VELIKO PRIZNANJE

Novigradski maslinari ulje na natjecanje poslali slučajno pa se našli u 20 najboljih na svijetu

 Dusko Marusic/Cropix
Monosortno ulje coratina na ovogodišnjem natjecanju pomelo je konkurenciju kao najbolje monosortno ulje srednje voćnosti na svijetu

Franko i Deni Červar iz istarskog Novigrada nisu se ni u snu nadali da bi ove godine mogli biti među top 20 najboljih maslinara svijeta. Ta ih je više nego dobra vijest zatekla u pripremi terena za sadnju novih maslinika. Kažu da su na adresu vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei, koji je ovaj tjedan objavio najnovije rangiranje na svjetskoj razini, uzorak svog monosortnog ulja coratina poslali sasvim slučajno. Do sada su uvijek slali blendove, a kandidata među monosortnim uljima odabrali su nasumično. I sreća im se osmijehnula jer je u klasi monosortnog ulja srednje voćnosti njihovo ulje proglašeno najboljim na svijetu.

image
Dusko Marusic/Cropix

- Za ovaj vodič šaljemo uzorke već deset godina, ali ovo nam je prvi put da smo se našli u top 20 najboljih ulja svijeta uz bok Talijanima, Španjolcima, Francuzima i Čileancima. Naravno da je za nas to jako veliko priznanje. Znamo da imamo visoku kvalitetu ulja jer na tome konstantno radimo, a ovo je veliko priznanje našega rada nakon toliko godina - ističe nam Franko Červar u maloj kantini koja se nalazi tik do njihova imanja gdje osim maslina imaju i farmu kokoški nesilica. Baš u kantini sljubljuje svoje nabolje proizvode. Odlična domaća jaja i vrhunsko ulje, sve u krugu dva kilometra od njihove obiteljske kuće.

image
Dusko Marusic/Cropix

- Ova sorta je jako osjetljiva. Radi se o talijanskoj sorti koja se sasvim slučajno našla na prodaji kada su se dodjeljivali poticaji za dizanje maslinika prije 15-tak godina. Nitko ih nije htio, pa sam ih uzeo. Ni sam nisam znao kakva je to sorta. Imamo oko 350 stabala. I nije mi žao iako je jako puno posla oko nje. Jako je osjetljiva na bolesti, posebno paunovo oko, i morate je špricati dva do tri puta više nego druge masline, ali je uvijek puna. Taj silni tud oko nje konačno nam se isplatio i ona me nagradila - priznaje nam skromni Franko dok nam priprema domaću fritaju s njihovim jajima, svjetskim šampionom i domaćom istarskom pancetom. Priznaje nam i da mu je to miljenica.

Objašnjava nam da je lani imao šest tisuća litara ulja, ali nažalost ove godine se moraju zadovoljiti s dvije tisuće litara zbog loših vremenskih uvjeta u proljeće. Najbolje su rodile bjelica i baš nagrađena coratina, dvije sorte koje se u spektru gorčine nalaze na samom vrhu. Naime, bjelica je najgorča vrsta maslinovih ulja u Istri, a coratina je samo jedan "škalin" niže. I posebno se ističe svojim voćnim mirisom.

image
Dusko Marusic/Cropix

- A to vam bude tako s maslinama. Ova godina je takva. Nažalost, prodali smo sve ulje od lani, a potražnja će ove godine sigurno biti veća. Sigurno i zbog ove nagrade pa ćemo sve pakirati u ambalažu od pola litre i dva i pol deca. Inače, jako puno kupaca dolazi do naše kantine baš putem Flos Olei. Mnogi Austrijanci baš traže takve kantine, pitaju nas koliko naše ulje ima bodova. I mi nekad budemo iznenađeni takvim upitima. Ljudi su se sve više počeli razumjeti u ulja što primjećujemo kroz to kako degustiraju i koliko znaju o našim proizvodima - ističe Franko. Baš zbog toga odlučili su prije dvije godine krenuti s proizvodnjom monosortnih ulja.

image
Dusko Marusic/Cropix

- Prije smo uvijek imali blend svih naših sorti maslina, ali smo shvatili da kupci žele isprobati razne okuse. To je kao u vinu. Želiš isprobati jednu paletu. I onda smo se odlučili krenuti s monosortnim uljima. Danas tako imamo leccino, pendolino, žižoleru, rosinjolu, bužu, bjelicu i coratinu - ističe Deni. Obojica su se pohvalili i da su nedavno za svoju bjelicu dobili zlato i to platinu na svjetskom natjecanju maslinovih ulja u Londonu.

image
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix

- Gdje god pošaljemo naš uzorak ulja, a stvarno ne biramo iz koje ćemo ga bačve uzeti, dobivamo zlato. Ne znamo koja je tajna dobrog maslinovog ulja. Sigurno da je to pozicija, ali i naša briga o kvaliteti. Primjerice, dva puta dnevno nosimo masline na preradu u uljaru u Baredine, jako pazim oko čistoće suđa u kojem držim ulje, a da ne govorimo koliko pazimo na maslinike i kada će biti berba. Sve to igra veliku ulogu u kvaliteti. A to se vidi i po bodovanju u Flos Oleiu. Svake godine dobivamo sve bolje ocjene. Ove godine nismo samo dobili zlato i 92 boda, nego smo i izdvojeni s jednim od naših ulja u top 20 ulja svijeta - ističe Franko. Inače, Červari su se maslinama oduvijek bavili, a nove su nasade počeli dizati prije dvadesetak godina. Posadili su tada 2.000 maslina. Ove godine nastavljaju s time. Posadit će tisuću maslina, a u planu im je još dodatnih 500. Isto tako, planiraju "sljubiti" svoje ulja i domaća jaja jer žele takozvani free range uzgoj nesilica koje će "pasti" travu u njihovim maslinicima. Trenutno imanju 8.000 kokoški koje daju 7.800 jaja dnevno. Prava farma zdravlja u Novigradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:47