim cijenama. Ovdje ćete kilogram miješanih ribica platiti od 6 do maksimalno 7 eura. Arsen, mnogima dobro poznato lice iz uvale, na svojoj koći redovito je domaćin brojnim turistima koji su oduševljeni ovim običajem.
"Nisam znao da ovako nešto postoji dok mi nije rekao turist iz susjednog apartmana, a kad sam vidio koliko se ljudi okupi kad koća stigne u uvalu, još sam se više oduševio. To mi je baš lijepo, podsjeća me na scene s odmora u Hrvatskoj kakva je nekad bila, a danas se rijetko gdje nalazi, a doista sam svugdje bio", kaže nam Helmut, koji u Hrvatsku na ljetovanje dolazi već gotovo tri desetljeća, ali je zato po prvi puta na Lošinju.
Kad je vidio da smo za 1,3 kg miješane ribe s koće platili 7 eura, i sam je od Arsena naručio isto zaustavljajući nas da mu otkrijemo kako ih očistiti. Odvodimo ga na drugu stranu uvale, na stepenice prije Bojčića koje vode u more, donosimo zdjelu i nož i pokazujemo kako očistiti malu ribu. Prvo mu pokazujemo kako ukloniti krljušt. Potom mu savjetujemo da je najlakše ribicama odrezati glavu ispod škrgi. Njima može razveseliti galebove koji su nas oblijetali svađajući se u letu tko će se prvi domoći plijena, ili ih sačuvati za riblju juhu - kažemo mu. Većini njih se, pokazujemo mu dalje, s odrezanom glavom i utroba lako čisti i vadi, a za slučaj da ne ide, to može lako učiniti tako da je raspori i nježno odstrani.
"I što ću sad?", pita Helmut nakon što smo očistili i zadnju trljicu. "Možete ih pripremiti na savur, a možete ih i brzo prepržiti u ulju i servirati uz kuhani krumpir, blitvu, krumpir ili neku drugu salatu", dodajemo. A upravo smo ih tako i mi pripremili. Očišćene miješane ribice - u našem slučaju nekoliko arbuna, pišmolja i trljica, oprali smo u moru, posušili na kuhinjskom ubrusu, nježno utrljali u brašno i frigali na dobro ugrijanom ulju. Uz njih smo poslužili miješanu salatu u koju smo narezali breskvu i dodali borovnice, pa začinili kremastim acetom balsamicom i domaćim maslinovim uljem. I eto, dobili ručak za troje na Lošinju za nevelik novac.
No, čak i ako u vašem smještaju nema kuhinje, pa ste u potrazi za provjerenom adresom gdje se dobro jede, uz dvije već spomenute na ovoj je strani otoka Lošinja još nekoliko lokala vrijednih pažnje.
KONOBA CORRADO
Adresa: Sveti Matin 1, Mali Lošinj
Ova se konoba ne nalazi u uvali, niti uz more, no njezin ambijent pružit će vam intimnu atmosferu. Terasa omeđena kamenim zidovima od male uličice uz koju je smještena, odličan je izbor za hladnijih i vjetrovitijih ljetnih večeri. Obiteljska je to konoba otvorena 1988. u kojoj je sva riba na meniju iz kuće, odnosno iz domaćeg ulova, za što su zaslužni vlasnik konobe Igor Morin i svjetski prvak u podvodnom ribolovu Danijel Gospić. Cijene su ovdje, sukladno ponudi, nešto više. Međutim, jest ćete divlju ribu, kvarnerske škampe i jadranske lignje.
KONOBA SILVANA
Adresa: Lošinjskih pomoraca 2, Mali Lošinj
Ovaj restoran dobro je poznat među Lošinjanima, ali i među njihovim stalnim gostima. Vodi ga druga generacija obitelji Magazin te je na sceni od 1990. Ova konoba u ulici iznad uvale Sveti Martin poznata je po tradicijskim jelima u kojima u svako doba godine ukomponiraju svježe, lokalno samoniklo bilje i druge namirnice. Jedni su od rijetkih u blizini koji na svojem jelovniku redovito imaju cresku janjetinu, a nezaobilazni su i njihova domaća tjestenina, lignje na brudet ili, primjerice, krem juha od rakova i škampi na buzaru.
PAPA BEPI
Adresa: Trg Zagazinjine 2, Mali Lošinj
Ovaj je restoran, rekli bismo, u potpunosti turistički orijentiran. Vidljivo je to već iz njihovog menija na kojem nema čega nema, pa tako od ove sezone služe i doručak. No, ima prolaznu ocjenu kako kod Lošinjana tako i kod brojnih turista smještenih u apartmanima od Svetog Martina do Zagazinjina. Nude tjesteninu i rižota, mesna i riblja jela, jela ispod peke, odojak i janje s ražnja, salate i pizze, a i cijene su im prihvatljive, izuzev deserata koji koštaju skuplje nego u nekim zaista dobrim restoranima na sceni, za što nemaju ni opravdanja, a ni pokrića.
KONOBA DIŠPET
Adresa: Sveti Martin 10, Mali Lošinj
U Zagrebu bismo ovaj oblik lokala proglasili dobrim mjestom za gablec. Meni obiteljske konobe Dišpet je raznolik, no nude dobro provjerene klasike - meso s roštilja za koje mnogi kažu da je među boljima na otoku, ali i punjenu papriku, gulaš, jela od domaće tjestenine, frigane lignje, ćevape u lepinji. Sukladno tome i ambijentu i cijene bi mogle biti nešto niže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....