Novi projekt Vida Nikolića

Autoritet u svijetu azijske kuhinje uskoro u centru Zagreba otvara novi restoran

 Neja Markicevic/Cropix
Najavio je kako će s partnerima novo mjesto za sve ljubitelje istočnjačkih okusa i specijaliteta otvoriti na jesen

Nakon restorana Torikaya, zajedničkog projekta chefa Vida Nikolića i ugostitelja Davora Bienenfelda na adresi Petrinjska 2, ovaj dvojac s partnerom Ivanom Gotovcem otvara novi lokal u Zagrebu. Oduševit će ta vijest sve ljubitelje azijske kuhinje, ali prije svega obožavatelje kuhinje chefa Nikolića, koji slovi za najveći autoritet za azijsku kuhinju na našim prostorima.

Naime, kako smo mogli vidjeti i na profilu ovog chefa na Instagramu, Nikolić se posljednje vrijeme nalazio u Aziji gdje se u Singapuru usavršavao u kulinarskoj školi Palate Sensations, pod vodstvom Lorete Quitoles.

image
Neja Markicevic/Cropix

U intervjuu za 24sata Nikolić je otkrio vijest o novom projekt te je izjavio: "Novost je da sa svojim partnerima Ivanom Gotovcem i Davorom Bienenfeldom otvaram novi azijski restoran u centru Zagreba, gdje će nam dim sum biti veliki dio ponude, ovaj dio edukacije je bio planiran upravo zbog toga. Naravno da ću dio toga prenijeti i u svoj Tori Street, kao i u buduće restorane".

Poznat kao jedan od chefova koji puno vremena i truda ulaže u edukaciju i istraživanje azijske kuhinje, Nikolić će usvojena znanja primijeniti i u restoranu Torikaya Ramen bar poznatom po fenomenalnom ramenu.

image
Neja Markicevic/Cropix

Ovog puta istraživanje i edukaciju posvetio je dim sumu, koji je puno kompleksnije jelo nego što se to isprva čini. Krivo je mišljenje, otkrio je i chef Nikolić u intervjuu, kako su dim sum samo okruglice koje se kuhaju na pari. Kada bismo pokušali prevesti naziv ovog jela u obliku jednog zalogaja, u tradicionalnom kineskom jeziku to bi bilo "koji dodiruje srce".

Najpopularnije vrste dim suma često su punjene mesom te mješavinom svježih plodova mora, mesa i povrća, a služe se između doručka i ručka uz čaj. Postoje mnogi mitovi oko podrijetla ovog jela. Popularna priča je da su ga stoljećima stvarali kuhari Kraljevskog suda, kako bi “dotakli srce” kineskog carstva. Kako se tradicija počela širiti, na drevnoj cesti svile posluživali bi čaj i lagane zalogaje kako bi privukli gladne putnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:28