Inozemni uspjeh

Čokolade malog proizvođača iz Solina u Londonu nagrađene zlatom i broncom, kušali smo ih, evo dojmova

Svake godine britanski Academy of Chocolate u Londonu nagrađuje proizvođače čokolade iz cijelog svijeta

Čokolatijer Marinko Biškić ima zašto zadovoljan ući u 2024. godinu. Za dvije svoje čokolade, naziva Nadalina Nicaragua i Nadalina Cuba, nedavno je osvojio nagrade za izvrsnost prema odabiru svjetskog autoriteta za čokoladu The Academy of Chocolate. S Nicaraguom je Biškić Hrvatskoj priskrbio prvo zlato na tom testiranju, dok je Cuba osvojila ništa manje vrijednu broncu. O inovacijama Marinka Biškića već smo pisali, a ovaj put je osvojio i strane suce.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ove dvije čokolade izdvajaju se po tome što ih je Marinko Biškić, čija se manufaktura čokolade Nadalina nalazi u Solinu, odlučio izraditi od kombinacije zrna kakaa i kave iz iste zemlje porijekla, koje je pažljivo pekao, samljeo i zatim končirao. Dok je smjesa za Nadalina Nicaragua čokoladu provela 72 sata u kamenim melanžerima u procesu končiranja, taj je period bio nešto kraći za Nadalina Cuba čokoladu, s končiranjem koje je trajalo 48 sati. U oba slučaja čokolade sadrže manje od 10 posto udjela kave, ali ona uvelike obilježava okus same čokolade.

Nicaragua je poznata kao zemlja s dobrom kavom, a sama čokolada na prvi udah podsjeća na prženu kavu, a zatim i na čokoladno mlijeko. Malo je svjetlije boje od Cube i lijepo puca kada se kockica lomi. Tekstura Nicarague je jako ugodna i sama čokolada se lijepo topi. U okusu ima svojevrsnu kiselinu koja se javlja kako se čokolada topi. Na kraju ima malo dimljenih aroma, što pretpostavljamo da je do tamnijeg prženja kave. Javlja se i sasvim malo gorčine na samom kraju, ali je izrazito ugodna. Sveukupno je ova čokolada kompleksnog okusa. Nicaragua je u Londonu dobila zlato.


Cuba ima intenzivniji miris koji podsjeća na tipičnu čokoladu za kuhanje, no čim je stavite u usta, u okusu se odmah javlja kava.Okus se razvija prema drvenastom i lagano zemljanom te podsjeća čak malo i na duhan, a sama aroma pržene kave puno se ranije osjeti nego kod prethodne čokolade. Ova čokolada također ima blage kiseline, no intenzivnije se osjeti gorčina kave. Ona se tipično javlja kod tamnijeg prženja zrna kave kada se zaprže ulja koja prirodno iz njih izlaze prilikom procesa obrade. Ova čokolada stvara dojam da je malo slađa od Nicarague. Cuba je u Londonu dobila broncu.

Ove dvije odlične premium čokolade, koje dolaze u pakiranjima od 80 grama, možete pronaći u Mall of Split u dućanu Cro Craft & more te u Cityju u Svijetu kave, a u Zagrebu je možete naći u Muzeju čokolade u Varšavskoj 5. Nećete pogriješiti ako ih poklonite najmilijima, osobito ako vole posebne gurmanske proizvode, ali ni ako je zadržite za sebe kako biste uživali u novim okusima u novoj godini.

ŠTO JE TO THE ACADEMY OF CHOCOLATE

The Academy of Chocolate nezavisno je tijelo, utemeljeno u Velikoj Britaniji 2005. godine, kojemu je jedna od glavnih misija ukazati na razliku između vrhunske čokolade i masovno proizvedene konfekcijske čokolade koja je zastupljena u prehrani većine. Od samog početka članovi Akademije aktivno rade na dizanju standarda kada je riječ o kvaliteti tog široko rasprostranjenog proizvoda, kao i znanja o čokoladi diljem svijeta. Cilj im je povećati razinu razumijevanja sastojaka čokolade i to kroz cijeli lanac proizvodnje, od zrna kakaovca do finalne pločice čokolade.

Od samog početka sudački žiri Akademije u Londonu nagrađuje talentirane i predane proizvođače čokolade, ne samo kako bi ih potaknuli da nastave s izradom kvalitetne čokolade u svojim zemljama, nego i kako bi educirali javnost o mogućnostima koje kakaovac i proizvodnja čokolade nude. Suci razmatraju ključne kategorije uzoraka uključujući Bean to Bar, Tree to Bar, aromatizirane, mliječne i bijele čokolade, punjene čokolade, namaze i pakiranje. Tijekom daljnjeg ocjenjivanja razmatraju se dobitnici zlata i određuje dobitnike posebnih nagrada. Kod svake čokolade analizira se njen izgled, intenzitet njenog mirisa i okusa, duljina trajanja okusa u ustima i njegova složenosti - ovisno o rezultatima te analize, određuju se dobitnici zlatne, srebrne i brončane medalje u svakoj kategoriji.

Danas svoje uzorke na ocjenjivanje šalju proizvođači čokolade iz više od 45 država diljem svijeta, a pristigle uzorke procjenjuju vodeći čokolatijeri, proizvođači, novinari, blogeri, pisci o hrani i drugi stručnjaci za čokoladu iz cijele industrije. Mnogim proizvođačima slanje uzoraka na ovo natjecanje služi i kao provjera da su na dobrom putu kada je riječ o njihovim radovima, budući da Akademija šalje i detaljnu analizu svakog uzroka nakon ocjenjivanja. Kada ocjenjivanje bude gotovo, nagrađene čokolade nose oznaku kvalitete i obilježje medalje kako bi njeni budući kupci mogli informirano odlučiti o svojoj kupnji i probati doista nešto posebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:52