Osim specifičnog okusa i teksture, bitno je da ga se pravilno obradi kako bi mala nepca uspješno degustirala ovu zdravu povrtnicu. Ako ga pripremate za pohanje u pećnici, potrebno ga je prije odgorčiti soljenjem, a ako radite namaz od patlidžana, sol preskočite jer se za takav recept cijeli patlidžan u komadu peče u pećnici i tada ga je potrebno izbalansirati limunovim sokom. Jedan od mojih najdražih recepata s patlidžanom je svakako caponata.
To jelo nije toliko često na stolovima prosječne hrvatske obitelji, ali kada bih ga nazvala talijanskom verzijom sataraša, možda bi češće bio na jelovniku. Fascinantno je da za caponatu kažu kako postoji recepata koliko i na Siciliji kuhara, odakle izvorno dolazi. Pripremite svoju verziju caponate s bakalarom, prije koje možete poslužiti prutiće od patlidžana iz pećnice, a ako vam ne dosadi, već sutradan pripremite fenomenalan umak za tjesteninu od patlidžana iz pećnice.
Iako specifičnog okusa, sva tri jela dobro su prošla kod mojih cura s kojima u ovom posebnom broju slavim svoje tri godine pisanja za Dobru hranu i veselim se još mnogima koje slijede.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....