LIJEPA PRIČA

Dok se svi žale zbog peciva za marendu, u Lovranu učenici jela biraju sa švedskog stola

 Damir Skomrlj/Cropix
Iako su besplatni obroci podijelili roditelje, još uvijek postoje primjeri koji pojedinim roditeljima stavljaju osmijeh na lice

Početkom godine mnogi su roditelji iskazali nezadovoljstvo besplatnim obrocima koji su se počeli nuditi u hrvatskim školama, a za koje država izdvaja 10 kuna po učeniku. Na društvenim se mrežama naveliko raspravljalo o tjednom meniju na kojem su se uglavnom nalazili pekarski proizvodi poput krafni i bureka, a sve je objašnjeno činjenicom da velik broj škola nema osposobljene kuhinje te samim time ni mogućnosti osigurati tople obroke.

No, iz cijele se situacije rodilo i nekoliko pozitivnih primjera, a jedan od njih je i Osnovna škola Viktora Cara Emina u Lovranu, gdje se učenicima za marendu nudi - švedski stol. Kako piše Zadarski.hr, s ovim konceptom počeli su prije šest godina, za vrijeme pandemije su obustavili takav način podijele hrane, ali su se početkom ove godine ponovno vratili na staro.

Na stolu učenike tako svakog dana dočekuje mlijeko, jogurt, žitarice, sir, naresci, voće i povrće te poneki slatkiš kao što je puding ili kolač. Osim što sami biraju svoj obrok, ovakav pristup učenicima daje mogućnost da sami obavljaju jednostavne radnje i postaju barem malo samostalniji, što je svakako za pohvalu. Kako to izgleda, pogledajte u videu koji ostavljamo u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:23