Nema do domaćeg

Ako ste u blizini, nikako ne propustite festival češnjaka u ovom istarskom gradu

 Facebook TZ Tourist Office Poreč
Od istarskih proizvođača možete doznati korisne informacije, kušati proizvode od češnjaka, ali i kupiti pravi istarski češnjak

U subotu je počeao, a danas se nastavlja jedinstvena manifestacija na Trgu slobode u Poreču - četvrto izdanje Festivala istarskog češnjaka. Organizatori su, kao i prijašnjih godina, Udruga proizvođača istarskog češnjaka, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Klaster za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Istarske razvojne agencije (IDA), te Grad Poreč-Parenzo.

Na festivalu, koji je otvoren u subotu u 10 sati, svoje proizvode na štandovima je predstavilo sedam OPG-ova koji proizvode istarski češnjak. Oni su OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Pamić Nefat iz Pazina, OPG Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Sara Šimonović iz Vižinade i OPG Udovičić iz Rovinja.

Svi zainteresirani još danas na štandovima mogu kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka. Ima tu namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski. Udruga ima i svoj info punkt na kojem proizvođači daju posjetiteljima savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka. Naime, udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak, a od koji se neki i prvi put prezentiraju na manifestaciji. S obzirom na to da je u tijeku turistička sezona, ali i da ima puno upita od poljoprivrednika iz inozemstva, informacije se daju i na više jezika.

image

Festival je edukativnog, ali i prodajnog karaktera, pa se opskrbite pravim domaćim proizvodom

Facebook Tz Tourist Office Poreč

Valja istaknuti i kako su izlagači za porečki festival posebno čuvali dio uroda, pa će tako zainteresirani moći kupiti pravi istarski češnjak. Prodaje se samo u reštama, i to po cijeni od 10 eura za reštu (oko 1 kg).

Inače, ovu hvalevrijednu inicijativu pokrenula je Udruga proizvođača istarskog češnjaka, koja je počela s radom u veljači 2018., te danas broji više od dvadeset članova. Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak.

Festival je otvoren do večernjih sati, pa ne propustite ako ste u blizini. I sami znate da nema do domaćeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:35