CHEFOV GIN

Chef Pero Savanović sada ima i svoj gin, dizajnirao ga je 6 mjeseci, a evo gdje se može nabaviti

Pero Savanović
 Josko Supic/cropix/
Poznati domaći chef za Slobodnu Dalmaciju otkrio je detalje o svom novom projektu

Iako na domaćoj gastronomskoj sceni djeluje već dugi niz godina, šira javnost chefa Peru Savanovića pobliže je upoznala kroz video recepte koje je, za vrijeme najveće koronakrize, sa svojim pratiteljima dijelio na društvenim mrežama. Ovih je dana upravo te pratitelje obavijestio o još jednom novitetu. Savanović je, naime, u suradnji s vlasnikom privatne destilerije Marijem Čuturom, napravio svoj prvi craft gin. Kako piše Slobodna Dalmacija, chef ga je osmislio po svom guštu, a zatim i brendirao svojim likom i djelom.

"Šest mjeseci smo ga dizajnirali i u njega ugradili sastojke koji mu daju fini, mediteranski okus: dašak smreke, korijandera, koru gorke naranče i limuna, malo ružmarina, trag aronije, lavande i cvijeta hibiskusa, a ima i kardamoma i korice grejpa. Jedanaesti sastojak je tajna", ispričao je chef Savanović za Slobodnu Dalmaciju.

Dodao je i kako je prvi kušač njegovog gina bio, kako ga naziva, glasoviti hrvatski barmen Jure Vojković.

"Njegova vrhunska recenzija ovog pića mi puno znači; kad sam pak kušao njegove kombinacije s tonikom i koktelima, znao sam da smo napravili dobar proizvod. Zasad se ne može naći u širokoj prodaji nego u specijaliziranim trgovinama i preko interneta, u politarskom pakiranju", rekao je za Slobodnu Dalmaciju pa dodao kako je njegov gin dostupan i gostima Matrioške, restorana u Baškoj Vodi u kojem odnedavno radi kao glavni chef.

"Znate što je zanimljiv detalj? Svaka boca ima svoj broj, jer riječ je o craft proizvodnji, to je mala manufaktura, pa eto svaka bočica ima 'rodovnik'. A k tomu, taj gin kojim se ja često počastim na kraju napornog dana u kužini, taj moj zen-trenutak, odlično ide uz mesne okruglice koje sam također dizajnirao! Njih pak proizvodi Mišo Pešić, vlasnik beef-shopa, i dio su mesne kolekcije 'Nice to meat you'. Najdraže mi ih je spremit ka polpetice u šalši s malo bosiljka i s vrhunskom manistrom, u ovom slučaju paccherima. Tako jedno jednostavno, dalmatinsko jelo koje su spremale naše matere, fino servirano, postaje delicija za najbolje restorane kao što je Matrioška", rekao je chef za Slobodnu Dalmaciju.

Restoran Matrioška inače se nalazu na šetnici duž plaže u Baškoj Vodi i mjesto je na kojem se uživa kako u ribljim, tako i u mesnin specijalitetima te slatkim kreacijama slastičarke Lene Šarić. Kako je za Slobodnu Dalmaciju otkrio chef Savanović, restoran će i raditi i zimi za domaće goste, bit će otvoren od četvrtka do nedjelje, u planu su i tematske večeri, after work partyji, susreti vinara, promocije knjiga i živa glazba subotom. Više detalja o Matrioški i radu samog chefa Savanovića pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:28