Odobrili gurmani

Grillanje bez grilla: Ovo je najbitnija stvar koju morate znati kod pripreme roštilja u kuhinji

 SHUTTERSTOCK
Roštilj, koji je ujedno i glavni alat ove aktivnosti, ne trebate posjedovati da biste u maniri profesionalnog kuhara pripremili najukusnije mesne i povrtne specijalitete

Majstori roštilja jedva su dočekali toplo vrijeme da njihove omiljene „igračke” napokon ugledaju svjetlo dana te da ih savršeno pozicioniraju na netom pokošene zelene tepihe koje će krasiti cijelo ljeto. S velikim veseljem prigrlili su sezonu grillanja i sada konačno mogu obući pregače, zasukati rukave i pokazati svoje umijeće spremanja najfinijeg mesa kojima ukućani jednostavno ne mogu odoljeti.

Dobra vijest je da ne trebate biti vlasnici ogromnog vrta pa čak niti balkona da biste, kao vrhunski majstori grillanja, oduševili rodbinu, prijatelje pa čak i susjede koji nerijetko s prozora zavidno upijaju miris dimljenih gastronomskih delicija. Naprotiv, ni roštilj, koji je ujedno i glavni alat ove aktivnosti, ne trebate posjedovati da biste u maniri profesionalnog kuhara pripremili najukusnije mesne i povrtne specijalitete.

Zato što roštiljati možete iz vlastite kuhinje!

Potrebno je nabaviti kvalitetnu grill tavu, opremiti se ukusnim komadima mesa i povrća, istražiti funkcije vlastite pećnice i pozvati veselo društvo. Uz to, uzmite u obzir i nekoliko korisnih detalja koje donosimo u nastavku teksta te zatim bez zadrške uživajte u dimljenim recepturama pripremljenim s velikim žarom, no ipak bez njega, iz nekoliko četvornih metara vlastite kuhinje.

Ključ je u tavi

image
SHUTTERSTOCK

Najgore što se tijekom roštiljanja može dogoditi je da se meso zalijepi za rešetke, odnosno za tavu. Da biste izbjegli ovakav scenarij te, pritom, omogućili mesu da se savršeno ispeče ispuštajući primamljiv zvuk cvrčenja na vrelom plamenu ili struji, priuštite si kvalitetnu grill tavu. Idealno bi bilo kada biste nabavili onu od lijevanog željeza jer će omogućiti da se toplina ravnomjerno distribuira po površini ploče, a i namirnice će poprimiti atraktivne tragove roštilja.

Iskoristite funkcije pećnice

image
SHUTTERSTOCK

Ako pak nemate grill tavu, nemojte očajavati. Druga opcija je da iskoristite sve čari svoje pećnice. Gotovo svaka sadrži grijače koje možete iskoristiti za pečenje roštilja, a rezultat će biti vrlo sličan onome prilikom pečenja na klasičnom grill uređaju. Ipak, za razliku od njega koji grije ispod, rešetke pećnice šire toplinu s gornje strane tako da na mesu i povrću nećete dobiti prepoznatljive tamne dijagonalne linije. Preostaje vam, stoga, samo da namirnice poredate po metalnoj rešetki, ispod nje postavite lim za pečenje ili posudu u kojoj će se cijediti sokovi iz mesa i pustite da se ispeče. U međuvremenu ga okrećite da ne bi izgorio i na koncu poslužite uz ukusno povrće.

Izaberite najbolje komade mesa

Za ukusan roštilj iz vlastite kuhinje, osim prethodno navedenih alata, ipak je presudan odgovarajući odabir mesa. Štoviše, ono je glavna karika kvalitetnog roštilja pa je dobro obratiti pažnju na njegov izbor. Bez puno promišljanja, najbolje je birati isto meso kakvo uzimate i kod vanjskog grillanja. Piletina, konkretno pileća prsa, batak, zabatak, karabatak i krilca svi obožavaju, posebno oni najmlađi, tako da nećete pogriješiti.

Komade pilećih prsa možete nasjeckati na komadiće i zabosti na ražnjiće i tako još brže pripremiti obrok. Ovakva tehnika će ubrzati proces pečenja jer je riječ o manjim komadima pa tako nekolicinu gostiju možete nahraniti u svega nekoliko minuta prije nego što ste uopće konkretno prionuli poslu. One koji mogu čekati velike komade, nahranite svinjskom vratinom, rebarcima, kareom, fileom ili lungićem, lopaticom te neizostavnim carskim mesom. Nemojte preskočiti mnogima omiljene ćevape i pljeskavice, no pritom nemojte zaboraviti širom otvoriti kuhinjske prozore i okrenuti napu na najjače jer će vam navedeni mljeveni komadi mesa sigurno zamirisati, ali i zadimiti čitavu kuću.

Grill tava voli povrće

image
SHUTTERSTOCK

Ne trebate biti vegetarijanac da biste dodali nekolicinu povrća uz omiljene mesne delikatese. Štoviše, njegova svježina može „odmoriti” nepce i želudac od težine mesa, a uz to će sigurno stvoriti rapsodiju okusa u ustima kojoj ni najveći mesojedi neće ostati ravnodušni. Idealno povrće za grill tavu su tikvice, luk, paprika, patlidžan, kukuruz, rajčica i šampinjoni, no vi se možete poigrati i nekonvencionalnim izborima kao što su artičoka ili prokulice. Pojedino povrće, također, možete ispeći i u pećnici, no nasijecite dovoljno velike komade da vam ne bi propadali kroz rešetku. Oni malo hrabriji mogu uključiti i voće, poput breskvi ili ananasa, koje kada upije miris dimljenog idealno paše uz roštilj.

Marinirajte i začinite!

image

Vegeta natur Grill classic

Podravka

Roštiljanje nije samo slaganje mesa na rešetke dok ono ne dobije smećkastozlatnu boju i ne poprimi onaj fini okus dimljenog. Ono je je slijed aktivnosti gdje svaka ima svoju smisao i doprinosi kreiranju najfinijeg obroka za čitavu obitelj. Zbog toga je iznimno važno ne preskakati mariniranje i začinjavanje mesa zahvaljujući kojima sočni komadi dobivaju neodoljiv okus i postaju još ukusniji. Uključite blagi ili ljuti ajvar, senf, ketchup, začine za burgere, marinade s češnjakom ili pikantne, zatim one za bbq ili, pak, classic te na koncu oduševite goste mariniranjem ražnjića u pivu.

Sve navedene dodatke jelima kreirala je Podravka u asortimanu Vegeta grill specijali i Vegeta grill marinade, gdje svatko može pronaći recepturu za sebe. Vegeta grill specijali su posebni dodaci jelima, odnosno izbalansirane mješavine začina namijenjene za određenu vrstu namirnice ili specifično jelo koje se želi pripremiti.

Tržište specijalnih dodataka jelima je moderno, dinamično, inovativno, kreativno, egzotično, autentično, a korištenje specijalnih dodataka jelima značajno pojednostavljuje proces pripreme jela, skraćuje potrebno vrijeme te istovremeno garantira izvrstan okus. U samo 30 minuta mariniranja dobivate sočno i nadasve ukusno meso s grilla, dovoljno za jedan kg mesa.

image

Vegeta Grill classic marinada

Podravka

Vegeta grill marinade su tekućine intenzivnih okusa i mirisa koje nam pomažu marinirati meso za dobivanje specifičnog i neodoljivog okusa. Pomno izabrana kombinacija sastojaka garantira ukusno i sočno meso uz samo 30 minuta mariniranja. Za predstojeću godinu, receptura marinada je korigirana prema zahtjevima Podravkinih potrošača pa je tako kreirana ona s manje vidljivih komadića koji se “lijepe za grill” s više tekućom konzistencijom, dovoljnom za 600 grama mesa.

Poigrajte se receptima

Donosimo dva genijalna Podravkina recepata pomoću kojih će umjetnost grillanja zasigurno dosegnuti svoj vrhunac.

BBQ svinjska rebarca u foliji

Sastojci

600 g tanjih svinjskih rebaraca

1 Vegeta grill marinada BBQ

1 vezica mladog luka

1 crvena paprika

1 tikvica

1 ljubičasti luk

100 g Ajvara blagog Podravka

100 g feta sira

maslinovo ulje

Priprema

Svinjska rebarca u komadu prelijte sadržajem iz pakiranja Vegeta grill marinade BBQ i utrljajte u meso. Tako marinirana rebarca stavite u hladnjak na 30 minuta ili duže. Izvadite meso iz hladnjaka i pričekajte da se temperira na sobnu temperaturu. Zagrijte roštilj i stavite peći rebarca u komadu na rebrasti dio roštilja. Nakon što su rebarca polupečena s jedne strane, okrenite ih na drugu stranu. Polupečena rebarca odložite na pripremljenu aluminijsku foliju, na mladi luk, te umotajte tako da ostavite malo mjesta da meso „prodiše“ i dovrši se u vlastitom umaku od marinade. Umak će se stvoriti kondenzacijom pare iz mesa. Tako umotana rebarca vratite na roštilj i pecite ih deset minuta na laganoj vatri s obiju strana. Pečena svinjska rebarca nakon pečenja maknite s roštilja i pustite da se odmore (zamotana) deset minuta. Otvorite aluminijsku foliju, odložite svinjska rebarca na dasku za rezanje i narežite ih na komade. Na roštilju ispecite povrće narezano na ploške. Na sredinu okruglog tanjura za posluživanje stavite ajvar, a oko njega u krug lepezasto, naizmjenično složite pečeno povrće. Pospite kockicama feta sira, nakapajte s malo maslinova ulja i poslužite uz narezana rebarca.

Savjet

Vrijeme pečenja ovisi o veličini rebaraca. Da bi bilo praktičnije, rebarca stavite u vrećicu, ulijte marinadu i tako ostavite da se sastojci dobro povežu.

Šiš ćevapi s ajvarom

Sastojci

1 kg mljevenog mesa (miješanog junetina i svinjetina)

1-2 žlice Ajvara ljutog Podravka

50 g luka

80 ml mineralne vode

sol

Vegeta Maestro crni papar

Vegeta Maestro majčina dušica

ulje za pečenje

Za povrće:

120 g cherry rajčica

1 salatni krastavac

1 manji ljubičasti luk

zelena salata (rikula, matovilac ili potočarka)

Za preljev:

150 g grčkog jogurta

100 g Ajvara blagog Podravka

Priprema

Mljevenom mesu dodajte ljuti ajvar, vrlo sitno nasjeckani luk, mineralnu vodu, mljeveni crni papar i prstohvat majčine dušice. Meso u zdjeli promiješajte zatvorenim dlanom da se svi sastojci dobro prožmu. Ostavite dobro pokriveno u hladnjaku nekoliko sati, a može i preko noći. Meso formirajte u duguljasti ćevap dugačak otprilike 20 cm i 2 cm u promjeru, pa kroz njega provucite drveni ili metalni ražnjić. Neka još neko vrijeme odstoji prije pečenja. Na dobro zagrijani roštilj (ili grill tavu) premazan uljem stavite meso. Vatru zatim smanjite (ako pečete na roštilju, premjestite na dio roštilja na kojem je niža temperatura) i polako pecite dok lijepo ne porumene. Šiš ćevap morao bi ostati sočan pa pazite da ga ne presušite. Prije pečenja mesa pripremite narezano povrće. Šiš ćevap poslužite na svježe narezanom povrću, s lepinjom za prilog. Za preljev, grčki jogurt pomiješajte s Ajvarom i poslužite u zdjelici uz jelo.

Savjet

Lepinje prije posluživanja zagrijte na roštilju, odnosno grill tavi.

Uključite priloge

Za kraj, nemojte zaboraviti poslužiti salatu od mladog krumpira, kuhane šparoge ili mahune te svježe povrće poput rajčice, salatnog krastavca, ljubičastog luka, rukole ili zelene salate koje će zaokružiti cijelu grill priču.

image
SHUTTERSTOCK

Sudjelujte u nagradnom natječaju

Podravka je kreirala nagradni natječaj pod nazivom „Pronađi svoje grill lice” u kojem možete sudjelovati od 27. travnja do 21. svibnja 2022. Sve što trebate napraviti da biste osvojili roštilj „Kamado madness maxi 23” ili pet puta Vegeta grill poklon paketa je podijeliti svoju roštiljsku osobnost s Podravkom. Više o nagradnom natječaju pročitajte na Podravkinoj web stranici gdje se nalaze pravila sudjelovanja i link za prijavu.

image

Nagradni natječaj „Pronađi svoje grill lice”

Podravka

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:54