Štivo koje ne biste trebali zaobići!
Cuba: The Cookbook
Madelaine Vazquez Galvez and Imogene Tondre, Phaidon
Kuharica je pisana čak pet godina u kojem vremenu su autor fotografije Dan Goldberg i autorica recepata Jody Eddy opet i iznova posjećivali Kubu. Na stranici 176 nalazi se vrlo izravna fotografija: Tri krvave kozje glave pokraj velike mačete. Ne baš tipična fotografija koja bi išla uz recept za gulaš od kozjeg mesa, ali zato je kuharica Cuba!: Recipes and Stories from the Cuban Kitchen, jedna od najuzbudljivijih kuharica na svijetu u ovoj godini. Umjesto stiliziranih, namještenih i iznimno čistih fotografija, Cuba! prikazuje recepte unutar pravih kubanskih kuhinja, sa stvarnim ljudima i slasnom ''pravom'' hranom.
Boje su toliko žive da se bojite da ćete zamrljati prste samim listanjem ove kuharice. Kuharica je mješavina recepata i povijesnih činjenica o receptima i samoj kubanskoj kuhinji. Ona je puno više od samo kuharice, fotografije govore same za sebe. Autor fotografija je Dan Goldberg kojemu fotografiranje za kuharice nije nimalo strano. Kuharica je pisana čak pet godina u kojem vremenu su autor fotografije Dan Goldberg i autorica recepata Jody Eddy opet i iznova posjećivali Kubu.
U kuharici ćete pronaći recept za lechon asado, pečenu svinjetinu s citrusima i aromatičnim biljem, jela zbog kojeg će vam susjedi kucati na vrata samo da provjere što to tako dobro miriše. Također, naučit ćete ispržiti cijelu ribu u dubokom ulju sa zelenom salsom. U kuharici se ponavljaju neke osobe, obično se radi o ljudima koji su ugostili Goldberga i Judy u njihovim domovima.
Smiju se, znoje nad vrućim štednjacima, puše cigare, smiju kamermanima koji ih ''hvataju'' dok, na primjer, ribaju svježi kokos za arroz con leche (rižu na mlijeku). Goldberg i Judy su posjetili kuhinje u Havani koje dijeli čak nekoliko obitelji – žena kuha za cijelu obitelj, poslužuje svima hranu, a muškarac čeka dok svi budu posluženi te tek nakon toga puni svoj tanjur. Zavodljiva je ta svježina hrane, boje i zajedništvo. Osmjesi ljudi koji su ograničeni u puno stvari, ali uživaju u obiteljskim obrocima, a hrana je nit koja ih spaja.
Indian Cookery
Sameen Rushdie, Picador Cookstr Classics
Prije gotovo tri desetljeća, Sameen Rushdie je napisala kuharicu koja sadržava na desetke recepata Sjeverne Indije i Bengala, nadahnuta receptima koje je pripremala njena majka. Radi se o domaćoj kuhinji, u srži, a kuharica objašnjava osnovne tehnike, začine, namirnice i prijedloge za izradu menija.
Kuharica je pisana za kuhare amatere koje imaju dobru intuiciju i vole eksperimentirati sa začinima. Autorica opisuje i običaje za stolom te zablude vezane za indijsku kuhinju. Osvrće se i na restoransku scenu u Indiji. Kuharica koju biste svakako trebali nabaviti!
Sharp: The Definitive Guide to Knives, Knife Care and Cutting Techniques with Recipes from Great Chefs
Josh Donald and Molly DeCoudreaux, Chronicle Books
Najvažniji alat u kuhinji svakog chefa ili amatera kuhara je svakako nož, a ova kuharica vam donosi sve o poviejsti noževa, tehnikama rezanja, brizi o vašem nožu, objašnjava koja je njegova osnovna svrha te kako se rade najkvalitetniji noževi u industriji.
Inspirirani ljudima koji noževe izrađuju u Japanu, autori odaju svojevrsni hommage svim crafterima koji se bave ovom vještinom. Brojni slavni chefovi su u ovoj kuharici podijelili i svoje recepte, također.
The Artists and Writers Cookbook
Natalie Eve Garrett
Rijetke su knjige koje će vas brzo natjerati da se ustanete iz udobnog naslonjača, uđete u kuhinju i krenete kuhati. Ali ova kuharica je ugodna kolekcija omiljenih recepata slavne američke spisateljice Harper Lee (''Ubiti pticu rugalicu''), književnice Joyce Carol Oates te romanopisca T.C. Boylea. U njoj ćete čak pročitati mišljenje Jamesa Francka o tradicionalnim američkim sendvičima, od sastojaka koje mora imati do kiselih krastavaca koji svakako moraju biti sa strane.
Dalí: Les Dîners de Gala
Salvador Dalí
O ovoj kuharici smo pisali već nekoliko puta, a zaista se radi o vrhuncu spoja umjetnosti i kulinarstva. Prvu kuharicu naziva ''Les Diners de Gala'' je objavio 1973. godine, a ista je bila prepuna nadrealnih ilustracija i recepata inspiriranih glamuroznim večerama koje su, vrlo često, on i njegova supruga Gala organizirali. Zabave su bile legendarne zbog obilja koje je na njima prevladavalo, a goste su često molili da se odjenu u kostime i divlje životinje te slobodno lutaju oko stola.
Poznati izdavač Taschen odlučio je ponovno izdati kuharicu, budući da je poznato da postoji samo 400 primjeraka iste. Kuharica sadrži 136 recepata koji su podijeljeni na 12 poglavlja te je sortirana po sljedovima – uključujući i afrodizijake. Osim Dalijevih ilustracija, kuharica obiluje njegovim razmišljanjima i filozofijama. Prikazani su bizarni i dekadentni apekti kuhinje.
Na meniju se nalaze ''Tisuću godina stara jaja'', ''Teleći kotleti punjeni puževima'', ''Kolači od žabe''… Oni koji su spremni upustiti se u kuhanje na Dalijev način, će se morati odreći bilo kakve posebne prehrane na kojoj se nalaze. "Želimo jasno reći da, počevši od prvih recepata, ''Les Diners de Gala'', je sa svojim ilustracijama posvećena zadovoljstvima okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....