VELIKI USPJEH

Čak 67 domaćih proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih ulja na listi najboljih na svijetu

 Mario Kucera/
Flos Olei, najprestižniji vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu, objavio je listu najboljih

Najvažniji i najutjecajniji svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei danas je objavio popis najboljih. Na toj se prestižnoj listi našlo čak 67 domaćih proizvođača i uglavnom svi dolaze iz istre. Domaća ulja koja su ove godine dobila najviše bodova su uljara Mate s čak 99 bodova i Olea B.B. te Ipša s 98 bodova.

Veliki uspjeh ove godine zabilježila je i obiteljska proizvodnja maslinova ulja Červar. Oni su, naime, jedini hrvatski proizvođač ulja koji se ove godine našao na listi The Best sa svojim najboljim umjereno voćnim monosortnim uljem.

Osim njih, na listi su visoke bodove dobili i OPG Enio Zubin (97), zatim OPG Buršić, Zigante, Negri Olive, OPG Matteo Belci, Tonin i Uljara Vodnjan (96 bodova), dok su OPG Oliveri, Al Torcio, Chiavalon i Oleum Maris za svoja ulja nagrađeni s 95 bodova.

Među istaknutim istarskim uljima, našlo se i jedno dalmatinsko. U pitanju je proizvođač OPG Žarko Željko koji je za svoje ulje dobio 88 bodova. Cijeli popis možete pogledati ovdje.

image
Mario Kucera/

Dobro je dodati i kako su se prošle godine na listi najboljih našla četiri domaća maslinara više, točnije njih 71, a Istra je upravo prema Flos Oleiu proglašena i najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Tu titulu istarski maslinari drže već proteklih sedam godina. S ozbirom na činjenicu da su na najtecanje prijavljena ulja iz čak 55 država svijeta, to je itekako velika stvar za domaće proizvođače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:51