Dobar savjet

Obožavate ljetne rajčice? Otkrili smo jednostavan trik kako ih puno dulje održati svježima

Nema veze držite li ih u hladnjaku ili na kuhinjskom pultu, ovaj potez pomoći će vam da u njima uživate više dana

Stavimo li po strani kontroverzno pitanje trebamo li svježe rajčice držati na pultu u kuhinji ili ih skladištiti u hladnjaku, činjenica je da mnogi ove sočne ljetne plodove ipak najradije drže na niskim temperaturama, zaštićene od mušica, prebrzog kvarenja i topline. Neovisno je li plan rajčice ubacivati u salate ili sendviče ili od njih raditi domaću šalšu koja će sva moguća jela učiniti mnogo ukusnijima, često se dogodi da ih na tržnicama kupimo previše jer im jednostavno ne možemo odoljeti. Zato nam uvijek dobro dođe savjet kako održati rajčice u što boljem stanju što duže, kako ne bi krenule prerano trunuti ili izgubile svoj okus.

image
Sevil Azeri/Getty Images/istockphoto

Nedavno je tim The Kitchna proveo odličan test gdje i kako držati rajčice da što duže ostanu čvrste i ukusne. Naravno, kako dani prolaze, tako rajčica dalje dozrijeva, no način na koji je pospremite doista čini razliku.

Pravi trik je postaviti rajčice peteljkom prema dolje! Kada ih tako skladištite, zrak neće više tako lako kolati oko same peteljke, koja ustvari predstavlja točku od koje rajčica najlakše može početi gnjiliti. Isto pravilo vrijedi i ako svoju rajčicu najradije držite na kuhinjskom pultu i sobnoj temperaturi, a sama rajčica zadržat će svoju čvrstoću i slatkoću.
image
Natalya_yudina/Getty Images/istockphoto

Tko ne zazire od malo plastike, peteljku rajčice može zalijepiti i s malo selotejpa. Time se postiže isti efekt kao i kod držanja rajčice peteljkom prema dolje - stvara se svojevrsna barijera koja onemogućuje bakterijama i plijesni da prodru u rajčicu. Ovaj ćemo trik isprobati prvom prilikom!

Za kraj, kako god držali svoje rajčice u hladnjaku, pokušajte se sjetiti izvaditi ih iz hladnjaka barem sat vremena prije korištenja kako biste vratili barem djelić njenog izvornog okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:28